Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25388
De la 07 Ianuarie 2003
122885455
Editorial

Capul lui Conţac pe post de cel al lui Moţoc

  • 10 July 2014, 23:00
Ideea schimbării lui Constantin Conţac din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani aparţine consilierului judeţean, ales pe listele PRM, prof. Mircea Dănuţă. Acesta a lansat ideea imediat ce Conţac a fost ales preşedinte. Stă în obişnuinţa lui Dănuţă ca, atunci când nu s-a pus în slujba vreunui partid să cutreiere judeţul în lung şi-n lat, pentru a racola primari şi lideri politici locali, să iniţieze jocuri şi combinaţii politice de a schimba câte ceva prin Consiliul Judeţean.
Faptul că după alegerile parlamentare PSD-ul s-a trezit aruncat în opoziţie iar Alianţa DA la putere, aceasta din urmă a prins din zbor iniţiativa lui Dănuţă şi încearcă să-i dea curs. Am spus-o şi-o repet: din 1990 încoace, cel mai bun preşedinte pe care l-a avut Consiliul Judeţean este Constantin Conţac. Competenţa şi autoritatea sa în această funcţie este pusă în valoare în urma oricărei comparaţii ce s-ar face cu Ioan Aniculăese, cel ce-a deţinut această funcţie vreme de opt ani.
Nu trebuie să fii un analist politic extrem de profund ca să nu percepi motivele dorinţei schimbării lui Conţac. Pentru început, la iniţiativa mult controversatului consilier judeţean Viorel Alexandru, membru PD, prefectul Ion Diaconu a acceptat să promoveze în instanţă o acţiune de contestare a hotărârii CJ privind aprobarea bugetului judeţean pentru anul 2005. Aşadar, premergător declanşării amplei acţiuni de destituire a lui Conţac, s-a declanşat războiul bugetului.
Explicit, acest război constă în a se obţine pe cale judecătorească o sentinţă definitivă care să conducă la o rectificare a bugetului. Rectificarea constând în a prelua câteva zeci de miliarde de lei alocate reparaţiilor şi asfaltării drumurilor judeţene şi trecerea lor la alte capitole. Raţiunea acestei rectificări ar fi determinată de faptul că aceste miliarde alocate drumurilor vor avea cap compas firmele lui Conţac, lucru ce actuala putere, Alianţa DA, nu-l poate accepta.
Cum să ajungă banii publici în contul unor firme private proprietatea preşedintelui PSD, care este Constantin Conţac? Aici trebuie să facem o precizare. Presupunând că se va reuşi înlăturarea lui Conţac de la preşedinţia CJ-ului şi se va obţine dorita rectificare de buget, ce consecinţe se nasc din îndeplinirea acestor două deziderate? În primul rând, tronsonul de drum judeţean Dorohoi – Darabani prin Mileanca, devenit impracticabil de mai mulţi ani, prevăzut în reparaţii prin bugetul actual, va rămâne de izbelişte, câteva localităţi şi zeci de mii de oameni urmând a suporta aceiaşi izolare privind căile de acces. Este drept?
Drumul judeţean Flămânzi – Prăjeni, şi el impracticabil de ani de zile, dacă se vor lua banii de la drumuri, va rămâne în acelaşi stadiu. Culmea, la Prăjeni, din 1990 încoace au fost numai primari liberali. Ori tocmai acest partid manifestă acum nepăsare faţă de propriul electorat, punând deasupra nişte interese politice de putere care vor avea efect de bumerang.
În al doilea rând, dacă lucrările care vor mai rămâne de executat la drumuri nu vor fi derulate prin firmele lui Conţac, cele mai tehnologizate în prezent, altă soluţie nu-i decât să se apeleze la firme din afara judeţului sau la firmele din judeţ care vor toca banul public fără consecinţe vizibile. În cazul firmelor din afara judeţului, forţa de muncă, impozitele pe salarii şi celelalte venituri la stat vor deveni câştiguri pentru acele judeţe, dar pe banii noştri.
Oare n-avem de-a face cu o mândrie prostească?! Mai există posibilitatea ca aceste lucrări, dirijate spre insignifiantele firme din judeţul nostru, în lipsa dotărilor, acestea să lucreze cu utilajele închiriate de la firmele lui Conţac. Cu alte cuvinte, costul va fi mai mare. Şi iarăşi mă întreb cui foloseşte? Satisfacerii unui orgoliu politic? Poate că da. În 1996, când CDR-ul a câştigat alegerile, preşedinte al CJ a devenit pesedistul Ioan Aniculăese.
Nici un moment prefectul ţărănist Simionovici nu s-a gândit la schimbarea acestuia. L-a acceptat şi au colaborat, atât cât a permis bugetul din acele vremuri. N-ar strica să avem aceiaşi înţelepciune de atunci. Politica PUR-ului şi a UDMR-ului de a fi cu fundul în luntrea PSD-ului la Senat şi Camera Deputaţilor şi cu acelaşi fund în luntrea Alianţei DA la guvernare nu poate ţine la infinit. Declanşarea alegerilor anticipate poate avea loc peste o lună sau peste un an.
Intenţia celor din Alianţa DA de a se juca cu soarta bugetului, blocând derularea unor activităţi gingaşe, atentatul la funcţia lui Conţac, în condiţiile în care acesta se bucură de un larg sprijin al populaţiei, în cazul unor anticipate ar putea costa mult Alianţa. În tabăra PSD, ca o reacţie la decizia Alianţei de a contesta bugetul judeţean, consilierii municipali PSD au contestat bugetul municipiului, un fel de boicot la activitatea primarului liberal Flutur.
Gestul celor din PSD este unul pueril, şi te umflă râsul când afli că motivul contestării sunt parametrii estimativi ai unor venituri financiare. În opinia mea, cred că mult mai eficient ar fi pentru Alianţa DA dacă ar provoca alegeri în comisiile de specialitate ale CJ, preluând preşedinţia acestora. De asemenea, să-şi întărească poziţia în Comisia de Autoritate Teritorială a Ordinii Publice şi să-şi îndrepte atenţia asupra unor funcţionari ai CJ care structurează an de an bugetul judeţului după anumite interese, vorbindu-se pe la colţuri de comisioane babane prin alocarea unor fonduri la anumite capitole, ce n-au nimic comun cu drumurile.
Sper ca cei din Alianţa DA să aibă acea sclipire de inteligenţă politică şi să nu procedeze precum domnitorul Lăpuşneanu, aruncând capul lui Moţoc mulţimii răsculate. Mulţimea nu vrea capul lui Moşoc, adică al lui Conţac. Dimpotrivă, vrea ca acest cap să stea acolo unde-i pus acum, fiind pentru ea o garanţie că banii publici nu vor încăpea pe mâinile hapsâne ale unor poftitori şi profitori ai puterii. Am zis!
(JD 31.01.2005)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Portariuc a evitat să răspundă acuzaţiilor grave lansate de Flutur la adresa sa
s-a mulţumit doar să constate c㠄Flutur s-a coborât la Ghiorghiţă”
Bozi Demolatorul
Bancul zilei: Congresul femeilor
Horoscopul zilei
Acțiune de inventariere a instalațiilor de încălzire din apartamente și scări de bloc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog