Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8150
De la 07 Ianuarie 2003
122868217
Editorial

Dă-l în m…!

  • 19 July 2013, 23:00
Sâmbătă am avut ocazia să ascult, la Botoşani, o prelegere ţinută de omul de televiziune, criticul de artă şi scriitorul George Radu Serafim. Omul de cultură a ţinut să evidenţieze anumite manifestări ale caracterului nostru de români, manifestări extrem de dăunătoare convieţuirii noastre dar şi nivelului de educaţie şi civilizaţie la care ne aflăm. Este ştiut de către cei cu un anumit grad de educaţie câât de dăunător a fost pentru istoria noastră anumite maxime, proverbe sau dictoane după care ne-am călăuzit în viaţă şi care ne-au îndemnat şi ne îndeamnă la supuşenie, docilitate, acceptarea umilinţei naţionale dar şi de invidie profesională sau materială.
„Capul plecat sabia nu-l taie” sau dorinţa izvorâtă din invidie de „a vedea moartă capra vecinului” sunt doar două cărări extrem de bătătorite în istoria noastră ca popor.
Însă George Radu Serafim a ţinut să dezvolte semnificaţia zicalei „Dă-l în m…!”, ca expresie a ignoranţei oricărei judecăţi de valoare venită din partea unei persoane avizate. Este expresia care caracterizează cel mai bine invidia profesională, cel mai des întâlnită ân rândul intelectualilor, dar şi ignoranţa şi dezinteresul pentru propriul viitor.
Cu ecoul cuvintelor rostite de scriitorul Serafim, încă proaspete în minte, am citit în cursul zilei de duminică o serie de comentarii ale unor cititori.
Nu ştiu nivelul de educaţie al acestor cititori, îl pot presupune doar, dar dacă ai o conştiinţă naţională nu poţi să nu te înspăimânţi de modul în care gândesc şi pun problema unii dintre noi. Comentariile postate duc explicit la expresia „Dă-l în m….!” fie pe Băsescu, Boc, Antonescu sau Ponta, depinde de ce parte a baricadei se află comentatorul, fără a încerca să discernă ce fapte sau demersuri politice sunt determinate de necesitate şi care sunt expresia incompetenţei.
Dar partea înspăimântătoare a acestei mentalităţi este că ea se manifestă la cei care ar trebui să ne fie model de urmat. Antonescu şi Ponta nu mai prididesc cu „Dă-l în m….!” Pe Băsescu şi Boc, principalul este ca noi să ne câştigăm simpatia votanţilor. Am rămas blocat când l-am auzit pe Ludovic Orban, săptămâna trecută, cum a declarat într-un interviu la Europa FM că USL-ul nu este interesat de problemele naţionale ci este preocupat de preluarea puterii. Iar Orban a explicat că de vreme ce românii nu sancţionează comportamentul USL, înseamnă că un astfel de comportament politic este agreat de români.
Alţii dintre noi nu acceptă decât opinii destinate să slăvească gruparea politică pe care o simpatizează sau susţine. Cei de partea USL nu mai au puterea de a raţiona ce face bine Guvernul Boc, cum cei din PDL n-au puterea de a recunoaşte criticile întemeiate ale USL. Pur şi simplu ne îndreptăm cu paşi galopanţi spre acceptarea unui singur mod de a gândi şi interpreta lucrurile, aşa cum era în vremurile comunismului. O opinie diferită de-a noastră, exprimată de un semen, o tratăm cu „Dă-l în m….!”.
Nu vrem să ne construim viitorul prin prisma experienţei acumulate în trecut. Când ni se amintesc fapte ale trecutului care nu ne convin, imediat îl expediem pe cel în cauză cu „Dă-l în m….!” că bate câmpii.
George Radu Serafim şi-a încheiat prelegerea cu concluzia că dacă românii nu vor începe să treacă prin filtrul raţiunii tot ce li se spune, în special de politicieni, nu vom scăpa prea repede de mizeria morală şi matrerială în care ne-a băghat clasa noastră politică. Subscriu întru totul la concluzia sa!
14.06.2011

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Cum a convins Nastase găina să voteze PSD
Gastronomie: Un prânz la schitul Balş
A făcut sex şi la Botoşani
Botoşani: Bâlciul celor cu halate albe de la Maternitatea Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog