Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7658
De la 07 Ianuarie 2003
123131229
pnl
Editorial

Capcana lui Băsescu pentru fraierii din opoziţie

  • Ioan Rotundu
  • 24 October 2010, 23:00
Este tot mai clar că moţiunea de cenzură introdusă de opoziţie miercurea trecută şi stabilită pentru dezbateri în Parlament în această miercuri nu va avea şanse de izbândă. A spus-o cu nonşalanţă şi aseară, la postul de radio Europa FM, chiar fruntaşul liberal Crin Antonescu.
Sî ne amintim cum în urmă cu vreo două săptămâni opoziţia dădea ca sigură trecerea moţiunii şi căderea Guvernului Boc, Ce s-a întâmplat între timp, de opoziţia s-a muiat aşa de mult că nu mai are încredere în forţele sale. Doar un singur lucru s-a întâmplat, dar acest lucru a dat peste cap jocul opoziţiei şi a făcut ca moţiunea să devină doar un joc electoral. Este vorba de faptul că parlamentarii PDL din Camera Deputaţilor au votat proiectul de lege privind reducerea TVA-uzlui la produsele alimentare la nivelul cotei de 5%, proiect de lege iniţiat chiar de opoziţie.
Toatăî lumea s-a alarmat şi a râs de prostia portocaliilor de a voa o lege contrată politicii Guvernului Boc. Auz râs fraierii din opoziţie,dar au râs mânzeşte pentru că cei cu capul pe umeri au realizat că li s-a întins o abilă capcană din care nu mai pot ieşi decât dacă pică moţiunea şi nu Guvernul Boc.
Deputaţii portocalii au votat legea pentru că aşa li s-a ordonat. De unde şi lipsa unei reacţii puternice şi de sancţiuni în PDL faţă de” vinovaţi”. Am informaţii că toată această capcană pentru opoziţie a fost pusă la cale de preşedintele Băsescu cu liderii PDL. Votând legea cu reducerea TVA-ului alături de opoziţie, aparent PDL-ul şi-a făcut rău cu propria mână. Fals!
Votând legea, a dat posibilitate preşedintelui Băsescu de a manevra. Dacă trece moţiunea şi pică Guvernul Boc, atunci preşedintele promulgă legea. Iată de ce de la Camera Deputaţilor s-a şi întârziat trimiterea legii la promulgare. Ca să fie trimisă în preajma votului pentru moţiune: Promulgând legea, opoziţia venind la guvernare, trebuia s-o aplice.
Ori aplicarea acestei legi este imposibil. În primul rând că ar duce la anularea acordurilor încheiate cu FMI, ceea ce opoziţia nu-şi poate permite dacă ar veni la guvernare. Apoi, prin reducerea TVA-ului trebuiau găsite alte venituri la buget, adică de aplicat alte impozite şi taxe ori majorate cele prezente, ceea ce ar fi fost pentru opoziţia intrată la guvernare un dezastru politic.
Iată, dar, cum printr-o abilă mişcare, pusă pe seama inabilităţii deputaţilor portocalii de-a vota, preşedintele Băsescu a tăiat pofta opoziţiei de a mai vrea la guvernare. Iată de ce liberalul Antonescu şi şi social-democratul Ponta lasă să se înţeleagă că n-au suficiente voturi pentru ca moţiunea să treacă. Au, dar nu mai este oportun ca moţiunea să treacă. Aşa că şi Antonescu şi Ponta caută motive pentru a justifica de ce moţiunea va pica.
Altceva nu-mi explic eu şi mă dau de ceasul morţii să aflu. De ce vrea Băsescu şi PDL-ul să nu treacă moţiunea? Trecând moţiunea, PDL-ul ar fi ieşit de la guvernare iar opoziţia şi-ar fi luat o mare belea pe cap. Pentru că orice spun ei acum, de vor intra la guvernare, liberalii şi social-democraţii nu pot schimba nimic din ceau aplicat guvernanţii portocalii. Ceea ce ar fi în avantajul PDL, care, din opoziţie, i-ar executa scurt pe proaspeţii guvernanţi şi ar mai recupera din pierderile electorale care le sunt catastrofale.
Ceva îmi scapă, cu privire la rămânerea la guvernare a portocaliilor cu binecuvântarea preşedintelui Băsescu. Cred că răspunsul ar trebui să-l caut în afara politicii noastre interne putere-opoziţie. . Acum lumina vine de la UE, şi nu într-o gamă vizibilă pentru noi toţi. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Definiţia globalizării
Program Tv SOMAX, luni, 25 octombrie 2010
Despre reducerea taxelor la domnitorii români
Sever Voinescu: Moţiunea de cenzură nu are nicio şansă
Politica de peşteră si brigandajul economic
Serviciile de informaţii din România sunt profesioniste şi apolitice
Guvernul pregăteşte introducerea taxei pe autostradă, suplimentară rovinietei
Nu am văzut niciun demers de suspendare a preşedintelui
doar declaraţii agresive
Există o probabilitate de 55% ca moţiunea de cenzură să nu treacă
„Dracula”, tot ce ştiu turiştii italieni despre România
Despre 25 octombrie - Ziua Armatei române la ”Mai aproape de Europa”
Botoşănean arestat pentru contrabandă cu ţigări
Şocat de accidentarea unui prieten a vrut să se arunce de pe acoperiş
Noutăţi la criteriile de evaluare a activităţii cadrelor didactice
Medicii interzic elevilor purtatul ghiozdanului în mână
Invidie salarială între angajaţii botoşăneni din sănătate
Concurs pentru funcţia de director executiv la AJOFM
E doar un proiect de lege, adică o intenţie!
Femeile - social democrate au alungat spiritele rele din sediu
Militari cu interdicţie de a intra în Cercul Militar Botoşani
Protest inedit al pensionarilor militari în faţa Prefecturii Botoşani
Azi are loc botezul parcului din spatele Bibliotecii Judeţene
Tânăr liberal cu state de plată la PSD
noua achiziţie a lui Florin Ţurcanu
Demolatorul de valori
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog