Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27301
De la 07 Ianuarie 2003
122912950
Editorial

Cine-i prostul: noi sau tu?

  • Ioan Rotundu
  • 25 September 2008, 23:00
Alaltăieri, am urmărit desfăşurarea procesului aflat pe rol la Curtea de Apel Bucureşti, privind contestaţia introdusă de PRM împotriva Hotărârii de Guvern care reglementează împărţirea teritoriului judeţelor pe colegii electorale. După încheierea dezbaterilor, vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş, cu vocea sa specifică prin accent, a declarat că se aşteaptă ca judecătorii să admită cererea de suspendare a aplicării HG-ului, urmând ca la termenul judecării fondului din 11 noiembrie, acest act normativ să fie anulat.
Bolcaş a reiterat în declaraţia sa politică motivele din acţiunea introdusă, în sensul că Hotărârea, prin modul în care a stabilit colegiile electorale, a încălcat prevederile legale şi a defavorizat unele partide în obţinerea mandatelor ce se vor repartiza în etapa a doua şi a treia, conform Legii votului uninominal. Însă cel mai mult m-a uimit cel de-al doilea motiv invocat de Bolcaş: cum că românii nu sunt pregătiţi pentru votul uninominal şi n-au înţeles legea prin care s-a introdus acest sistem de vot. Altfel spus, Bolcaş ne-a făcut proşti, iar el este singurul deştept din România care a înţeles sensul legii.
Voiam să scriu un editorial referitor la această jignire, pe care Bolcaş a adus-o poporului român printr-o declaraţie plină de emfază, dar am zis că-i mai bine să aştept verdictul judecătorilor. Mai ales că, având în vedere declaraţiile preşedintelui Băsescu, făcute marţi seară la postul de radio România Actualităţi, prin care sugera judecătorilor că HG-ul este plin de ilegalităţi şi că o suspendare, şi apoi anulare, a ei ar fi binevenită. Binevenită pentru Băsescu şi PDL, aş adăuga eu, nu şi pentru noi.
Ieri, judecătorii au respins acţiunea PRM, fără a ţine cont de „indicaţiile preţioase” ale lui Băsescu, adresate lor pe calea undelor, considerând că nu se impune suspendarea aplicării acesteia, Guvernul urmând a respecta pas cu pas calendarul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, aflat deja în derulare. Liderii PSD şi PNL au primit cu multă bucurie verdictul judecătorilor. Nu pot aprecia dacă a fost o bucurie sinceră, sau o făţărnicie actoricească excelent jucată. Înclin să cred că sunt totuşi lideri politici conştienţi de consecinţele dezastruoase care le-ar atrage asupra lor, dacă prin făţărnicie vor bloca votul uninominal.
Preşedintele Băsescu, care marţi afirmase că dacă judecătorii nu vor suspenda HG-ul, va concedia întreg lotul de jurişti de la Preşedinţia României, ieri, aşa cum ne-a obişnuit deja, s-a arătat spăşit şi, cu jumătate de gură, a acceptat soluţia judecătorilor. Dar, atenţie, mare atenţie! Băsescu a strecurat câteva cuvinte care ar trebui să dea mult de gândit celor din PSD, PNL şi nouă, votanţilor. El a apreciat că soluţia pronunţată ieri de judecători poate fi întoarsă pe dos în 11 noiembrie, când se va judeca fondul dosarului şi se va stabilit dacă HG este legală sau cuprinde şi prevederi ce intră în conflict cu Legea votului uninominal, ori cu alte legi.
Ştiu din practică că o astfel de răsturnare de scor poate avea loc. Judecătorii au punctat în favoarea imaginii lor şi au bravat în faţa naţiunii române, demonstrând că ei nu pot fi influenţaţi de către declaraţiile preşedintelui ţării. De obicei, această tactică judecătorească se aplică în dosare în care părţile aflate în proces sunt persoane sau instituţii de rang înalt, cu mare putere în societate, cum este şi dosarul de faţă. Judecătorii acordă câştiga de cauză în aspectele mărunte, dar te loveşte, de-ţi taie respiraţia, la fond. Până în 11 noiembrie este timp suficient ca preşedintele Băsescu să-i determine pe judecători să-şi schimbe verdictul, dacă nu cumva a şi făcut-o, iar pronunţarea de ieri a avut rol de praf în ochii electoratului, fiind consecinţa unei înţelegeri prealabile.
Doar persuasiunea şi consecvenţa PSD-ului şi a PNL, în condiţii de sinceritate politică totală de a dori aplicarea votului uninominal, îi poate determina pe preşedintele Băsescu şi cei din PDL să facă paşi înapoi de la demersul lor nedeclarat de a bloca votul uninominal şi a reveni la cel pe bază de liste. Eu consider că mingea este în ograda acestor două partide, iar de vor şuta cu întreaga voinţă, vor sparge plasa porţii apărată de Băsescu, având drept stâlpi PDL-ul şi PRM-ul. În ce mă priveşte, nu mă consider prostul lui Bolcaş, rol pe care i-l rezerv din toată inima şi în care se va regăsi din plin, după ce noi vom vota în sistem uninominal. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Merge pe urmele supravieţuitorilor de la orfelinatul din Cighid
Apel pentru revocarea din funcţia publică a lui Petre Roman
Băsescu surclasează orice alt candidat dacă mâine ar fi alegeri
Primul român care investeşte în China
Basarabia încotro ?
Castellon: 10.000 de euro pentru integrarea românilor
Horoscop
Vocea din şifonier
Dacă vă consideraţi stilat, ea vă oferă companie!
Program Tele'M Botoşani vineri, 26 septembrie
IŞJ a ridicat-o pe Mihaela Huncă din nou pe creasta valului
Comentariul comentariilor (CC)
(Ioan Rotundu)
Românul şi “vorba vine”
Infracţiunea de denunţ calomnios
Directoarea Azoicăi are alergie la democraţie şi ameninţă cu penalul
inspectorul Lăcătuşu rămâne pe poziţie controversată
PSD şi-a finalizat lista candidaţilor şi a bătut-o în cuie
Acum, că are vilă la Alfa Land, vrea să ne fie şi primar
Ciubotaru n-a uitat nimic şi nu a învăţat nimic
Botoşaniul este faultat în spatele uşilor închise
Au stagnat lucrările la Magistrala de gaz Hârlău – Botoşani
Ţâbuleac pare a fi urmărit de ghinion
Nemulţumirile la Vorona tind să se transforme în convulsii sociale
„Apus de soare” la Săveni şi Dorohoi
Prefectul Sorescu se recunoaşte învins de sistem
Au jucat ţonţoroiul pe morminte!
Sinistraţii îşi primesc azi caloriferele
Niţu se luptă pentru pensii de boală decente
Ţurcanu ţine secret numele pensiunii unde nuntaşii puteau ajunge la spital
A căzut victimă propriei minciuni
De luni încep controalele la chioşcurile din, şi de lângă, şcoli
Amenzi care sporesc suferinţele copiilor de grădiniţă
Amenzi care sporesc suferinţele copiilor de grădiniţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog