Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
17077
De la 07 Ianuarie 2003
112767428
Editorial

Anomaliile din spatele creşterii economice

  • Ioan Rotundu
  • 15 August 2015, 23:00
Premierul Victor Ponta nu ratează nici un prilej să se laude în faţa românilor cu creşterea economică pe care guvernul său a asigurat-o şi o asigură ţării, creştere care situează România pe primul loc în Uniunea Europeană.
Orice economist, cât de slab ar fi fost la învăţătură în facultate, a reţinut că atunci când o ţară îşi dezvoltă economia şi are un ritm de creştere susţinut, prosperitatea ţării se reflectă şi în sectorul social prin creşterea nivelului de viaţă, populaţia având bani tot mai mulţi, ceea ce stimulează creşterea consumului şi dezvoltarea serviciilor. Ciudat, toate aceste reguli de bază ale economiei mondiale nu funcţionează şi în România guvernată de Victor Ponta. Nu fac afirmaţia numai de dragul de a discredita guvernarea social-democrată, ci îmi argumentez concluzia cu exemple din viaţa reală a românilor.
Avem sectoare bugetare unde salariile nu se primesc cu lunile de zile, ceea ce este o aberaţie în condiţiile în care încasările la bugetul ţării sunt substanţial mai mari faţă de perioadă corespunzătoare anului trecut iar cheltuielile prevăzute a se face din buget nu s-au realizat, ceea ce înseamnă alte economii care sporesc disponibilul bănesc aflat în cont la Trezoreria Naţională a României.
Liderul de Sindicatului din Penitenciare a anunţat public organizarea unei greve generale pentru că angajaţii n-au primit salariile de două luni de zile iar încercările lor de a rezolva problema cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, au eşuat. Inexplicabil, deşi ministerul Justiţiei are bani în cont dar nu are bani să achite salariile celor din reţeaua de penitenciare.
Situaţie inexplicabilă şi la ministerul Culturii. Cei de la Regia Autonomă de Difuzarea Filmelor nu şi-au primit salariile de patru luni de zile. Cinematografele s-au închis rând pe rând prin vânzare la particulari pentru a primi alte destinaţii. Pentru cele 22 de cinematografe rămase la nivel de ţară ministerul n-a alocat bani pentru plata utilităţilor. În Bucureşti, la cinema Patria, de exemplu, unde au loc cele mai reprezentative evenimente naţionale, utilităţile au fost suspendate pentru că s-a adunat o sumă prea mare de plată. Ca şi la ministerul Justiţiei, şi la ministerul Culturii liderul Sindicatului RADF n-a găsit cale de soluţionare a conflictului de muncă şi se pregătesc de greva generală.
Este dovedit prin fapte că şi în timpul Guvernului Năstase şi acum, al lui Ponta, ambele social-democrate, cultura românească a suferit enorm şi a decăzut la un nivel deplorabil. Ponta a trecut Institutul Român de Cultură de la Preşedinţie la Guvern şi a pus şef un incompetent, România fiind exclusă de la principalele evenimente culturale ale lumii.
Sub premierul Năstase, ministrul Culturii a fost academicianul Răzvan Theodorescu. Sub el s-au desfiinţat edituri de carte şi s-au închis cele mai multe cinematografe şi teatre locale pe motiv că n-au venituri la nivelul planurilor stabilite, neţinându-se cont de faptul că atunci când ai o populaţie săracă acesteia nu-i arde de distracţie.
Sub Ponta s-a reuşit ca, la el acasă, în Tg. Jiu, Constantin Brâncuşi să fie umilit într-un mod care a uimit întreaga lume culturală de pe glob. Complexul sculptural ău din Tg. Jiu format din Masa tăcerii, Coloana infinită şi Poarta sărutului a fost grav afectat prin a fi dat să fie recondiţionat pe mâna unei firme clientă a PSD şi fără specialişti în acest domeniu atât de pretenţios şi gingaş al restaurării. Mai mult, s-a reuşit ca acest Complex sculptural să nu poată fi înregistrat ca protejat de UNESCO pentru că cineva n-a fost în stare să întocmească la timp documentaţia. Despre aceste aspecte premierul Ponta evită să vorbească, el fiind vinovatul principal.
Revin la anomaliile create de creşterea economică. Parlamentarii PSD au majorat pe ascuns salariile bugetarilor de la Guvern într-o proporţie ce sfidează bunul simţ, iar ca să nu fie legea contestată la Curtea Constituţională sau respinsă de la promulgare de preşedintele Klaus Iohannis, a majorat salariile şi celor de la Preşedinţie, făcându-şi complice această primă instituţie a statului.
Sunt bani pentru majorat salariile privilegiaţilor PSD-ului dar nu sunt bani pentru plata salariilor angajaţilor de la Combinatul de Apă Grea de la Turnu Severin, companie de stat, pentru plata salariilor celor din cercetare de pe platforma Turnu Măgurele, nu sunt bani pentru a se relua activitatea Institutelor de cercetare recunoscute în plan internaţional cum ar fi cel de boli infecţioase, de virusologie, de vaccinuri etc.
Vara este pe sfârşite iar operatorii din turism s-au arătat total dezamăgiţi de modul în care au realizat veniturile. Chiar dacă pe Litoral au fost mai mulţi români decât în ceilalţi ani, încasările au fost mai mici pentru că s-a comandat mâncare ieftină sau s-a mâncat din pachet, s-a băut puţin iar de vânzarea de suveniruri mai că nu se poate vorbi.
Şi bulgarii au sesizat că românii sunt mai săraci decât anul trecut. Pe Litoralul bulgăresc au fost cu 50% mai puţini români decât anul trecut şi au cheltuit mult mai puţini bani.
O altă ciudăţenie a Guvernului Ponta este că banii se duc spre companii de stat unde dispar ca intraţi în pământ, pentru că nu vedem nimic de pe urma lor. Chiar în aceste zile un director de Regionala Craiova a CNADNR a dezvăluit cum se fură sume uriaşe la nivelul acestei Companii care a devenit un fel de stat în stat. Se întocmesc caiete de sarcini care să se potrivească profilului unei anumite firme, se acordă licitaţii la preţuri subdimensionate şi majorate ulterior de până la zece ori.
Sustragerile de fonduri sunt uriaşe în această Companie în care directorul general a impus legea tăcerii. Pentru că directorul Călin Goga a făcut aceste dezvăluiri a fost imediat suspendat din funcţie şi cu certitudine că va fi demis. Să sperăm că procurorii DNA au ciulit urechile şi că nu vor rata ocazia de a intra peste cei de la CNADNR, făcând să crape cea mai mare şi mai infecţioasă bubă a Guvernului Ponta.
Şirul anomaliilor create pe seama creşterii economice poate continua şi cu alte exemple pe care sunt convins că le-aţi sesizat şi dvs. De vreo doi ani atrag atenţia asupra faptului că este ceva ciudat în această creştere economică anunţată de premierul Victor Ponta şi discrepanţa creată prin scăderea nivelului de trai la populaţie. Din păcate, marea majoritate a românilor nu sunt familiarizaţi cu mecanismele macro şi microeconomice şi nu pot înţelege ce se întâmplă, luând de bune toate declaraţiile premierului. Amarnică le va fi dezamăgirea când vor afla realitatea. Părerea mea!
15.08.2015

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Olteanul la linia erotică
Reţeta săptămânei: Hamburger
Horoscopul săptămânii 10 – 16 august 2915
În Munţii Apuseni: Curcubăta (IV)
Ioan Rotundu
Seceta a secat orice boare de raţiune
Ioan Rotundu
Corupţie caniculară la vreme de secetă
Ioan Rotundu
În Munţii Apuseni: Locul tragediei (V)
Ioan Rotundu
Bateţi cepul mai bine, tovarăşi de la Nova Aoaserv!
În Munţii Apuseni. Cetăţile Ponorului (VI)
Ioan Rotundu
Trezeşte-te Ghiorghiţă, că noi plătim apa risipită…!
În Munţii Apuseni. Târgul (VII)
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă