Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17161
De la 07 Ianuarie 2003
122877228
Editorial

Acum sunt trei, dar va câştiga numai unul

  • Ioan Rotundu
  • 10 April 2008, 23:00
Trei sunt greii care vor concura la modul serios pentru fotoliul de primar al Botoşanilor. Primul, şi cu prima şansă, este actualul primar Cătălin Flutur. Îl secondează Costică Macaleţ de la PSD, despre care se spune că nu ştie s㠄muşte”, că-i moale în fapte şi caracter, că-i prea feminizat pentru o luptă electorală dură. Ultimul înscris în cursă, dar vioi în gândire şi imprevizibil în fapte, este prefectul Gheorghe Sorescu, transformat de premierul Tăriceanu în candidatul PNL la funcţia de primar al Botoşanilor.
Intrarea lui Sorescu în cursa pentru primar, ca şi candidat al PNL, a stârnit vii controverse prin mediul politic. În primul rând i se reproşează că la pretenţiile sale, a fi candidatul PNL, un partid compromis în ochii botoşănenilor, îl discreditează în ochii multora. Apoi, istoricul PNL în a-şi propulsa un primar al Botoşanilor nu-i deloc unul de laudă sau prestigios. Să mai punctăm faptul că Sorescu a intrat în cursă fără a prezenta electoratului botoşănean un program prin care să ne spună ce intenţii de viitor are şi cum crede că le va putea materializa. Este posibil ca în aceste zile să-i putem cunoaşte şi programul, pentru că nu se va putea prezenta în faţa noastă să ne ceară votul fără a ne spune şi pentru ce ar merita să-l votăm.
Despre Costică Macaleţ, deşi se spune că nu-i în stare s㠄muşte”, lucrurile nu stau chiar aşa. Am informaţii că şi-a pregătit vreo mie de agenţi electorali, împărţiţi pe cartiere, pe secţii de votare, pe străzi, care abia aşteaptă semnalul să iasă la atac. Nu muşcă el, dar vor fi alţii care s-o facă, ceea ce poate fi mai periculos. O echipă special constituită a analizat activitatea primarului Flutur şi a inventariat toate nereuşitele şi gafele acestuia, mergându-se de la fapte evidente la presupuneri. Vot fi aruncate în luptă documente, fotografii, mărturii umane, ce mai!, un întreg arsenal.
Flutur va veni cu realizările, care sunt argumente solide, va prezenta programele pentru care a obţinut finanţări europene şi care vor modifica faţa Botoşanilor. Dar va trebui să-şi pregătească şi contraloviturile la atacurile la care va fi supus. Iar cel mai puternic îl va ataca Florin Egner, care-şi face acum încălzire prin Monitorul.
S-au creat şi scenarii politice, care să-l scoată pe Flutur din cursă, lovitura de graţie urmând a-i fi aplicată în turul doi. Pentru că în turul doi, de va intra Macaleţ cu Flutur, Sorescu va cere votanţilor să-i să-l voteze pe Macaleţ. În acest sens există deja o înţelegere între şeful PNL, Liviu Câmpanu şi şeful PSD, Constantin Conţac. Dacă în turul doi va intra Sorescu cu Flutur, Macaleţ îl va susţine pe Sorescu. Cert este că în turul doi, Flutur nu se va putea baza pe voturi de la alte partide şi va trebui să se bizui pe forţele proprii, ceea ce nu-i va fi uşor. Dar, cum spuneam, are prima şansă şi, dacă avem în vedere că în alegerile din 2004 a intrat în cursă acreditat cu nici 5% şi a câştigat, experienţa de atunci îi va fi de folos şi acum.
Alte jocuri politice vizează cele două funcţii de viceprimari. PSD şi PNL susţin că vor obţine 12 posturi de consilieri din cele 23, iar majoritatea formată le va permite să-şi împartă funcţiile de viceprimari. PD-L speră, cu Flutur în frunte, vrea să obţină vreo opt consilieri locali. Cu ce va mai ciuguli PRM-ul, PNG-ul şi PC-ul speră să treacă de 12 consilieri şi să obţină majoritatea, păstrându-l astfel pe Ghiorghiţă viceprimar.
Bătălia se anunţă interesantă, se va pune mult patos în susţinerea unuia sau altuia dintre candidaţi, se va căuta în „mapa profesional㔠a candidaţilor pentru a se scoate la iveală, cu mult tam-tam, eventualele păcate ale vieţii de până acum.
Am luat în analiză pe aceşti trei candidaţi, pentru că ei sunt cei care pot accede la primărie. Candidaţii celorlalte partide sunt doar de decor, iar dacă vor ieşi consilieri municipali să fie fericiţi. Dealtfel asta şi urmăresc. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă eveniment
Comunicat de presă învăţământ
Comentariul comentariilor (XCIV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Dorinţa poliţaiului
Nou director, noi reguli
Caravana locurilor de muncă
Se caută firme de consultanţă agricolă
Legalizarea documentelor de studii pentru romanii din Italia
Romanii ar putea avea cetăţenie spaniolă în 5 ani
Unde sunt templele memoriei noastre?
Performantele învăţământului românesc lăudate de presa canadiană
Serviciul secret al comuniştilor de la Chisinau atacă libertatea de exprimare
Scrisoare deschisă adresată preşedintelui României
Program TELE'M Botoşani, vineri, 11 aprilie
Caravana „Cuza” vine în liceele din judeţ
Vor trebui să dea banii înapoi de la tichetele cadou
Elvădeanu priveşte duios la scaunul de prefect, rămas liber
„Dorule, floare de rou㔠la cea de-a şasea ediţie
Liceenii dorohoieni vor avea o sală nouă de sport
Buletinele de vot costă autorităţile aproape 300.000 lei
Pedeliştii acuză Guvernul că face lucruri trăsnite
Ochelari pentru copiii săraci
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog