Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3535
De la 07 Ianuarie 2003
83600846
Editorial

Ciuştea – un politician ticăloşit

  • 1 August 2014, 23:00
Preşedintelui Băsescu îi place să vorbească de soluţii imorale şi sisteme sau instituţii ticăloşite. Chiar dacă vorbele ies din gura sa, mulţi considerând-o neaurită, ele conţin un adevăr incontestabil. Coborând spusele prezidenţiale la nivel de judeţ, un exemplu de ticăloşenie, politică de această dată, ni l-a servit de curând Dorin Ciuştea. Cine este acest Ciuştea şi cum a ajuns el să influenţeze, la modul ticălos vorbind, destinul unui judeţ?
De profesie economist, Ciuştea n-a strălucit prin ceva anume, steaua sa luminând palid la societatea Simcos SA, unde a lucrat până a intrat în politică. Ajuns preşedintele PRM Botoşani într-un moment când în partid apele erau adânc tulburate de lupte interne, el se afla pe post de marionetă, sforile fiind trase de alţi lideri ai partidului, precum Val Guraliuc, Mihai Ştefan şi chiar deputatul cu ochii fumurii, Ştefan Baban.
După alegerile din 2000, ratate în stilul său personal şi inconfundabil, social-democratul botoşănean, ajuns liberal şi mai apoi numai democrat la PD, prof. Mircea Dănuţă s-a lepădat de ultima doctrină, cea social-democrată, îmbrăţişând-o pe cea naţionalistă, adică s-a făcut membru PRM. Găsindu-şi o nouă jucărie politică, Dănuţă a luat la cutreierat judeţul în lung şi-n lat, adunând sub cupola PRM-ului tot ce risipise pe la PNL şi PD. Brusc, preşedintele Ciuştea s-a trezit că dintr-un partiduleţ nesemnificativ, conducea ditamai partidul, cu forţe politice în teritoriu care începuse să-i îngrijoreze pe cei de la PSD.
A venit şi rândul alegerilor locale din vara anului 2004. Fără eforturi publicitare deosebite, PRM-ul a scos din urnă cinci consilieri judeţeni. Peste noapte, Ciuştea a devenit omul cheie în formarea Consiliului Judeţean şi acapararea puterii de către opoziţia de atunci formată din PNL, PD, PUR şi, cu voia dumneavoastră, PRM. Prof. Dănuţă făcea scheme de vot prin mai toate locurile de întâlnire politică, dând celor din PNL şi PD garanţii că cei cinci consilieri judeţeni ai PRM vor vota alături de ei. Nimănui nu-i trecea prin gând că, separat de partid, preşedintele Ciuştea negocia cu preşedintele PSD-ului, Constantin Conţac.
Până la urmă, patru din cei cinci consilieri au votat cu PSD-ul, iar Conţac a luat preşedinţia Consiliului Judeţean Botoşani, lui Ciuştea fiindu-i rezervată funcţia de vicepreşedinte. Cei din PNL şi PD s-au trezit trădaţi şi fără vreo posibilitate de a mai putea întreprinde ceva. S-a afirmat la acea vreme că Ciuştea ar fi băgat în buzunar vreo 50 mii de dolari, preţul trădării.
Nimeni n-a putut prezenta probe care să susţină această afirmaţie. Treziţi la realitate şi aflaţi la guvernare, dar în opoziţie la Botoşani, cei din Alianţa DA au declanşat, fără succes, ofensiva de a-l înlocuit pe Constantin Conţac din funcţia de preşedinte al CJ. S-au făcut de râs, pentru că orice demers al lor a fost spulberat încă din faşă de către mult mai experimentatul Conţac.
Între timp PRM-ul s-a rupt, iar Ciuştea s-a aliat cu aripa pretins europeană, adică Partidul Popular România Mare. Numai că liderul disident, Ciontu, n-a reuşit înregistrarea partidului ca fiinţare legală. Toată şandramaua politică cu pretinsă funcţionalitate europeană s-a dărâmat. Ciuştea s-a trezit fără susţinere politică, abandonat de unii apropiaţi, speriat că nu mai are şansa de-a obţine un nou mandat la viitoarele alegeri.
Se coborâse până acolo că, la nevoie, era dispus să candideze ca primar în orice localitate din judeţ. Cel puţin aşa declarase public. Pentru că prin culise el negocia cu Becali o trecere a ceea ce a mai rămas din PPRM la PNG. Precum prin imaginile din cărţile de istorie, unde voievozii români pot văzuţi descălecând de pe cai, Becali a descălecat la Botoşani din Pegasul cu elice. Tâmp la privire şi vorbă, el a îngăimat adunăturii de ziarişti că întreaga organizaţie PRM a lui Vadim, de la Botoşani, s-a înscris în PNG.
Nici măcar n-a reuşit să înţeleagă diferenţa dintre PRM şi PPRM. În urma alegerilor din 2004, la Avrămeni, primar a ieşit Gheorghe Cârnu. El a trecut la PNG-ul lui Becali contra sumei de 100 milioane lei. Nu ştiu la ce sumă s-a gândit Ciuştea că va obţine de la Becali, sau a obţinut, dar între gestul primarului de la Avrămeni şi al său nu-i nici o diferenţă.
Ambii au ales, potrivit expresiei preşedintelui Băsescu, soluţii imorale, ticăloşite. Prezic partidului lui Becali soarta ApR-ului lui Meleşcanu. Nu concep nici un moment că românii vor vota un astfel de partid, cu un aşa lider. În ce-l priveşte pe politicianul Dorin Ciuştea, se înşeală amarnic. Botoşănenii nu vor mai vota politicieni lipsiţi de verticalitate, care le-au înşelat aşteptările. Botoşanii sunt consideraţi leagănul culturii româneşti, nu apanajul tuturor netrebnicilor, inculţi şi ignoranţi, chiar dacă stau pe un munte de bani şi se consideră mântuitorii neamului.
JDB 25.07.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Epitaf pentru Richelieu de Botoşani
Bancul zilei: Între prieteni
Horoscopul zilei
Lumea lu' Rotundu: În tabără la schitul Balş
Botoşani: Autorităţile neputincioase în faţa iernii
dramele dintre zăpezi
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă