Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7436
De la 07 Ianuarie 2003
120802709
Editorial

A ieşit pe-a lui Băsescu!

  • Ioan Rotundu
  • 23 September 2013, 23:00
Angela Merkel a obţinut o victorie zdrobitoare în recentele alegeri parlamentare din Germania. Spre deosebire de România, când Guvernul Boc, care a salvat ţara din ghearele crizei economice, a fost huiduit şi blamat în favoarea socialiştilor, nemţii au gândit tocmai invers.
Mulţumiţi de modul în care Merkel a gestionat criza economică, a impus Germania în plan european şi a stimulat motorul economiei germane, peste 20 de milioane de alegători au votat ca Merkel să-i conducă în continuare.
Victoria Angelei Merkel pune capăt curentului european în urma căruia socialiştii începuseră să revină la putere. Rând pe rând, grecii, italienii, spaniolii şi de curând francezii au votat cu socialiştii, constatând ulterior că au greşit într-un mod extrem de costisitor pentru buzunarul lor.
Cea mai mare plasă au luat-o francezii, care la sacrificat pe Sarkozy în favoarea socialistului Hollande, în speranţa că o vor duce mai bine. Acum regretă sacrificarea lui Sarkozy. Socialistul Hollande n-a făcut decât să-i impoziteze pe cei bogaţi, blocând astfel dezvoltarea economică a ţării şi creând grave probleme sociale.
Cu un mandat al nemţilor încredinţat în urma unui vor majoritar, cancelarul Germaniei proaspăt reinvestit în funcţie va avea un puternic ascendent asupra socialistului Hollande în ce priveşte viitoarea politică în cadrul Uniunii Europene. Practic, Merkel va fin un fel de jandarm al UE şi va stabili principalele direcţii spre care trebuie să se îndrepte politica UE.
Cu Merkel la conducere, Germania va hotărî dacă va susţine politica monetară a monedei euro şi va promova o economie bazată pe criterii de eficienţă economică şi mai puţin pe protecţie socială. De Merkel depinde în momentul de faţă existenţa UE sau destrămarea acesteia, menţinerea monedei euro sau revenirea la monedele naţionale.
Pentru România, alegerile din Germania vor avea un impact nu tocmai plăcut. Premierul Ponta n-a avut faţă de Merkel un comportament prea respectuos. Mai ales în vara anului 2012, când s-a dispus suspendarea preşedintelui Băsescu, Ponta a jignit-o în mai multe rânduri pe Merkel. S-a dus apoi, ca un căţeluş vinovat, să-i lingă mâna spre iertare. Numai că Merkel nu l-a băgat în seamă. A discutat cu Ponta doar cinci minute şi numai la nivel de fraze protocolare. Crin Antonescu a avut faţă de Merkel cam aceiaşi atitudine.
Într-o astfel de conjunctură, preşedintele Băsescu, atât cât mai are mandat să conducă România, va avea în UE o poziţie tot mai solidă. Nici n-au anunţat bine televiziunile germane exit poll-urile, că preşedintele Băsescu a şi felicitat-o pe Merkel pentru victorie.
Putea să fie o felicitare pripită şi Merkel să piardă. Dar a ieşit pe-a lui Băsescu iar Merkel nu va uita gestul de protocol al acestuia.
Istoric, suntem legaţi de Germania prin fapte bune şi rele. Cu o Merkel tot mai influentă ca putere la vârful UE, România, cu actual premier Ponta, nu se va bucura în faţa Germaniei de o prea mare stimă sau sprijin economic.
Nu ne rămâne decât să ne punem pe muncă iar Guvernul Ponta s-oi lase mai moale cu protecţia socială şi să pornească motoarele economiei prin stimularea investiţiilor. Mai trebuie ca Ponta să devină serios în comportament, să lase televiziunile pe seama purtătorului de cuvânt iar el să guverneze. Politica socialistă de a aduna bani la buget prin creşterea taxelor şi impozitelor asupra veniturilor celor ce muncesc nu va fi îmbrăţişată la nivel de UE.
Ponta poate face oricât circ vrea în România dar UE nu ne va mai acorda fonduri decât numai dacă vom demonstra că ştim să le folosim eficient şi nu le furăm. Luând exemplul nemţilor, la anul, în cadrul alegerilor europarlamentare românii vor trebui să voteze candidaţii partidelor de dreapta şi să-i lase pe socialişti acasă. În Parlamentul European va dicta dreapta politică iar dacă noi vom avea europarlamentari de stânga, vom crea un curent potrivnic României, ceea ce ne va agrava situaţia economică şi socială. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Răspunsul Alinuţei
“Din lume, spre mine”, volum lansat la Biblioteca Botoşani
O noua biserică românească în Timoc
Guvernul din umbra al PDL: Predoiu, premier, Macovei - la Justiţie, Ialomţtianu la Finanţe
Victoria lui Merkel accelerează viitorul Europei şi al monedei unice
Peste 100 de medici au pichetat Ministerul Finanţelor şi Ministerul Sănătăţii.
Curtea Constituţională discuta pe 23 octombrie sesizarea preşedintelui Băsescu privind Legea referendumului
Gruia Stoica trage de timp cu plata pentru cumpărarea CFR Marfă
Când românii protestează şi Soros se însoară
Ioan Rotundu
Comunicat de pres㠖 APIA Botoşani
Bernd Fabritius, primul sas din Transilvania ales in Bundestag
Karamba Diaby a devenit primul parlamentar german de origine africană
Astăzi, Ionel Bejenaru ar fi împlinit 65 de ani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă