Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19864
De la 07 Ianuarie 2003
122879931
Editorial

Atentat la sănătate!

  • Ioan Rotundu
  • 7 April 2009, 23:00
Guvernul Boc şi-a propus să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să se interzică spitalelor internarea bolnavilor cronici la secţiile de reanimare. Motivul, deşi premierul Boc nu l-a declarat, este lesne de dedus. Gândirea criminală a fost determinată de nevoia de a economisi bani, de a nu se mai cheltui fonduri cu spitalizarea şi tratarea unor bolnavi deja condamnaţi la moarte. Este o formulă de eutanasiere pe care n-a gândit-o până acum nici un guvern, fie el de factură dictatorială sau democrată. Am citit mult despre istorica culturii şi civilizaţiei popoarelor lumii şi n-am întâlnit la nici un popor o măsură similară. Poate doar dacă vrem să asimilăm intenţia Guvernului Boc cu acea măsură luată de conducătorii Spartei, acest stat antic care a anticipat trăsăturile hitlerismului. Prevăzând practicile hitleriste, spartanii practicau sistematic eutanasia, uciderea infirmilor, neputincioşilor, care erau aruncaţi de pe stânca Tarpeiană, din împrejurimile oraşului.
Cam acestea sunt şi intenţiile Guvernului Boc, numai că disimulate în forme moderne, numite măsuri democratice, deşi în realitate între astfel de măsuri şi „fabricile morţii” create de hitlerişti nu-i nici o diferenţă. Ce mă îngrijorează, este lipsa de reacţie a societăţii civile, a comunităţii naţionale, a celor care au bunici, părinţi şi copii bolnavi cronici. Ne-am sălbăticit, ne-am animalizat în aşa hal că nu mai avem nici un fel de reacţii la măsurile dispuse de putere, indiferent cât de criminale sunt acestea. Un alt atentat de sănătate este măsura pe care Guvernul Boc s-a hotărât s-o ia în cadrul sistemului de învăţământ. Boc le-a dat liderilor de sindicat din învăţământ posibilitatea de a alege între o rectificare negativă a bugetului ministerului Educaţiei cu suma de 800 milioane lei, adică 8000 miliarde lei vechi, sau reducerea a 20.000 de cadre didactice. Iar primii vizaţi în a-şi pierde catedrele sunt profesorii de educaţie fizică şi sport.
Reducerea până la dispariţia totală din orar a orelor de educaţie fizică Guvernul Boc a justificat-o prin aceea că şi aşa elevii nu participă la aceste ore, că obţin scutiri medicale. Oare când vom scăpa de gândirea tributară regimului comunist. Numai în comunism, dacă un cetăţean comitea o greşeală faţă de regim, erau pedepsiţi toţi cei din preajma sa sau întreaga comunitate din care făcea parte. Boc vrea ca pentru unul sau zece, o sută sau o mie de elevi din cele câteva milioane câţi sunt în România, care s-au scutit medical de orele de educaţie fizică, să-i priveze pe toţi de a mai face sport în mod organizat şi sub supravegherea unui cadru calificat.
Şi cum să nu califici o astfel de măsură aberantă un atentat la sănătatea tinerilor generaţii? Pentru Boc, anticul dicton „mens sana in corpore sano” nu-i mai spune nimic. Boc vrea să creştem nişte generaţii de diformaţi fizic, de rahitici, de anchilozaţi, nişte anemici cu feţe străvezii precum la stafiile din filme. Am luat elevilor activităţile pionereşti, cele uteciste, cele creative în cercurile şcolare şi n-am pus nimic în loc. Iar elevii s-au îndreptat spre discoteci, unde învaţă a se destrăbăla în fel şi chip, stau ore întregi în faţa calculatorului pentru a învăţa să ucidă virtual, devenind firi violente în clasă, între ei sau faţă de profesori, privesc filme porno la DVD şi apoi comit violuri etc. Acum vrem să le mai luăm şi dreptul de a face sport în şcoală, poate singura educaţie utilă care există în programa şcolară.
Decât să renunţe la orele de educaţie fizică, Boc ar face bine să stopeze afacerea cu manualele alternative, care i-a îmbogăţit pe mulţi profesori din ministerul Educaţiei, pe mulţi creatori de manuale şi mai ales pe mulţi editori şi tipografi. Cu manualele alternative se cheltuiesc anual şi inutil mult mai mulţi bani decât încearcă Boc să economisească pe seama orelor de educaţie fizică.
Cert este că cei pe care i-am votat şi-au întors faţa de la noi. Pentru aleşi, pentru cei aflaţi la putere, noi am devenit nişte cifre statistice, bune la calculat noi variante de creştere a impozitelor şi taxelor, de realizare a unor economii prin introducerea de noi privaţiuni.
În fond, ne merităm soarta, pentru că de 20 de ani de când pretindem că votăm democratic, am votat anapoda şi împotriva intereselor noastre. Iar când puterea ne-a agresat viaţa privată de familie, condiţiile de muncă şi veniturile financiare, am tăcut chitic şi n-am protestat. Am uitat să mai ieşim în stradă, să ne cerem drepturile. Iată de ce un parvenit ca Boc îşi permite să atenteze la sănătatea noastră, să ne ia dreptul la viaţă atunci când ajungem bolnavi incurabili, să ne jupoaie şi de ultima leţcaie, numai să aibă el şi clica lui bani din care să se îmbuibe. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă TNL Botoşani
„Foaia Romaneasc㔠îşi încetează apariţia „graţie” unei decizii politice maghiare
Românul Călin Rovinescu este noul preşedinte al companiei Air Canada
Aliaţi împotriva capcanelor întinse de secretarul Viciriuc
Pretenţios, primarul Acatrinei mai vrea şi asfalt
Stratulat intenţionează să facă din Zăiceşti o staţiune a comunei Băluşeni
Premiu Internaţional pentru Bianca
PROGRAM TELE'M MIERCURI 8 Aprilie
Comentariul comentariilor LVI
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Destăinuirea blondei
Eliminarea lui Conţac
Semnul lui Băsescu
Vă evaluează riscul unei îmbolnăviri profesionale
Din zbaterile unui botoşănean: comerciant, poet, colecţionar şi inventator
Casele sinistraţilor aproape de finalizare
Actorii sunt rugaţi să renunţe la sporuri pe motive de criză
Autorităţile au ajuns la un consens cu Armata
Rodica Huţuleac a fost investită în funcţie
Abia la vară în sediul nou!
Ada Macovei, sufocată de reclamaţii
Centrele de permanenţă mult mai aproape de a prinde viaţă
Coplata ar putea să ne usuce buzunarele
Nou vechi director, noi speranţe!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog