Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18267
De la 07 Ianuarie 2003
122903916
Editorial

Business pe seama sănătăţii noastre

  • Ioan Rotundu
  • 12 November 2012, 23:00
Şi Guvernul Boc şi actualul Guvern Ponta inventează fel de fel de piedici pentru ca bolnavii să nu ajungă pe patul de spital, pentru că nu sunt bani să li se suporte internarea şi tratamentul.
Parcă Guvernul Boc a fost ceva mai curajos şi a introdus taxa clawback pentru producătorii şi comercianţii cu medicamente. Prin această taxă se asigura anual la bugetul sănătăţii vreo 400 milioane euro. Bani mulţi şi extrem de utili pentru cei bolnavi.
A venit la putere Guvernul Ponta şi a blocat această taxă, lăsând bugetul sănătăţii cu o gaură imensă. Blocarea s-a făcut din interese pur politice, mai exact în urma unei înţelegeri între Victor Ponta şi comercianţii de medicamente, înţelegere parafată pe când Ponta se afla în opoziţie. În schimb, acelaşi guvern, prin ministrul Sănătăţii, a majorat taxa de co-plată la medicul de familie şi a redus drastic lista medicamentelor gratuite şi compensate.
Ţipau liderii USL că Boc a desfiinţat spitalele şi lasă bolnavii să moară cu zile. USL guvernează ţara de peste cinci luni de zile, dar n-a reînfiinţat la loc spitalele desfiinţate, aşa cum promitea în opoziţie. Nici n-ar putea s-o facă, pentru că n-au bani şi nici nu permit normele europene.
A mai introdus ministerul Sănătăţii lista de aşteptare la poarta spitalelor pentru internare. De parcă boala acţionează în raport de cum a fost programată internarea bolnavului.
La medicul de familie, pe lângă co-plată, s-a creat o întreagă birocraţie. Practic, medicii, în loc să consulte cu multă atenţie pacientul, el trebuie să întocmească fel de fel de situaţii. Totul pentru a nu cere prea mulţi bani de la Casa de Asigurări de Sănătate. S-a ajuns chiar şi la normarea vizitelor pacientului la medicul de familie, fiind introdusă şi programarea telefonică. Idioţenii greu de acceptat pentru o naţiune civilizată, atunci când vine vorba de un bolnav.
Iată că mai nou, prin ministerul Sănătăţii a pasat o parte din salariile cadrelor medicale şi a personalului auxiliar pe seama autorităţilor locale. Consiliul Judeţean Botoşani, Primăria vor trebui să participe cu bani la salariile acestui personal. Noi contribuim lunar la asigurările de sănătate dar n-am ştiut niciodată cum se cheltuie aceşti bani.
Şi ca totul să fie precum în Evul Mediu, iată că a apărut şi internarea bolnavului pe bază de tarife. Spitalele publice nu sunt clinici private ca internatul să-şi plătească cheltuielile de spitalizare. Cică s-a creat această facilitate pentru cei cu bani. Este o şiretenie, pentru că cei de la CAS va obliga tot mai mult spitalele să interneze bolnavii contra cost.
Cine nu va avea pile la medici ca să fie internat la urgenţă, cine nu va avea bani ca să mituiască pe cine trebuie, cine nu va avea bani să-şi plătească spitalizarea, va fi trecut pe o listă de aşteptare. Îi va veni mai repede rândul la popă decât la medicul din spital.
Să fim bine înţeleşi, toate aceste restricţii impuse bolnavului sunt numai un mod de a ne obişnui cu plata spitalizării, a tratamentului. Va veni şi vremea când vom plăti toate serviciile medicale de care vom beneficia. Cei fără bani, la cimitir! Partea hidoasă a lucrurilor, drama noastră, tragedia celor săraci este că actuala guvernare minte cu zâmbetul pe buze că de la anul se va renunţa la toate aceste taxe directe sau ascunse, pentru că de la anul vom avea buget.
Fals, bugetul sănătăţii se construieşte separat de bugetul ţării. Cât timp jumătate din populaţia ţării nu este asigurată, adică nu plăteşte taxa de asigurare, cât timp şomajul este în creştere pentru că nu se mai fac investiţii pentru a se crea noi locuri de muncă, nu vor fi suficienţi bani la sănătate. Aşa că, să nu fim fraieri şi să credem în vorbele mieroase ale actuali puteri.
Nenorocirea va năvăli peste bolnavii ţării începând cu ianuarie 2013. Abia atunci majoritatea dintre noi se va trezi la realitate şi va regreta credulitatea de care dau dovadă acum, încrezându-se în promisiunile Guvernului.
Sănătatea noastră a devenit pentru actualul şi viitorul guvern, indiferent care va fi acela, un business prin care se adună bani ce dispar pe căi necunoscute public.
Prin spitalele ţării zace aparatură modernă de zeci de milioane de euro, plătită la preţuri de câteva ori mai mari decât cele ale pieţei, fără să fie utilizată. Sunt achiziţii din banii noştri menite să aducă comisioane grase celor care s-au făcut stăpâni pe banii noştri. Nici un director de spital, nici un funcţionat din ministerul Sănătăţii, nici un alt funcţionar public guvernamental n-a ajuns după gratii. Şi nici nu vor mai ajunge. Cupola UDSL este trainică. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Dmitri Rogozin: Rusia nu are de gând să ţină cont de părerea României
Nadia Comăneci a împlinit 51 de ani
Gigi Becal va apăra icoanele şi religia din şcoli
prostituţia şi jocurile de noroc nu vor mai exista în colegiul său
Alimentele "de bază" -cartofii, fasolea, uleiul- au avut creşterile cele mai mari de preţuri
Bancul zilei: VARA PE ULITA, dupa G. Cosbuc
astronomie: Ardei graşi muraţi umpluţi cu varză
Un diplomat militar român de la Chişinău neprofesionist, ţinta reţelei ruse din SIS
Comisia Juridica a Camerei n-a aprobat ridicarea imunităţii pentru Dobre şi Borbely
astfel, cererea preşedintelui Băsescu a fost respinsă
Nume grele implicate şi ani grei de puşcărie în "Dosarul Transferurilor"
Bărbat căzut în fântână, salvat de pompieri
Botoşani: Demisie surprinzătoare a lui Ioan Diaconu din fruntea Modern Calor
Un dorohoian s-a cinstit cu o sticlă de alcool fără să plătească contravaloarea
Migraţia politică stăvilită de Dolineaschi
Costică Macaleţi a jurat să apere legea
Ce fel de legi va respecta Macaleţi
Ioan Rotundu
Locuri de muncă subvenţionate pentru şomeri
Autorităţile locale vor trebui să susţină salariile celor din spitale
La Botoşani, şomajul creşte continuu
Botoşani: Internare la cerere, cu tarife, la Judeţean
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog