Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
24420
De la 07 Ianuarie 2003
76619924
Editorial

Ce nu ne spune opoziţia

  • Ioan Rotundu
  • 12 June 2011, 23:00
Omul vorbelor fără fapte, Crin Antonescu şi vuvuzela lui Năstase, Victor Ponta critică la greu iniţiativa preşedintelui Băsescu şi a Guvernului Boc de reorganizare administrativ-teritorială. Însă Antonescu şi Ponta evită să aducă vorba despre viitoarele finanţări din partea Uniunii Europene.
Cei doi lideri ai USL nu vorbesc despre aceste finanţări şi nici nu ies poublic să ne garanteze că dacă reforma administrativ- teritorială nu va fi înfăptuită, UE ne va finanţa şi în continuare. Nu ne dau astfel de garanţii pentru că ambii lideri ai USL ştiu că în lipsa acestei reforme nu vom mai primi de la UE nicio leţcaie. Critica lor este determinată de cu totul alte motive decât că anunţata reformă ar duce România spre dezastru şi nici că ar fi costuri sociale extrem de ridicate. Dealtfel aceste temeri sunt cu totul false.
O astfel de reformă se poate duce la bun sfârşit fără nici un cost social, dimpotrivă va aduce însemnate reduceri de cheltuieli la bugetul public. Cetăţeanul de rând nu trebuie să scoată din buzunar nici un leu pentru că orice document al său personalizat nu va trebui schimbat decât atunci când i se va expira valabilitatea. Aşa s-a întâmplat şi la reforma din 1968, aşa s-a procedat şi la schimbări de străzi sau numerotări de blocuri prin oraşele ţării.
Nici afirmaţia că vom străbate sute de kilometri pentru a obţine un act administrativ de la viitoarea reşedinţă de judeţ nu are suport real. Toate actele administrative de care are nevoie cetăţeanul vor fi eliberate de primării, aşa cum a fost de la reforma lui Cuza şi până în 1947.
Şi temerea USL că prin reformă PDL-ul îşi va pune oamenii săi în funcţii cheie, inclusiv preşedinţii viitoarelor consilii judeţene, nu ţine. De vreme ce la anul vom avea alegeri locale şi parlamentare, iar PDL-ul nu mai este în preferinţele electoratului, viitori preşedinţii de CJ vor fi ai USL. Prin câştigarea alegerilor cei din USL îşi vor numi şi prefecţii. Dacă sunt cu adevărat pe coama de val a simpatiei electoratului n-ar trebui să aibă asemenea temeri.
Realitatea este însă cu totul alta. Prin reforma propusă de PDL dispar multe funcţii publice din cele existente în prezent. Instituţiile statului vor deveni simple oficii, cu personal mult mai puţin. Alte instituţii, inutile şi în prezent, cum este Direcţia Agricolă, Direcţia Judeţeană de Sport sau Tineret, Direcţia Muncii etrc. Vor dispărea.
Aceste reduceri masive de funcţionari publici nu convin USL, pentru că ei vor veni la putere şi au de mulţumit baronii lor loocali, flămânzi de opt ani de zile, de când PSD-ul n-a mai guvernat.
Se pierd mecanismele de împărţire a banilor publici pe uşa din dos, ceea ce nemulţumeşte grav actuala clientelă a PSD şi PNL. Liderii USL, conform propriei lor declaraţii, vin la guvernare pentru a spori locurile de muncă în sistemul bugetar. Pe banii cui o fac? Pe ai noştri, bineînţeles!
Bugetarii au fost masa de manevră electorală a PSD şi mai nou a PNL. Guvernul Boc a dat iama printre bugetari, reducându-i la număr, tocmai pentru căî bugetarii n-au votat cu PDL şi cu preşedintele Băsescu. Avem aici răzbunarea preşedintelui Băsescu pe bugetari, suprapusă cu măsura fericită şi necesară a reducerii numărului acestora.
USL mai vrea ca reforma teritorial-administrativă să fie făcută de ea, într-un cu totul alt mod, creând o nouă suprastructură numită regiune, o verigă în plus între actualele judeţe şi guvern. Dar această suprastructură va genera noi funcţii de bugetari care va permite USL să-şi onoreze promisiunile faţă de clientela proprie.
Prin contrapropunerea USL se întârzie reforma cu cel puţin doi ani, ceea ce va însemna şi tot atâţia ani în care nu vom primi bani de la UE, pentru că noua finanţare europeană, care impune o astfel de reorganizare administrativă, se aplică din anul 2013. Voi comenta separat de ce vrea UE euroregiuni sau judeţe mai întinse ca suprafaţă., pentru că este un subiect interesant.
Aşadar, liderii USL nu ne dau garaţii că dacă nu înfăptuim reforma vom continua să primim bani de la UE, evită acest subiect, dar vor să blocheze iniţiativa actualei puteri. În dezinteresul naţional şi al fiecăruia dcintre noi. Nu degeaba a declarat Victor Orban că USL ia decizii care s-o avantajeze politic şi nu în interes naţional.
Nu în interes naţional pentru că poporul nu i-a cerut niciodată socoteală. Altfel spus, Orban ne-a găsit pe noi ţapi ispăşitori pentru că o ducem prost şi politicienii bine. Constatarea mea este o realitate şi nu o părere personală.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Deznodământul unei plăceri…
Crin Antonescu va fi preşedinte iar Ponta prim-ministru
Baronii PSD au bătut cu pumnul în masă lui Antonescu şi Ponta
Opozitia accepta consultarile de la Cotroceni
Angela Merkel despre interesele economice ale Germaniei
Bacteria E.Coli provine din Germania, din seminţele germinate
Este nevoie de un verdict în dosarele de mare corupţie
Caricatura zilei
Miluţă Procesomanul
Ioan Rotundu
O bătrâna a murit lovită pe trecerea de pietoni de maşina miresei
Baronul PSD Vanghelie a venit la nuntă cu elicopterul
Fondul Monetar Internaţional, victimă unui atac cibernetic
Botoşăneanul fură echipamente ale instalaţiilor electrice
Conducta de apă din zona Cucorăni ciuruită din nou
Regionalizarea reduce birocraţia
Spitalul nimănui
vicele Mihai Aroşoaie recunoaşte că în CJ se face politică, nu se iau decizii
Examenele de Bac, prilej de reclamaţii
sSecretar de stat din Ministerul Educaţiei prezent, Sâmbătă, la Botoşani
În războiul uniformelor IŞJ bate în retragere
IŞJ Botoşani a declanşat noi inspecţii în şcoli
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă