Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
35460
De la 07 Ianuarie 2003
83728877
Editorial

Comisarul şef Holcă intrat în derută

  • 14 July 2014, 23:00
Iminenta schimbare a lui Costică Holcă, comisarul şef aflat în fruntea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani, l-a adus pe acesta într-o stare de disperare şi lipsă de autocontrol asupra propriilor reacţii publice. „Este problema mea personal㔠a declarat el mass mediei botoşănene.
Holcă a ajuns în situaţia să nu mai raţioneze că funcţia sa este una cu statut public şi nu de ordin privat, ca să devină o problemă personală. Comunităţii botoşănene nu-i este indiferent cine se află în fruntea uneia dintre cele mai importante instituţii judeţene, ce comportament profesional are şi cât de moral este în a se achita de sarcinile ce le-a acceptat odată cu numirea în funcţie.
Ca să fiu cinstit, dacă e să fac o comparaţie cu cei care au fost în fruntea IPJ Botoşani, după plecarea subită a lui Diamandescu, în decembrie 1989, la Bucureşti pentru a fi uns şef la Interne, Holcă este de departe cel mai corect şi onest şef, dacă se pot rosti astfel de cuvinte. Adică s-a murdărit mai puţin şi cu mai multă precauţie decât predecesorii săi.
Dar am a-i reproşa lui Holcă că s-a rostuit cu o bucată de teren de la Cuciureanu, la un preţ mai avantajos, că a pus temelia unei vile, modestă dealtfel, nemaiavând tăria de caracter şi moralitatea de a-i ancheta pe acei care au jecmănit statul cu sume estimate la peste 300 miliarde lei, iar acum numele lor sunt vehiculate ca viitori şefi prin Finanţe. Am a-i reproşa lipsa de fermitate în a controla activitatea subalternilor, care subalterni au făcut ce le-a trecut prin cap, numai respectarea legii nu.
Ori, modul de a proceda al subalternilor a luat naştere pornind de la lipsa de moralitate a şefului. Suntem publicaţiile locale care am scris cel mai frecvent despre abuzurile unor poliţişti. Niciodată Holcă nu ne-a dat dreptate, s-a coalizat cu subalternii incorecţi, dar adevărul a ieşit la iveală şi el a fost pus în situaţii jenante. Reamintesc de acel agent de poliţie de la Dimăcheni, proaspăt ieşit pe poarta „fabricii de poliţişti” după nişte studii ce se numără în luni de zile, şi care, la ceas de seară, îi aştepta pe săteni la drumul mare amendându-i după cum îi era simpatic sau nu cel oprit. Chiar şi contabila şefă de la primărie fusese amendată pe nedrept.
Vine la rând acel şef de poliţie din Vornicei, care fabrica dosare de anchetă în sarcina unor persoane nevinovate. Holcă i-a luat apărarea. La numai câteva luni a izbucnit un întreg scandal, iar poliţistul şef a fost mutat disciplinar într-o altă localitate. Şi despre agentul şef de poliţie din Lunca, Anuşcă, care avea propria lui lege şi care a pus la punct şi doi deputaţi, iarăşi n-am avut dreptate în cele scrise. Până la urmă constatările noastre s-au dovedit a fi reale iar Anuşcă mutat disciplinar.
Despre comisarul Lisenchi am scris şi noi au scris şi comentatorii, degeaba însă, tot el stă deasupra. Poliţistul de la anchete penale, comisarul Siminiceanu, era zorit nevoie mare să-l ancheteze pe Ion Săvinescu de la Leorda, inclusiv în spital. După ce-am scris noi, Siminiceanu a transformat graba în zăbavă. Practic, graba lui Siminiceanu venea de la amicul său Amironesei, preşedintele Federalcoop. Un alt comisar de la economic a iniţiat anchete tot la sugestia lui Amironesei.
Şeful Holcă n-a luat nici o măsură. Măcar să fi deschis o anchetă de ochii lumii. Faptele care i se impută lui Holcă sunt multe şi de o largă paletă. Ceia ce n-a făcut el cu subalternii, fac acum cu el politicienii. Adică îl schimbă din funcţie. Nu este prima dată când se fac astfel de demersuri la adresa sa, dar acum se va merge până la capăt. Că Holcă va fi schimbat, pagubă-n ciuperci, problema însă cine-i va lua locul. Dacă succesorul lui Holcă va fi comisarul şef adjunct Dan Roşu, cu aerele sale de superioritate, tendinţele de răzbunare şi slugărnicia faţă de politic, am căzut din lac în puţ.
Celălalt comisar şef adjunct, Manta, pare să aibă tendinţe de înavuţire şi mai pofticioase decât ale lui Holcă, ceia ce nu l-ar recomanda pentru o astfel de funcţie. Bun de şef ar fi comisarul Vasile Răileanu. Numai că el suferă de prostia corectitudinii, fapt ce nu-i pe placul politicienilor, care vor un şef ascultător şi bun executant. Poate că nimerit ar fi să se organizeze un concurs interjudeţean, precum la Buzău. Tot am avut noi până acum, cu excepţia generalului Cheptanaru, şefi din alte judeţe decât autohtoni. În lipsă de ceva bun pe plan local, mai bine unul importat de aiurea.
(JD 12.05.2005)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Au împăcat varza şi capra şi au sacrificat lupul
Bancul zilei: Pistolarul umilit de nevastă
Horoscopul zilei
Botoşani: Primarul Ovidiu Portariuc, un primar biodegradabil
Ziua recoltei, un fiasco ce va intra în istoria oraşului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă