Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3538
De la 07 Ianuarie 2003
122889187
Editorial

Cum se va vota la europarlamentare

  • Ioan Rotundu
  • 31 May 2009, 23:00
Joi, la sfinţirea monumentului închinat memoriei eroilor de la Dângeni, m-am întâlnit şi cu deputatul pedelist Cătălin Buhăianu, cu care am avut o discuţie mai amplă. Acesta a dorit să-mi exprim şi o părere asupra modului în care botoşănenii şi românii vor vota la actualele alegeri europarlamentare. O astfel de părere nu este greu de formulat, mai ales pentru cine a urmărit evenimentele care au marcat viaţa românilor de la începutul acestui an încoace.
Pornind de la starea de fapt a lucrurilor din judeţul nostru, botoşănenii vor vota diferit de restul românilor, pentru că şi partidele din judeţul nostru au acţionat şi acţionează diferit. De departe, cel mai organizat şi mai coerent acţionează PDL-ul. Tot acest partid este şi cel mai bine pregătit pentru a acţiona la secţiile de votare, locul fierbinte şi decisiv pentru cum vor vota cei care vor avea cât de cât chemare către urne. Apoi, PDL-ul continuă să se bucure de susţinere în rândul tinerilor, care vor fi prezenţi şi la vot. Iar tinerii, în special cei din mediul rural, îşi pun mai puţin întrebarea ce vor mânca mâine şi cât de sigur le este viitorul sub Guvernul Boc, ei trăind bucuria momentului la distracţiile oferite din belşug de către PDL.
După PDL cred că se vor situa social-democraţii. Deşi PSD-ul aproape că nu-i prezent în mediul rural, ei se bucură încă de un electorat fidel. Ce-i drept, tot mai puţin de la o alegere la alta. Mă refer la bătrânii satelor, care încă mai speră la viaţa plină de belşug ce le-o promite de pe sticla televizorului Mircea Geoană.
Locul trei, prin tradiţie, va reveni liberalilor, care au un electorat subţire, dar stabilit. Nici PNL-ul nu se mişcă grozav în teritoriu, dar ceva mai bine decât social-democraţii.
La nivel naţional lucrurile se schimbă. Există aproape în întreaga ţară, în momentul de faţă, o ură viscerală împotriva premierului Boc şi a PDL-ului. Neonorarea promisiunilor electorale de la alegerile parlamentare din toamna anului trecut, mai ales majorarea salariilor la profesori, la restul bugetarilor, a pensiilor la cei din categoria I şi II de muncă a stârnit împotriva PDL un val de ură. Ciudat, PSD-ul se face vinovat în aceeaşi măsură de neonorarea acestor promisiuni electorale, dar Geoană a reuşit să îndrepte atenţia celor înşelaţi asupra PDL. L-a ajutat din plin şi Boc care, în loc să contracareze atacurile lui Geoană, şi-a reglat tirul asupra guvernării liberale, de care nu mai este nimeni interesat.
Chiar sâmbătă şi duminică, prin deplasările în ţară, Geoană declara că va cere Guvernului Boc să spună românilor în ce condiţii a angajat împrumutul de la FMI şi Uniunea Europeană, de parcă partidul său nu s-ar afla la guvernare şi n-ar fi părtaş la acceptarea acestor condiţii, oricare ar fi ele. Iar Boc, în loc să-i dea replica cuvenită, continua să peroreze împotriva liberalilor. A trecut jumătate de an de când Boc este premierul României. Este timpul să-şi schimbe discursul cu atacuri la fostul guvern Tăriceanu şi să înceapă a spune românilor ce-a făcut pentru ei guvernul său. Dar, cum n-are ce să ne spună, continuă să-i atace pe liberali, transformându-i pe aceştia din călăi în victime.
Cine a fost atent, cât preşedintele Băsescu a fost în vizită în Grecia, iar acum în Israel, a putut observa că discursul lui Boc s-a muiat. Nici măcar asupra liberalilor n-a mai tunat şi fulgerat cu atâta convingere. Sem că omul este derutat. Neavând timp preşedintele să-i indice cum anume să-şi construiască discursul public, Boc bâjbâie, neştiind pe cine şi cum să atace.
Toată această indecizie a guvernului Boc de a stabili şi acţiona concret asupra efectelor crizei economice, sporirea poverii fiscale asupra societăţilor mici şi mijlocii ca cifră de afacere s-au adăugat promisiunilor electorale neonorate. Iar la votul de duminică se vor cunoaşte efectele, care pot fi dezastruoase. Cert este că PSD-ul pare a fi câştigătorul acestor alegeri. Nu pentru că Geoană n-a minţit sau n-ar minţi tot atât de neruşinat ca Boc, ci pentru că va fi un vot negativ dat PDL. Însă va conta enorm de mult şi cât se va fura la urnele de vot. Căci se va fura masiv. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Viitoarea mămică Andreea Marinescu, vacanţă pe trotinetă în Munchen
Despre o posibila relaţie între Rona Hartner si Emil Constantinescu
PROGRAM TELE' M BOTOŞANI LUNI 1 Iunie
Horoscop
Medalie de aur: plăcinte/clătite cu brânză şi cremă de smântână
Aventura amoroasă a moşului
Au legalizat mita şi prostituţia electorală
Actualul şef al Culturii nu se lasă descurajat că va fi schimbat din funcţie
Liberalii critică Guvernul că a lăsat de izbelişte investiţiile
Nouă conducere peremistă la municipiul Botoşani
Poliţiştii botoşăneni au executat noi controale în miez de noapte
Comentariul comentariilor LXXXVII
(Ioan Rotundu)
Ziua Mondială Fără Tutun a fost marcată şi la Botoşani
Numărul şomerilor creşte alarmant
Astăzi va fi instalată la DSP noua echipă de conducere
Marş împotriva violenţei faţă de copii
Programul zilelor Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani, 1 - 6 iunie 2009
Minciunile şi neadevărurile politicienilor
Traian Băsescu, Theodor Stolojan, Emil Boc, Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga, C.P.Tăriceanu, Mugur Isărescu şi alţiiCu privire la elementele şi fenomenele de criz㠖 înainte de criza mondială
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog