Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
290
De la 07 Ianuarie 2003
123144285
pnl
Editorial

Când hârtia cântăreşte meu greu ca faptele

  • Ioan Rotundu
  • 6 July 2007, 23:00
Ionel Tacu este un personaj bine cunoscut în sistemul botoşănean de sănătate. Făcând referire la activitatea sa de după 1990, deşi se poate mândri pe bune şi cu cea de dinainte, el s-a remarcat în perioada cât a fost director economic la Spitalul judeţean. În acea perioadă a făcut echipă cu dr. Cornel Enache, care a fost directorul general. Cei doi nu numai că au scos spitalul din datorii, dar când au fost schimbaţi, după venirea PSD-ului la guvernare, în 2000, au lăsat spitalului şi o importantă rezervă financiară. De un an de zile, Ionel Tacu a fost numit managerul general al Spitalului de recuperare Botoşani. Când a preluat unitatea, dezastrul financiar era în plin avânt iar medicii se ciorovăiau între ei, neştiindu-se cine este mai mare şi mai tare.
Tacu a pornit la drum, folosindu-se de experienţa deja acumulată şi verificată. Cu medicii, ştiindu-le orgoliile, că medic are şi el ca nevastă, i-a manevrat în aşa fel că acum fac o echipă unitară, gândesc şi acţionează în consens. Mai mult, chiar medicii se miră cum de-au putut trece peste orgoliile personale şi pot colabora la modul sincer. Nimeni nu mai pune problema şefiei, ci a concurenţei în rezultate cât mai meritorii.
În plan financiar, Tacu a luat la purecat schema de personal. A aerisit-o, a primenit-o şi a descongestionat-o de balastul uman ce se cocoţase pe ia, prin pile, cunoştinţe şi relaţii. Nu i-a dat afară. Le-a oferit alte munci, dar care să aducă bani spitalului şi nu să consume. Clădirea, aflată cam în paragină, a igienizat-o şi i-a schimbat faţa, să arate a spital şi nu a casă părăsită. Curtea a asfaltat-o, terenurile adiacente clădirii spitalului au fost curăţate şi puse în valoare prin amenajarea unei baze sportive de tratament. S-a băgat şi prin bucătărie. Mai întâi a limpezit apele cu cei care mâncau pe daiboj. Apoi, a cerut bucătarilor să facă ordine şi curăţenie, iar mâncarea să ajungă în farfuria bolnavilor şi nu prin casele personalului angajat.
Hârşâit prin multe, Tacu a dat iama şi prin preţurile de achiziţii, care erau cu mult mai mari faţă de cele existente pe piaţă. Un pic de economie din furturi, un pic de economie prin aprovizionarea din surse mai ieftine, bolnavii de la spitalul de recuperare au ajuns să mănânce bine şi pe săturate. Chiar dir. adj. Oprişanu a recunoscut că aici se mănâncă cel mai bine dintre toate unităţile spitaliceşti. N-a scăpat nici spălătoria, loc unde cheltuielile crescuseră vizibil, pe hârtie, fără a se vedea şi practic. I-a „spălat” şi pe cei de aici, iar acum secţia spălătorie merge strună şi cu cheltuieli mult mai mici. O problemă acută a spitalului era lipsa unui laborator dotat adecvat. Nu mai este acea problemă. Este în schimb laboratorul, mirosind a var proaspăt şi a utilaje noi. Spitalul a scăpat de datorii, stă sigur pe picioare, dar şi-a băgat coada politicul.
Toţi managerii se spitale au fost obligaţi să susţină un examen, pe baza unui program managerial, concepţie proprie. La acel examen, Mimor, de la spitalul judeţean, a luat notă mare. Tacu, de la recuperare, a fost picat, deşi despre lucrarea sa orice economist ar afirma că-i una de excepţie. Dar i-a fost corectată de medici, nu de economişti. S-a aflat ulterior că Mimor, fiind liberal, a trecut examenul fără vreo piedică. Tacu, fiind perceput ca omul lui Fluture, adică peledist, a fost picat, să mai mediteze omul. A meditat, dar nu s-a lepădat de Flutur.
Mai mult, recent, o declaraţie a lui Ţâbuleac cum că Flutur va fi candidatul PLD la primăria Botoşani, a reaprins flacăra patimilor politice. Liberalul Câmpanu s-a înnegrit de ciudă şi i-a cerut ferm lui Oprişanu, ca dir. adj. la Autoritatea de Sănătate Publică, să-l demită pe Tacu, omul lui Flutur. Ca să-l demită, nu era calea cea mai potrivită, că Tacu are rezultatele cele mai bune în activitate. Aşa că, o discuţie de la om la om, adică între Tacu şi Oprişanu, s-a soldat cu o cerere de demisie. Oprişanu i-a cerut lui Tacu demisia, ca să nu-l demită.
Ieri, Tacu a convocat o conferinţă de presă chiar la sediul Spitalului de recuperare. L-a invitat şi pe dir. Oprişanu, care l-a onorat cu prezenţa. Reporterii au fost invitaţi să viziteze spitalul şi să tragă concluziile. De demisie, Tacu numai a pomenit că o are în vedere, dar încă nu s-a hotărât. Dir. Oprişanu a declarat că a avut o discuţie cu Tacu, legat de demisie şi că, aceasta fiind un act unilateral de voinţă, nu-l poate opri să nu şi-o dea. Câtă ipocrizie!
Conferinţa lui Tacu a fost la ora zece. La ora 14.00 a organizat conferinţă Câmpanu, la sediul PNL. Prezent şi Orpişanu. Nu s-a pomenit nimic de Tacu. În schimb, ca bravi liberali ce sunt, Câmpanu i-a împăcat pe Mimor cu Oprişanu. Oprişanu, după ce l-a declarat pe Mimor cel mai prost manager de spital, apreciere justificată de deficienţele constatate în urma unui control, şi-a retras afirmaţii. Mai mult, Mimor nu va fi schimbat din funcţie. El are hârtie că a luat examenul de manager. Ce contează incompetenţa managerială.
Tacu va fi schimbat. El n-are hârtie, după cum a afirmat Oprişanu, chiar dacă are cele mai bune rezultate manageriale. De unde concluzionăm că liberalii pun preţ pe hârtie, nu pe rezultatele muncii. Oprişanu a negat vehement că Tacu va fi schimbat din motive politice. După care a plecat din biroul lui Tacu la sediul PNL. Cine să-l mai creadă că a rostit adevărul?! Doar Câmpanu, care ştie că i-au fost respectate ordinile date. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Anda Adam şi Victor Slav se fac poştaşi la Ţaca Paca
Program TELE’M
Oferta academică a Universitatii "Petre Andrei" Iaşi
Senatorul Ţâbuleac crede în alianţa PLD-PD
Guvernul a uitat de procesul descentralizării
Autorităţile din Săveni modernizează Unitatea Medico Socială
Termica se ţine de ghiduşii
Ei vor să preia datornicii, asociaţiile nu vor să-i dea
Imaginea unui Botoşani european
Se aşteptă undă verde la licitaţia lucrărilor pentru Centrul Istoric
Măsuri ameninţătoare asupra curselor de maşini
Comentariu la comentarii (CXXXVII)
(Ioan Rotundu)
Şedinţe pentru reintegrarea socială a deţinuţilor
Încă opt accidente de muncă într-o lună
Ucis de fulger
Minori care au tras ţeapă poliţiştilor
Câmpanu vrea pace, Oprişanu îşi toarnă ţărână iar Mimor rămâne ce este
Profesorii vor vacanţă şi în prima jumătate a lui septembrie
Cetăţeni sancţionaţi de Garda de Mediu
Tochitura de la Talida
Horoscop
Răspuns cu subînţeles
Reflecţii din operele scriitorilor americani
Un aparat cu care scăpaţi de nitriţi şi nitraţi
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog