Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15435
De la 07 Ianuarie 2003
122875502

Economia Rusiei: Tot înainte spre URSS

  • 13 June 2011, 23:00
Politica economica a Rusiei seamana tot mai mult cu cea sovietica si rezultatul ei poate fi acelasi, afirma economistii Institutului Gaidar, citati de Vedomosti. Expertii rusi vorbesc despre trei riscuri majore care pot duce la prabusirea economiei ruse. Total eronat, sustin, in replica, responsabilii statului.
Primul risc: Rusia a ajuns extrem de dependenta de oscilatiile preturilor mondiale la resurse energetice. Adica de „factori care nu depind de Rusia”. Situatia, scriu autorii studiului, „este comparabila cu cea de la inceputul anilor 1980. La acel moment, sistemul sovietic s-a dovedit extrem de stabil, economia crestea incet, dar sigur (2-3% pe an), datoria de stat era destul de mica.
Veniturile din resurse energetice se cheltuiau pentru nevoile curente ale bugetului. In principal ele erau folosite de industria de aparare, la cumpararea de allimente si marfuri de larg consum, precum si pentru importul de utilaje pentru dezvoltarea sectorului de petrol si gaze naturale.
Acest model s-a dovedit a avea viata scurta, astfel ca atunci cand petrolul s-a ieftinit de sase ori, au urmat cinci an catastrofali. „Aceste riscuri sunt perfect reale si in zilele noastre”, atrag atentia autorii raportului, citat de Vedomosti.
Al doilea risc – inflatia, una dintre cele mai ridicate dintre tarile G20.
Al treilea risc – refluxul de capital, in pofida faptului ca piata rusa a afisat un ritm de crestere dintre cele mai ridicate din lume. De ce fug banii? Din cauza incertitudinilor privind evolutia economica, plus apropiatele alegeri.
Analogia actualei politici economice cu cea sovietica este pe deplin justificata, spune directorul stiintific al Scolii superioare de economie, fostul ministrul al economiei, Evgheni Iasin.
Exista insa o deosebire radicala fata de URSS: in tara functioneaza economia de piata. Rusia si-ar putea permite mentinerea deficitului bugetar, dar numai in cazul unei activitati sustinute din partea meidului de afaceri privat, crede el. „Deocamdata aceasta activitate este redusa, iar politica de stat de stimulare a a cererii poate conduce la criza”.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Ioi!
Creşterea economiei globale se va opri începând cu 2013
Caricatura zilei
Incident neobişnuit în Elveţia
confruntare directă între grupul Bilderberg şi protestatari
Ce riscă un contrabandist când confundă Budapesta cu Bucureştiul
Au trecut Prutul înot pentru a ajunge în România
COMUNICAT DE PRESĂ – PNL Botoşani
Extremiştii maghiari invocă soluţia armată pentru independenţa şsa zisului Ţinut secuiesc
China: 1.300 km parcurşi cu trenul în numai cinci ore
Miluţă procesomanul
Ioan Rotundu
Şahiştii botoşăneni au mai cules o cunună
Oprişanu îşi pune Programul la dispoziţia lui Flutur
Oprișanu deplânge soarta şomerilor botoşăneni
Oportunitate de cursuri pentru formare profesională
Avantaje la angajarea persoanelor aflate în prag de pensie
Se depun dosarele pentru titularizare
Dă-l în m…!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog