Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15069
De la 07 Ianuarie 2003
106029529
Editorial

Capcane pentru naivii politici

  • Ioan Rotundu
  • 31 January 2008, 23:00
Preşedintele Băsescu i-a trimis preşedintelui PSD Mircea Geoană o scrisoare prin care i-a solicitat ca partidul său să sprijine legea votului uninominal în varianta sa, adică cu două tururi de scrutin. Iar ca să-l convingă ca partidul său să susţină demersul prezidenţial, în stilul mitocănesc ce-l caracterizează, i-a oferit lui Geoană şi un argument. Cică prin adoptarea legii votului uninominal românii nu vor mai fi nevoiţi să voteze politicieni care au casă de la stat şi plătesc chirie simbolică, deşi, legal, n-au acest drept.
Remarca îl vizează direct pe Mircea Geoană şi este cât se poate de adevărată. Dar când vrei să obţii ceva de la cineva, o faci prin acte de curtoazie şi nu prin a-l ponegri. Ori, preşedintele Băsescu, prin modul în care a conceput scrisoarea către Geoană, a demonstrat încă odată că-l doare în cot de legea votului uninominal. Nu din dorinţa de a-l motiva pe Geoană şi partidul său i-a scris acestuia, ci pentru a exploata electoral la maximul tot ce se poate de pe urma acestei legi. Dacă preşedintele Băsescu voia introducerea votului uninominal, promulga legea aprobată de Parlament, după care, cu timpul uza de prerogativele sale prezidenţiale şi o îmbunătăţea. Dar făcea pasul cel mai important, români aveau posibilitatea să-şi verifice maturitatea politică prin exercitarea unui nou sistem de vot, total diferi de cel de până acum, iar Băsescu intra în istorie ca iniţiator şi legiuitor al stemului de vot uninominal.
Neprocedând aşa, este o altă dovadă că dorinţa exprimată nu este şi cea adevărată. Nu această lege îl interesează, nu aplicarea ei este dorinţa sa ardentă, nu reformarea clasei politice este ţelul său, ci acumularea de capital electoral, pe orice cale, pentru a-şi asigura cel de-al doilea mandat de preşedinte al României.
Scrisoarea sa către Geoană a fost o scrisoare capcană. Băsescu a mizat pe faptul că, prin modul în care a fost jignit, Geoană va reacţiona public pentru a se disculpa şi în acelaşi timp prin a-l acuza pe preşedinte, menţinând aprinsă torţa scandalului. Exacta aşa s-a întâmplat. Geoană a căzut în capcană, ca un novice în politică, iar Băsescu nu-şi mai încape în piele de bucurie că a reuşit să-l compromită încă odată.
Un alt scandal care stă să izbucnească, şi de pe urma căruia Băsescu va culege roade băgate, se zămisleşte în aceste zile în Parlament. Se ştie că Băsescu, în loc s-o promulge, a atacat Legea votului uninominal aprobată de Parlament la Curtea Constituţională. Iar judecătorii Curţii au constatat că unele articole sunt neconstituţionale. Comisia juridică din Parlament trebuie să pună de acord aceste articole neconstituţionale cu restul texului de lege, după care, revizuită, legea să intre din nou în aprobarea plenului Parlamentului. Iar când va ajunge la preşedintele Băsescu, acesta nu va mai avea de ales, va trebui s-o promulge.
Conştient de această constrângere constituţională, preşedintele Băsescu mizează pe faptul că la Comisia juridică nu se va întruni forul necesar pentru a se aproba în timp oportun modificările cerute de Curtea Constituţională. Iar membrii PD-L, UDMR şi nu mai ştiu ce cozi de topor şi ale cui fac tot ce le stă în putinţă ca la Comisie să nu se realizeze o majoritate. Deja lucrările Comisiei, în lipsă de cvorum, s-au amânat pe săptămâna viitoare. Băsescu stă la pândă. În momentul în care Parlamentul nu va reuşi, în timp oportun, să refacă legea, va ţâşni public şi va înfiera cu mânie proletară lipsa de dorinţă a Parlamentului de a le da românilor legea votului uninominal.
Sper din tot sufletul să n-am dreptate, iar Parlamentul să fie operativ în adoptarea finală a legii. Dar după cum decurg lucrurile, nu există o astfel de voinţă politică. Iar acest aspect este bine speculat de preşedintele Băsescu, deşi, aşa cum am arătat, nici el nu doreşte adoptarea legii. Numai că el ştie să uzeze credibil de zicala „hoţul strigă prindeţi hoţul!” Mai ştie că parlamentarii nu se dau duşi din scaun, nu vor să-şi piardă privilegiile, iar partidele n-au mijloacele şi forţa de constrângere să-i determine să acţioneze în interesul ţării şi nu al lor. Aşa că, preşedintele are posibilitatea să-i porcăiască în fel şi chip, spre deliciul maselor largi, care văd în el eroul şi salvatorul naţiunii române. Este o percepţie total falsă, dar nici parlamentarii şi nici partidele politice nu fac nimic pentru a deschide ochii celor pe care i-a dezamăgit ani la rând. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Vrea consilier pe probleme psihice şi sexuale
Oful avocatului Sălăvăstru şi cursul evenimentelor din Flămânzi
S-a aflat faţă în faţă cu premierul Tăriceanu
Sorescu s-a întâlnit cu miniştrii Cabinetului Tăriceanu
Comunicat de presă
Comentariul comentariilor (XXXIX)
(Ioan Rotundu)
Asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de performanţă
Prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun
Vrea soluţii pentru eradicarea „fabricilor de ţânţari”
Consilierii au votat majorarea preţului la biletele de tramvai
Egner vrea să fie luat mai mult în seamă
Încă o propunere în scop electoral
Suspiciuni asupra salariilor unor directori
Horoscop
Adam l-a găsit, Eva îl mai caută…
Program TELE'M Botoşani, vineri, 1 februarie
Condiţii de cazare ce pot fi înţelese doar citite printre rânduri
Patronii de baruri au probleme cu fumătorii
Societatea din Flămânzi a ţepuit AJOFM
ITM şi-a inaugurat noul sediu
Sindicaliştii vor medic de medicina muncii la IŞJ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă