Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2464
De la 07 Ianuarie 2003
122888113
Editoirial

Care-i mai ticălos?

  • Ioan Rotundu
  • 13 May 2013, 23:00
De când Traian Băsescu este preşedintele României, am împărţit această perioadă de opt ani în trei mari fazle. Perioada primului mandat, când a câştigat alegerile în faţa lui Adrian Năstase şi a reuşit să aducă la guvernare Alianţa „DA”, un capitol din cariera sa politică care i-a adus simpatii şi capital politic tot mai ridicat.
S-a mai distins şi prin a retrage PDL-ul din Guvernul Tăriceanu, care o luase razna, în sensul că adopta nişte decizii politice contrare doctrinei liberale iar premierul Călin Popescu Tăriceanu devenise un ocrotitor al corupţilor, aşa cum fusese şi Adrian Năstase în mandatul 2000 – 2004.
Apoi, după alegerile parlamentare din b2008, preşedintele Băsescu a alunecat spre o formă autoritaristă de conducere şi şi-a subordonat Guvernul Boc. Să mai adăugăm şi aventura guvernării cu PSD, o aventură politică a PDL ce-a avut loc cu binecuvântarea sa.
În perioada 2008 – 2010, până la declanşarea crizei economice, preşedintele Băsescu devenise pentru România un fel de piază rea. Criza economică l-a trezit la realitate şi şi-a folosit puterea politică obligând Guvernul Boc la o serie de măsuri de austeritate care s-au dovedit a fi corecte. Dovada vine chiar din partea actualului Guvern USL care n-a anulat niciuna din măsurile Guvernului Boc. Nu numai că le-a păstrat dar a mai adăugat şi altele.
Măsurile de austeritate luate de Băsescu prin Guvernul Boc i-a atras ura întregului popor şi a creat câmp larg de propagandă populistă USL-ului, care a preluat guvernare prin şantaj şi mită dată unor parlamentari din coaliţia puterii reprezentată de premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
Dar USL a făcut greşeala de a încerca îndepărtarea lui Băsescu din funcţia de preşedinte, ceea ce a stârnit indignarea şi protestele Uniunii Europene şi ale SUA şi l-a transformat pe Băpsescu într-o victimă a USL. Toată panarama politică ce a urmat, câştigată de preşedintele Băsescu la limita legalităţii, i-a adus acestuia ceva mai mulţi simpatizanţi şi intrăm în u8ltima fază a epocii sale.. După o perioadă de linişte politică, fiind un preşedinte jucător, Băsescu a căutat soluţii să iasă din tăcerea impusă de noua forţă politică a USL. A căutat o breşă şi a găsit-o la Victor Ponta.
Semnarea unui act de coabitare, chiar acasă la Uniunea Europeană, i-a dat lui Băsescu sentimentul că a creat un cap de pod în interiorul USL şi că legământul politic al celor doi lideri, Antonescu şi Ponta, nu-i chiar de nezdruncinat. Încet, dar sigur, Băsescu şi l-a apropiat pe premierul Victor Ponta şi l-a îndepărtat pe acesta de Crin Antonescu. Acum este evident pentru toată lumea că între liderii USL sunt permanente şi tot mai grave neînţelegeri.
Recenta campanie prin presă cum că Victor Ponta va candida la alegerile prezidenţiale de la anul trebuie luată ca o diversiune a lui Băsescu. Se cunoaşte că la mijloc este mânuţa sa cu care l-am văzut ca plesnind un copil obraznic, o altă diversiune bine pusă la punct care ar merita comentată.
Campania de candidatură a premierului Ponta la Preşedinţia României a venit după o suită de sondaje publicate din care rezulta ă scădere de popularitate a lui Crin Antonescu şi o creştere uimitoare de simpatie pentru Victor Ponta.
Iată că avem mai toate ingredientele unui pălan politic de eliminare de la prezidenţiale a lui Crin Antonescu, plan de care Băsescu nu poate fi străin, că prea se aseamănă cu cele iniţiate de el până acum.
Mai ştiu din surse sigure că preşedintele Băsescu i-a împuiat lui Ponta capul că el este un politician ce va avea o mare carieră şi că funcţia de preşedinte al României va fi pentru el doar rampa de lansare în politica internaţională. O nadă destul de tentantă pentru Po0nta, care a muşcat lacom.
La ce să ne aşteptăm? Aşa cum am mai avansat teza, preşedintele Băsescu, prin Mişcarea Populară, pregăteşte o nouă formaţiune politică care să nu poarte în spinare povara Guvernului Boc. Doreşte o unificare a dreptei, dar nu cu Crin Antonescu la cârma PNL. De aceea vrea să-l elimine, iar breşa a creat-o prin Ponta.
De Ponta se foloseşte acum, după care îl va abandona, mai ales la toamnă, când majorarea impozitelor şi taxelor şi cele nou impuse vor goli buzunarele ţăranilor. Lipsa de investiţii măreşte rata şomajului iar disponibilizările din companiile de stat nu pot fiu evitate, ceea ce va da naştere la proteste sociale.
Când toate aceste măsuri nepopulare se vor întoarce asupra lui Ponta, preşedintele Băsescu se va lepăda de el ca de satana. Până la acest moment aşteptat spre toamnă, Crin Antonescu nu va mai însemna nimic pentru români. Imaginea lui de viitor preşedinte al României se va spulbera definitiv din conştiinţa electoratului.
În foind, tot acest joc politic se desfăşoară acum între trei ticăloşi: Băsescu, Ponta şi Antonescu. Care-i mai ticălos dintre ei? Toţi trei. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Sfatul tatei către fiică
Persoanele care hrănesc câinii fără stăpân ar putea fi amendate cu până la 5.000 de lei
Recursul in dosarul Zambaccian, amânat pentru 3 iunie
Botoşani: Fragmente din strategia de ocupare a Staţiunii de cercetări Popăuţi
Ioan Rotundu
Ministrul Agriculturii luat la întrebări de senatorul Federovici
Cu lumânarea lui Diogene prin Spitalul judeţean
Ioan Rotundu
Cotul Donului, o mare tragedie românească
Trebuie să dăm pe loc 10 milioane de euro pentru nava Rostock
hotărârea e definitivă şi irevocabila
Preoţii vor informa comunităţile rurale despre fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii
FMI cere Guvernului să acopere efectul reducerii TVA la pâine
trebuie redistribuite 250 milioane lei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog