Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6874
De la 07 Ianuarie 2003
122866941
Editorial

Alţi bandiţi, alte obiceiuri!

  • Ioan Rotundu
  • 28 January 2013, 23:00
Până la venirea comuniştilor la putere, bandiţii, vreme de secole, au cutreierat codrii întunecoşi, prădând la drumul mare. Instalat la putere, regimul comunist i-a împărţit în două tabere: tâlhari şi haiduci. Tâlhari au fost numiţi cei care prădau la drumul mare pe orice trecător, bunurile prădate însuşindu-le în folosul lor. Haiduci au fost numiţi cei care prădau boierii şi dădeau câte ceva la săraci, aceştia devenind eroi de balade şi apoi de filme.
Acum, când avem în cărţile de Limba română balade închinate haiducilor eroi, chiar dacă şi aceştia au prădat, încălcând legile şi rânduielile acelor vremuri, este greu să-i mai numeşti bandiţi pentru că ţi-ai atrage oprobiul public al elitei de intelectuali literaţi sau istorici dar şi oprobiul public.
În perioada regimului comunist bandiţii s-au aciuat în rândurile membrilor de partid, în marea lor majoritate semianalfabeţi şi uşor de manipulat. Cum bandiţii sunt şi abili psihologi în a se orienta dincotro bate vântul, adică cine este fraierul ce poate fi tras pe sfoară, au fost repede consideraţi cadre de nădejde a partidului şi folosiţi în lupta împotriva rămăşiţelor burgheze şi moşiereşti de la oraşe şi sate pentru a fi anihilaţi propagandistic şi chiar eliminaţi fizic.
Mulţi bandiţi, precum haiducul Coroi, au pătruns în rândurile Securităţii, fiind de folos în urmărirea grupurilor de rebeli care nu acceptau regimul comunist şi care aşteptau ca fraierii venirea americanilor. I-au exterminat aceşti bandiţi deveniţi bravi ofiţeri de Securitate.
Cu timpul bandiţii s-au modernizat şi adaptat condiţiilor social-politice. În „iepoca de aur” a lui Ceauşescu bandiţii puteai fi găsiţi în funcţii de conducerea la CAP-uri, IAS-uri, AEI-uri sau prin BOB-urile PCR de la comune, fabrici şi uzine. Aceşti bandiţi furau cu remorca, cu camionul de pe câmp sau din fabrică fără teama că vor da socoteală. Amărâţii de ţărani, de muncitori, care furau un ştiulete sau un şurub erau cei aspru sancţionaţi!
După 1990, bandiţii s-au reprofilat din mers. Au simţit că-i vremea lor şi au acţionat mai ceva ca la drumul mare. Au furat fabrici, uzine, s-au împroprietărit cu sute de ha de terenuri agricole şi păduri, după care şi-au cumpărat de la vreun partid mai de soi un loc călduţ în Parlament, bucurându-se de liniştea conferită de imunitate şi de tihna de a-şi duce traiul de huzur asigurat de uzufructul hoţiilor din averea publică.
În momentul de faţă, în Parlamentul ţării, s-au adunat toţi marii bandiţi ai ţării. Iar judeţul nostru a contribuit din plin cu un număr de bandiţi pentru care suntem invidiaţi. Am trimis în Parlament pe Veginel Gireadă, condamnat şi cu alte două dosare pe rol, pe Miki Şpagă care a scăpat de condamnare pentru mită mituind la rându-i pe cei puşi să facă dreptate, Viorel Grigoraş cercetat pentru jefuirea banului public, Cornel Popescu care a jefuit Piscicultura românească, Liliana Mincă ce-a pus pe chituci Loto România alături de familia Voiculescu etc. Şi iată că am ajuns unde voiam: la banditul Dan Voiculescu.
Omul acesta a furat statul de 60 milioane nde euro numai într-o singură afacere. Cât a furat de pe urma lui Ceauşescu încă nu se ştie. Dar imperiul său media nu s-a construit prin muncă cinstită ci prin jaf la drumul mare din averea publică. Când i-a venit sorocul să de-a socoteală, după ani de tergiversări, simţind că-i pârnaia la curul său, anul trecut a demisionat din Senat.
A demisionat pentru că n-a reuşit să-l dea jos pe Băsescu şi să pună stăpânire pe Justiţie. A candidat din nou, tot la Senat, iar deştepţii de bucureşteni s-au dus turmă la vot şi l-au votat. Numai că Voiculescu continua să fie nesigur de ce soluţie se va da în dosarul său.
A ieşit senator dar n-a depus jurământul, aşteptând ceva. Ceva care să-i dea garanţia că nu va fi condamnat. Se pare că primise aceste garanţii de la ministrul Justiţiei Mona Pivniceru şi s-a dus la Senat de-a depus jurământul. După care s-a dus la Antena 3 şi a anunţat o nouă suspendare a preşedintelui Băsescu. Semnal către procurori şi judecători că el este stăpânul.
Ceva n-a funcţionat, iar Voiculescu a simţit că dosarul său ajuns din nou la ÎCCJ a ajuns la „oamenii răi” care i-au făcut „buba” lui Adrian Năstase. Speriat că va fi condamnat, Voiculescu a demisionat din nou din Senat. Nici cu suspendarea preşedintelui Băsescu n-a reuşit să sperie pe nimeni.
Banditul Voiculescu, înconjurat de potera Justiţiei, s-a retras din nou în jungla banditismelor sale. El speră că dosarul său, retrimis la Tribunalul Bucureşti, va fi dirijat pe Pivniceru la un complet de judecători care au respect faţă de haiduci şi-l va achita.
În momentul de faţă, ascunşi în Parlament, bandiţii se luptă cu şeful poterii, preşedintele Băsescu, un fel de jandarm şef de pe vremuri, pentru a îngenunchea Justiţia prin a instala ca procuror general şi şef al DNA doi magistraţi care au respect pentru efortul lor haiducesc.
În fond este o bătălie interesantă. De-o parte potera, condusă de Băsescu, şi el fost bandit pocăit de ceva vreme, de cealaltă parte şeful bandiţilor din Parlament şi a baronetului local Dan Voiculescu. Ce credeţi, cine va învinge?
Şi mai ştiţi ceva? Bandiţii de azi nu sunt ca haiducii de ieri. Ei nu fură să dea la săraci, fură de la săraci să aibă ei cât mai mult. Alţi bandiţi, alte obiceiuri!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Curiozitate
Gastronomie: Supă delicioasă din oase
Mai tari decât Putin, mai musculoşi decât mâna Moscovei
Modificările Codului Fiscal au fost publicate în Monitorul Oficial
vezi care sunt principalele schimbări din Noul Cod
Guvernul Ponta introduce de la 1 martie coplata pentru internări
Dan Voiculescu a demisionat iar din Senat şi scapă de ÎCCJ
dosarul său de corupţie merge iar la Tribunal
Magazie aprinsă de un burlan de fum neprotejat termic
Incendiu la o locuinţă din Ibăneşti
Eleve din Dorohoi în Parlamentul European al Tinerilor
Coplata la internare, aproape de punerea în aplicare
Copii agresaţi fizic sau verbal în şcoli
Cheltuieli reduse la minim la Nova Apaserv
Botoşani : Războiul Lupaşcu – Huncă s-a mutat în CLM
Florin Ţurcanu rămâne pe post de observator
Botoşănean, hoţ din apartamente sucevene
Jandarmii păzesc alegerile de primar de la Drăguşeni
Deputatul Tamara Ciofu a intrat în vizorul ANI
Întâlnire Miky Şpag㠖 Boc într-un mall din Bucureşti
22 de jurişti botoşăneni concurează pentru 3 posturi de magistraţi
Va ipoteca CLM-ul terenul de sub Mall?
Cu capul strivit de presă
Azi, CLM va majora taxele şi impozitele locale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog