Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22392
De la 07 Ianuarie 2003
122882459
Editorial

Cum a ajuns educaţia cenuşăreasa societăţii

  • Ioan Rotundu
  • 1 September 2015, 23:00
Începe anul şcolar şi iar avem la nivel naţional câteva mii de şcoli din cele 19 în total care nu au primit autorizaţie sanitară pentru că nu corespund condiţiilor şi normelor impuse de aquisul european. Dacă este să fac o referire directă la starea sistemului educativ din judeţul Botoşani, peste 200 de şcoli vor începe
Situaţia se repetă de ani de zile fără a se schimba ceva în sistem. Cauzele sunt multiple dar două mi se par esenţiale. Direcţia de Sănătate Publică acceptă situaţia de fapt fără a aplica sancţiunile de rigoare celor direct răspunzători. O face din motive pur politice pentru că şeful DSP este numit în funcţie de acelaşi partid care a numit la conducerea şcolilor şi directorii.
A doua cauză aparţine de funcţionarea administraţiei publice locale. Prefectul, care este un fel de prim ministru la nivel de judeţ, ar fi trebuit să-i cheme la ordin pe şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, pe cel al DSP şi pe primarii de comune unde sunt probleme şi să le ceară cu fermitate să intre în legalitate. Nu doar atenţionându-i verbal şi stabilind termene de conformitate.
În condiţiile în care aceşti factori de decizie n-au intrat în legalitate, prefectul poate cere demiterea din funcţie a şefului IŞJ şi a celui de la DSP iar pe primarii iresponsabili să-i fi dat pe mâna procurorilor pentru a fi cercetaţi pe motiv că pun în pericol sănătatea publică din şcoli. Nici prefectul, oricare a fost el în perioada postdecembristă n-a dispus astfel de măsuri tot din motive politice.
Problema autorizării şcolilor din punct de vedere sanitar este una de interes naţional şi ea nu va putea fi rezolvată decât numai dacă Guvernul, printr-o hotărâre proprie sau a unei OUG, va stabili cui îi revine obligaţia aducerii şcolilor la nivelul cerinţelor de autorizaţie sanitară asigurând în acelaşi timp şi finanţarea.
Nu poate o primărie precum cea a comunei Adăşeni, unde bugetul abia asigură plata funcţionarilor proprii, să investească în şcolile din Adăşeni şi Zoiţani pentru a le asigura apă curentă şi grupuri sanitare în incinta clădirii şcolii, făcând să dispară WC-ul din curte cu două cabine, cu geamuri sparte şi fără uşi. Este nevoie de finanţare guvernamentală, lucru pe care nici un guvern, liberal sau social-democrat, n-a dorit să-l facă.
Guvernul Ponta, în cei peste 3 ani de guvernare a alocat din bugetul ţării aproape jumătate de miliard lei noi către Patriarhia României. Primăriile locale au alocat în fiecare an, din bugetul propriu, sume de până la 100 de mii s-au chiar mai mult parohiilor de pe raza de competenţă administrativă.
Numai banii pe un an de zile alocaţi BOR dacă s-ar fi distribuit şcolilor, în întreaga ţară nu mai exista şcoală sau grădiniţă care să nu fi întrunit condiţiile de autorizare. Îi place cuiva sau nu, dar Guvernul Ponta a îmbogăţit BOR în dauna îmbunătăţirii infrastructurii şcolare. Nu-i pasă nimănui că în judeţ, şcolile nou construite cu banii de la Banca Mondială, prevăzute cu apă curentă şi WC-uri interioare, nu mai au în funcţiune aceste instalaţii şi că din nou elevii merg la WC-ul din spatele şcolii.
Ca exemplu dau două şcoli de pe raza oraşului Darabani: cea din Corneşti (foto) şi cea din Teioasa. Dar primarul oraşului, social-democratul Cornel Aroşoaie, la început de an a dirijat către parohii peste un miliard lei vechi. Bani care au dispărut în buzunarele preoţilor. Iar şirul exemplelor este lung.
Mai există şi problema modului în care directorii de şcoli gestionează banii primiţi pentru astfel de investiţii. Banii se duc la patronii unor societăţi locale care practică preţuri de câteva ori mai mari decât cele ale pieţei. Este cazul patronului care a consumat toţi banii alocaţi pentru construcţia şcolii din Codreni, comuna Mileanca, fără ca lucrarea să fie dusă la bun sfârşit. Şi au trecut 5 ani de la începerea lucrărilor, timp în care s-au ridicat pereţii şi s-a pus acoperişul după care nu s-a mai lucrat.
Altă ciudăţenie constă în faptul că dacă un primar găseşte soluţii de a investi la preţuri mici, imediat este sufocat cu controale fel de fel care, culmea, îi vor reproşa preţurile mici practicate.
Educaţia a ajuns cenuşăreasa societăţii şi din vina părinţilor care sunt indiferenţi la condiţiile în care trăiesc copii lor vreme de câteva ore la şcoala unde învaţă. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Temerea scorului
Horoscopul zilei de 2.09.2015
Reţeta zilei: Castraveţi bulgăreşti
Cum şi-a ţepuit Gabriel Oprişanu partenerul de afaceri (III)
Ioan Rotundu
Un inspector de politie despre Gabriel Oprea
Dumnezeu l-a adus la noi, la Interne/ Cum se naste un mic cult al "interesului national"
Premiera: Un radio a fost inchis din cauza datoriilor mari la organismele de drepturi de autor
Omul de afaceri Horia Simu, adus la DNA pentru a fi audiat in dosarul in care este acuzat ca i-ar fi mituit pe Alina Bica si Serban Pop
Deputatul PSD Ion Ochi, trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu
a demisionat din Parlament
Impozitul pe cladiri va creste de 40 de ori pentru unele microintreprinderi si va inchide 10% din aceasta categorie de firme
Mii de islandezi se ofera sa gazduiasca refugiati sirieni in casele lor
Papa Francisc cere preotilor sa ierte femeile care au facut avort, cu ocazia Jubileului Milostivirii
Ce trebuie sa faci in Romania ca sa te compromiti public?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog