Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16315
De la 07 Ianuarie 2003
122876382
Editorial

Cine va mai face ca el, ca el să sfârşească!

  • Ioan Rotundu
  • 19 April 2007, 23:00
Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost suspendat din funcţie. De când a fost ales, a făcut tot ce i-a stat în putinţă să se ajungă la această decizie, pe care o consider ruşinoasă pentru România, dar impusă a fi luată de o necesitate politică stringentă. Nu vreau să mai reiterez faptele care l-au pus pe Băsescu într-o lumină extrem de defavorabilă, faptul că a înşelat aşteptările, nu numai a celor care l-au votat, ci a întregului popor român. Pentru ce a făcut preşedintele Băsescu, ce a încercat să mai facă în a-şi atinge ţelul de a monopoliza puterea în mâna sa, îl va judeca istoria. Cert este că o forţă malefică, o energie distructivă ca la acest om, rar mai întâlneşti în viaţă. Nici măcar în ultimul ceas n-a voit să dezmintă caracterul său de om fără de cuvânt, adică n-a depus Parlamentului demisia aşa cum a afirmat în faţa naţiunii, atunci când a dat de înţeles că el este un om hotărât şi fără teamă de judecata poporului, pentru că n-a făcut nimic care să-i trădeze idealurile.
Prin suspendarea preşedintelui Băsescu, în opinia mea, mi-am recăpătat demnitatea de român. Nu mai sunt reprezentat de un preşedinte fustangiu şi chefliu, bădăran şi orbit de dorinţa de putere, mincinos şi pârlac. Nici nu conştientizăm cât deserviciu a dus Băsescu, în plan extern, României. Să ne iasă din cap că occidentalii l-au primit pe Băsescu cu braţele deschise, că instituţiile Uniunii Europene i-au deschis larg uşile, iar oficialii europeni s-au apucat să-i destăinui planurile de viitor ale Europei, în plan economic şi militar. Pentru Occident, preşedintele Băsescu a fost privit ca un fost spion al capitalismului în favoarea sistemului comunist din România şi, de ce nu, a fostului Tratat de la Varşovia şi a Moscovei. Demnitarii politici europeni l-au acceptat din respect faţă de poporul român şi nu din consideraţie faţă de omul Băsescu, pe care l-au dezavuat ori de câte ori au avut prilejul. Iar preşedintele Băsescu n-a făcut nimic pentru a clarifica public trecutul său de la Anvers, de a înlătura suspiciunile de poliţie politică care încă planează asupra sa. Iată de ce, nemaiavând un astfel de preşedinte, mă simt din nou român.
Regret însă că suspendarea preşedintelui a fost iniţiată şi materializată de către politicieni care n-aveau dreptul moral să voteze o astfel de măsură constituţională. Consider actul de suspendare al preşedintelui ca fiind unul constituţional, necesar, dar imoral. Faptul că ieri au ieşit în stradă câteva sute sau mii de susţinători ai lui Băsescu, nu înseamnă că protestul lor exprimă voinţa poporului. Într-o societate democratică, fiecare dintre noi are dreptul să-şi exprime public opinia. Numai s-o facă civilizat şi cu respectarea legii. Prezenţa ex-preşedintelui printre ei trebuie privită ca o ultimă încercare disperată de a-şi recupera privilegiile. N-a dovedit că-i bărbat, motiv să-l dezavuăm încă odată.
Important pentru România este ce va urma. Nu trebuie să dramatizăm evenimentele. Nu cred nici pe departe că România se va prăbuşi politic şi economic, pentru că nu-l mai avem preşedinte pe Băsescu. Disperarea cea mare vine de la PD şi PLD, două partide a căror sfârşit politic este aproape. Am mai spus-o, şi-o repet: PD şi PLD şi-au legat de gât piatra de moară numită Băsescu. Cu ea se vor duce la fund.
Am încredere că, aşa imorali cum sunt o parte dintre parlamentari, şi afirm acest lucru cu toată convingerea, aceştia vor conştientiza importanţa momentului şi vor demonstra voinţa politică necesară credibilităţii interne şi externe. Mai cred că Guvernul Tăriceanu, acum când a obţinut liniştea dorită, va demonstra românilor bunele sale intenţii, miniştrii se vor apuca serios de treabă, vor continua reformele începute şi vor demonta, prin fapte şi muncă, toate acuzaţiile ce le-au fost aduse de Băsescu.
În ce priveşte pe viitorul preşedinte al României, sper din toată inima ca el să nu se numească Băsescu sau Becali, Vadim sau Stolojan. Iar de va fi unul dintre ei, va fi exponentul voinţei populare şi va trebui să-i acordăm respectul cuvenit demnităţii ocupate, consolându-ne, unii dintre noi, că şi fatalismul poate marca istoria uni popor.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Primărie în stil biserică
Amenzile – sancţiunea care generează drame sociale
Maxi – teximetriştii lucrează sub presiunea controalelor
Prefectul se implică din nou în problemele de la Horodiştea
Botoşănenilor li se pregăteşte o simulare a inundaţiilor
Refacerea şcolilor afectate de inundaţii începe… mai la vară
Ciuştea a început să scuipe mâna celui care l-a uns vicepreşedinte
Guralic apără interesele celor din Consiliul Local
Municipalitatea are de repartizat zece locuinţe sociale
Au găsit soluţia de a-i ademeni pe ţărani la sediul de partid
Observaţia moldoveanului
Bea ca un francez, dacă vrei să trăieşti cât un francez
Horoscop
Citate şi cugetări tot din Anglia
Tractorist împotriva recoltării probelor biologice
Fraţi acuzaţi de omor calificat
Profesorii cer spor de uzură psihică
Ajutoare la încălzire pentru botoşăneni
Masă rotundă pe tema egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi
LSI Dorohoi elucidează misterul întâlnirii cu primarul Lungu
Aveţi ceva avantajos
Comentariu la comentarii (LXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Razie de două zile în Botoşani
Decedat din cauza băuturii şi a bolii
Programul Zilelor Botoşanilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog