Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
20578
De la 07 Ianuarie 2003
81715908
Editorial

Chiar nu putem scăpa de aceste lepădături?

  • Ioan Rotundu
  • 26 February 2008, 23:00
Ieri, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), a avut loc şedinţa de analiză a activităţii pentru anul trecut. Daniel Morar, procurorul şef al acestei instituţii a prezentat darea de seamă asupra activităţii în prezenţa procurorului general al României, Laura Codruţa Koveşi. O dare de seamă atent cosmetizată, din care a reieşit că mai toate instituţiile statului sunt vinovate că nu acţionează în lupta împotriva corupţiei, alături de DNA, şi că încearcă să şicaneze activitatea instituţiei prin orice mijloace.
Mai întâi să încercăm a găsi o explicaţie a lipsei preşedintelui Băsescu de la această şedinţă de analiză, mai ales că el se poate bate cu pumnul în piept că reprezintă instituţia statului care, având în frunte un „preşedinte jucător”, a fost trup şi suflet alături de DNA în lupta împotriva corupţiei. Lipsa preşedintelui trebuie tratată ca o şiretenie politică. Dacă s-ar fi prezentat, ar fi fost nevoit să laude munca celor de la DNA, ceea ce i-ar fi atras un val de critici cum că şi-a aservit instituţia, folosind-o în scopuri politice. Başca achitarea celor din dosarul "Flota", pe fondul lipsei de prejudiciu.
În lipsa preşedintelui, laudele şi le-au adresat reciproc cei din DNA, completate de către procurorul şef Codruţa Koveşi. Nu fără a se tachina procurorii cu judecătorii, primii arestând şi ultimii punând în libertate. Finalul a fost unul aşteptat. S-a bifat public o acţiune de analiza muncii, arătând Uniunii Europene că în România lupta împotriva corupţiei este la nivelul unei efervescenţe naţionale. Intuiesc că şedinţa a avut şi un punct cinci, tradiţional din vremurile bune ale comunismului, când participanţii de vază s-au delectat cu icre negre şi şampanie. Analiza nu ne-a scăpat de lichele, fie ele aflate în rândul procurorilor sau a judecătorilor.
În paralele cu şedinţa DNA s-a desfăşurat circul din Parlament. Aici panarama a fost în văzul ţării, ca să ştie electoratul cine moare de grija sa şi cine îl tratează cu sadism şi dispreţ social. Privitorul din faţa televizorului n-a prea avut ce înţelege, pentru că şi opoziţia şi puterea au arătat că nu mai au somn de grija cetăţeanului. PD-L, aşa cum a anunţat, a şters cu buretele (din memoria colectivă îi mai greu de şters) iniţiativa fostului său ministru Sulfina Barbu, care a iniţiat „taxa de primă înmatriculare” şi a strigat prin toate vocile cu penetraţie public㠄Tăriceanu, dă banii înapoi!” Au strigat ei, dar PSD-ul şi celelalte partide nu s-au raliat, deocamdată, doleanţei democrat-liberalilor. Această moţiune va fi aruncată, alături de multe altele, la coşul istoriei, chiar dacă PD-L a votat moţiunea simplă a PSD-ului.
Pentru că, tot ieri, PSD-ul a depus în Senat o moţiune simplă legată de sărăcia românilor din ţară, că cei plecaţi au acum statut privilegiat, adică sunt consideraţi chivernisiţi. Toată lumea a fost de acord că românul este tot mai sărac, dar n-a ajuns încă la fundul sacului au fost de părere liberalii. De vreme ce românii, oricât de săraci ar fi, mai găsesc ceva firimituri, parlamentarii liberali au votat împotriva moţiunii. Fiind în inferioritate, moţiunea a trecut, iar PSD a punctat fălos în faţa săracilor, aşteptând fericiţi alegerile, pentru a fi recompensaţi cu voturi.
Trecerea moţiunii n-a însemnat şi datul de pământ cu Guvernul Tăriceanu. L-a lăsat să ne conducă pe mai departe. Poate miniştrilor Vosganian şi Păcuraru le mai vin vreo idee de a impozita ceva sau de a mai aplica vreo taxă, erodând imaginea PNL până la cota zero. Cu cât PNL se prăbuşeşte, cu atât PSD se ridică, iar cei din PD-L urlă în haită, simţind că vremurile de foamete nu dau semne că se vor sfârşi, iar masa cu bucatele puterii se tot micşorează prin îndepărtare. PD-L a votat moţiunea PSD, dar social-democraţii nu vor vota moţiunea de cenzură a democrat-liberalilor. Mai ales că cei din PD-L au recunoscut că n-au un scenariu pentru situaţia în care Guvernul Tăriceanu ar cădea în urma moţiunii lor.
După ce parlamentarii i-au căinat pe românii săraci până aproape să izbucnească în lacrimi, au tras aer condiţionat în piept şi au votat o lege prin care îşi pot păstra demnităţile prin consiliile de administraţie şi alte organisme, de pe urma cărora se aleg cu bani, numai într-o lună, cât nu câştigă românul de rând tot anul. Chiar dacă votul n-a fost în spirit european, a fost în spirit balcanic şi cu adâncă tradiţie dâmboviţeană. Chiar nu suntem în stare să scăpăm de aceste lepădături? Întreb şi eu!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Stăpânii orelor de religie
Controale mixte la cabinetele medicale din mediul rural
Greva foamei la Prefectură
Sala Polivalentă, veşnica pomenire a politicienilor locali
Comentariul comentariilor (LX)
(Ioan Rotundu)
Concurs Internaţional de muzică uşoară la Brăila
Este dispus să-i facă loc lui Cozmâncă
Integra-m-aş şi n-am timp, că-s ocupat cu Primăria
Cerşetoria sancţionată din nou
Controale cu imunitate pentru bişniţari
”Un zâmbet de primăvară”
Vor să combată violenţa în şcoli cu controale
Vârstnicii vor avea un club la Crucea Roşie
Nemulţumiţilor să li se ia darul, adică tichetele
Noi calificări după gratii
Toate şcolile vor primi noi reţele pentru calculatoare
Cristian Tabără, îmblînzitorul de zimbri
Pentru că nu acceptă să fie sfidat, prefectul ameninţă cu sancţiuni
şedinţă cu năbădăi
Dispută încheiată cu isteţime
Horoscop
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 27 februarie
Noi locuri de muncă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă