Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16754
De la 07 Ianuarie 2003
122876821
Editorial

Avem un PIB umflat de ciroza consumului

  • Ioan Rotundu
  • 18 August 2017, 23:00
Institutul Naţional de Statistică a anunţat că pe primele şase luni ale anului în curs avem o creştere economică de 5,8%, creştere confirmată şi de buletinul Eurostat şi care situează România pe primul loc în Uniunea Europeană. Bineînţeles că Guvernul PSD, premierul Mihai Tudose, n-au ratat prilejul de a se împopoţona cu această creştere economică pe care a puis-o pe seama excelentei guvernări a PSD-ului.
La aşa o veste era de aşteptat ca românii să iasă în stradă şi să-şi manifeste bucuria faţă de nivelul crescut de viaţă asigurat de Guvernul PSD. N-a ieşit nimeni în stradă, nu s-a bucurat nimeni de belşugul vieţii oferit de PSD pentru că realitatea este cu totul alta, exact la antipodul creşterii economice.
În schimb a ieşit la rampă Adrian Vasilescu, consilier BNR, care a explicat că această creştere economică uluitoare este de fapt falsă, nesănătoasă, ea bazându-se pe consumul importurilor şi nu pe o creştere a producţiei interne. Mai pe înţelesul celor care aplaudă rezultatele economice ale guvernării PSD, avem o creştere a PIB-ului bazată pe o ciroză a consumului, ciroză care poate duce la sucombarea economiei ţării, consecinţă dezastruoasă şi bine explicată de către consilierul BNR.
Avem creştere economică şi nu avem bani la buget să acoperim cheltuielile cu salariile, pensiile şi administrarea ţării. Dealtfel, această anomalie care domină economia românească, aceea de a avea creştere economică neînsoţită de venituri în plus la buget , a fost semnalată prima oară în Guvernul Ponta. Pentru uituci le aduc aminte că premierul Victor Ponta se lăuda peste tot cu creşterea economică generată de guvernarea PSD, iar încasările la buget deveneau tot mai mici, la sfârşitul anului 2915 acestea fiind mai mici cu 10 miliarde de lei.
Şi în acest moment economia românească este supusă aceluiaşi fenomen. Avem creştere economică şi încasări tot mai mici la buget. De ce? Pentru că această creştere economică este generată de creşterea consumului la produsele importate şi nu pe baza producţiei interne şi a investiţiilor. Dacă acest consum ar fi stimulat producţia internă, atunci încasările la buget ar fi crescut uluitor de repede pentru că s-ar fi încasat TVA din producţie şi consum, s-ar fi încasat venituri din plata salariilor pentru producţia realizată, s-ar fi generat locuri de muncă în plus care la rândul lor ar fi crescut veniturile la buget. Investiţiile ar fi adus şi ele o creştere substanţială a veniturilor la buget pentru că ar fi stimulat consumul din producţia internă şi ar fi creat locuri de muncă.
Când consilierul BNR Adrian Vasilescu a afirmat că avem o creştere economică nesănătoasă, tocmai la aceste carenţe grave existente în dezvoltarea economică a ţării făcea trimitere. Vasilescu ştie că ne apropiem de punctul critic când consumul se va prăbuşi şi odată cu el se va instala dezastrul economic iar sărăcia va cuprinde întreaga ţară.
Deja statisticile ne arată că jumătate din populaţia României trăieşte în sărăcie iar numărul firmelor şi companiilor scade ameninţător. Chiar Vasilescu spunea răspicat că în momentul de faţă în România funcţionează 700 mii de companii dar jumătate dintre ele sunt pe pierderi din cauza unei fiscalităţi prost aşezată şi în continuă schimbare, ceea ce nu permite patronilor să-şi facă un plan de rentabilizare pe termen scurt şi lung.
Aflate pe muchie de cuţit cu puterea financiară, aceste companii vor fi primele care îşi vor închide porţile imediat ce creşterea economică va „obosi” de la ciroza consumului bazat pe importuri.
Revenind la veniturile bugetare, anomalia constă în faptul că deşi avem cea mai mare creştere economică din UE, încasările la buget sunt sub plan cu câteva miliarde de lei. Ca să acopere această uriaşă gaură bugetară, Guvernul Mihai Tudose pregăteşte scumpirea carburanţilor cu 0,50 lei/l începând cu 1 septembrie a acestui an. S-au scumpit gazele, s-a scumpit şi se va mai scumpi energia electrică, se devalorizează leul ceea ce duce la scumpirea creditelor bancare, iar creşterea preţului la combustibil anunţă o creştere în lanţ a preţurilor la produsele alimentare şi servicii.
Cred că am fost suficient de explicit ca să se înţeleagă că toată această paradă politică a PSD-ului pe seama creşterii economice ascunde de fapt tragedia vieţii noastre a cărei nivel de trai devine tot mai scump de la o zi la alta, ascunde gradul ridicat de sărăcie în care trăieşte majoritatea românilor.
Este inadmisibil ca o ţară ca România, care are energie electrică produsă de ape şi pe cale nucleară, adică la costuri scăzute, să livreze curent electric la cel mai ridicat preţ din Europa. S-a ajuns la o astfel de anomalie economică şi socială pentru că interesele politice sunt puse deasupra interesului naţional, pentru că politicienii se bat între ei care să fie stăpânul în a controla producţia şi livrarea energiei electrice.
Despre aceste jocuri ale puterii nu li se spune nimic românilor care stau cu ochii ţintă la poturile tv ale mogulilor penali. Lor li se livrează scandaluri create pe seama DNA-ului, a Procurorului general, a CSM-ului, adică împotriva instituţiilor statului care luptă împotriva corupţiei şi nu-i lasă pe mogulii penali să-şi facă meandrele cu găştile de politicieni de care sunt înconjuraţi.
Ne aşteaptă o iarnă grea, cu multe neprevăzute. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Profanarea memoriei morţilor din „Cimitirul vesel”
Ioan Rotundu
În drum spre Săpânţa, cu popas la Moisei
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Genialul câine uituc
Horoscopul zilei de 19.08.2017
Catrenul saptamânii
Ioan Mamaische
Întâmplări neplăcute la Mănăstirea Săpânţa Peri
Ioan Rotundu
Colibiţa, un fel de pom lăudat
Ioan Rotundu
Biserica lui Dragoş Vodă pusă la putrezit
Ioan Rotundu
Uimitoarele aventuri la poarta societăţii Nova Apaserv
Ioan Rotundu
Curtea de Conturi a confirmat hoţiile primarului de Gorbăneşti
Ioan Rotundu
Primul magazin Partener Enel deschis la Botoșani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog