Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9589
De la 07 Ianuarie 2003
122895238
Editorial

Adevărata faţă a noilor parlamentari (II)

  • 21 August 2013, 23:00
În editorialul de ieri v-am prezentat parlamentarii PSD-ului şi ai PRM. Astăzi a venit rândul celor din Alianţa DA. Fără doar şi poate că cel mai important lider politic al alianţei DA este preşedintele PNL, Mihai Ţâbuleac. În urma alegerilor parlamentare din 2000, Dinu Secrieru, pe atunci preşedintele PNL, n-a reuşit să-şi înnoiască mandatul de senator.
Dealtfel PNL n-a obţinut în 2000 nici un post de parlamentar, iar în alegerile locale a obţinut numai patru posturi de consilieri judeţeni, fără a reuşi să obţină vreun post în conducerea Consiliului Judeţean Botoşani. Toate nerealizările politice ale anului 2000 au fost puse pe seama incompetenţei preşedintelui Dinu Secrieru. Cornel Popescu şi Gheorghe Ciubotaru nu scăpau nici un prilej să-l asigure pe Secrieru că îi sunt prieteni devotaţi.
Prin spate însă l-au lucrat, iar când a venit rândul alegerii noii conduceri ai PNL, cei doi şi-au dezvăluit adevăratele intenţii. Au manevrat în aşa fel delegaţii la conferinţa judeţeană, încât Secrieru n-a mai ieşit preşedinte. În tot acest joc politic murdar, Mihai Ţâbuleac a profitat şi a reuşit să fie ales în fruntea partidului. Numai că el nu s-a bucurat şi încă nu se bucură de o largă cunoaştere în judeţ.
Apoi, discursul său a fost într-o perioadă unul prea intelectual şi prea de neînţeles de auditoriu. Au apărut şi necazurile cu societatea sa „Vinalcool”. Aflat în faţa unei concurenţe extrem de dure în fabricarea alcoolului, când majoritatea producătorilor de alcool erau evazionişti fiscali şi când accizele au crescut vertiginos, societatea lui Ţâbuleac n-a rezistat pieţei.
A intrat în faliment şi cu datorii la stat de vreo zece miliarde de lei. Până la urmă Ţâbuleac a fost nevoit să vândă sediul societăţii şi terenul aferent, amplasate în chiar zona centrală a municipiului Botoşani, şi să-şi achite datoriile la stat. Numai că toate aceste necazuri ale sale i-au marcat imaginea de politician şi i-au subminat credibilitatea publică.
Acum, scăpat de belele financiare, Ţâbuleac, ieşit senator la resturi, va trebui să lupte din greu pentru a convinge electoratul botoşănean că-i este loial. Are în faţă patru ani de mandat parlamentar şi sper să-l valorifice eficient. La Camera Deputaţilor, Alianţa DA l-a pus cap de listă pe medicul de familie dărăbănean Liviu Câmpanu. Având în vedere vârsta de treizeci şi ceva de ani a medicului, este de apreciat gestul politic al Alianţei. Numai că într-o luptă politică în care adversarul este mai puternic ca tine, în cazul de faţă cu PSD-ul, nu îţi permiţi acte de bravură.
Câmpanu este cunoscut în câteva comune din preajma Darabanilor. Necunoscut în Botoşani şi restul oraşelor şi comunelor din judeţ, el trebuia ca în campanie să cutreiere judeţul în lung şi-n lat. N-a putut face acest lucru, suferind un accident la picior, imobilizându-l la pat.
La acest nefericit accident s-a mai adăugat şi decesul mamei sale. Total indisponibilizat, Câmpanu n-a putut participa la campania electorală iar acest lucru s-a resimţit din plin. Aflat pe locul doi, Radu Drăguş a ieşit deputat la resturi, dar a existat posibilitatea să nu prindă acest mandat. Preşedinte al PD, nici Radu Drăguş nu se bucură de o apreciere prea solidă.
Sabotat de chiar apropiaţii săi din partid, contestat pe fondul privatizării ilegale a fostei societăţi de construcţie Condacia, acuzat că are dosare penale prin fişetele Poliţiei şi Parchetului, Drăguş a fost acceptat de către Traian Băsescu pe lista parlamentară. Şi Drăguş va avea mult de luptat pentru a-şi reface imaginea în ochii electoratului şi pentru a demonstra că este capabil să conducă un partid, să-i menţină coeziunea şi că are curajul de a sacrifica şi elimina din partid acei membri de conjunctură care pândesc să prindă din osul puterii.
Cu aceşti trei parlamentari ai Alianţei DA, avem în faţă imaginea completă a celor zece trimişi judeţeni în Parlamentul României. Cu ce ne vom alege noi, cei care le-am acordat votul de încredere, vom afla peste patru ani. Personal nu cred că vom avea mai multe avantaje decât de pe urma celor zece parlamentari care-şi vor depune mandatul în aceste zile. Iar aceşti zece, în cei patru ani de mandat, n-au făcut nimic semnificativ pentru noi, n-au schimbat cu nimic viaţa economică şi socială a judeţului.
Decât doar că au transformat judeţul într-o uriaşă scenă, cu cântece, dansuri, parade ale tradiţiilor populare etc. Cu alte cuvinte, ne-au oferit tradiţionalul circ, uitând să ne ofere şi pâinea.
JD – 3 decembrie 2004

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Evreul şi… analiza medicală
Amişculesei şi malaxorul mitei
Întru respectarea tradiţiei, Mariţa a fost jertfită
Patru inspectori fiscali sunt cercetaţi penal
Comunicat de pres㠖 Modern Calor Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog