Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11716
De la 07 Ianuarie 2003
122871783
Editorial

De Ziua Naţională a Ţării mele

  • Ioan Rotundu
  • 29 November 2013, 23:00
Duminică vom sărbători cu toţii trecerea a 95 de ani de la evenimentul care a împlinit un deziderat istoric de sute de ani al românilor: Marea Unire a Ţărilor Române sub un sigur steag, o sigură limbă şi un singur conducător.
M-a bucurat declaraţia preşedintelui Traian Băsescu care a afirmat că a venit momentul să recunoaştem public interesul României de a-şi reîntregi teritoriul cu aducerea Basarabiei înapoi la Ţara Mamă. Am citit multe declaraţii în presa noastră prin care recunoaşterea preşedintelui României de a acestui deziderat a fost aspru criticat. Criticile au venit din sfera politicului, a acelor politicieni care n-au înţeles şi nu vor înţelege vreodată ce înseamnă unitatea naţională, cu cât efort diplomatic şi sânge curs pe câmpurile de luptă s-a obţinut ea pentru a doua oară la 1 Decembrie 1918, pentru că prima unirea a realizat-o Mihai Viteazu la 1601.
M-am bucurat pentru faptul că Basarabia a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană cu numai 2 zile înaintea Zileri Naţionale a României. A fost o încununare a succesului diplomaţiei României care a acţionat intens şi pe multiple canale diplomatice la Bruxelles pentru a se ajunge la acest moment festiv de bucuri pentru ambele state româneşti. Dealtfel, premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă a mulţumit public la Bruxelles preşedintelui României Traian Băsescu pentru eforul depus ca Republica Moldova să poată semna un astfel de Acord.
Însă nu despre actorii diplomaţiei române şi moldovene aflaţi la vedere şi care vor bea de Ziua Naţională a României un pahar de şampanie în văzul românilor de pe ambele maluri ale Prutului vreau eu să amintesc în ajunul celei mai portante zile pentru Ţara mea.
În istoria fiecărui popor există cetăţeni care îşi-au apărat şi îşi apără ţara, nu puţini dintre ei pierzându-şi viaţa, a căror nume rămâne necunoscut poporului lor. Sunt acei ofiţeri de informaţie fără de care diplomaţia n-ar putea să acţioneze, să apese pe butonul potrivit pentru a obţine împlinirea unui scop de interes naţional.
Mulţi au fost şi vor mai fiu ofiţerii români de informaţii care au lucrat pentru ca la Vilnius, Republica Moldova să poată semna Acordul de asociere. Aceeaşi ofiţeri de informaţie vor continua lupta şi pentru reîntregirea Ţării. Nu ştim câţi au căzut la datorie şi nici nu vom şti vreodată. Ei n-au nume, n-au mormânt! Sunt doar coduri într-o evidenţă specială.
Aceşti oameni nu beau şampanie în public, nu se pot bucura public de succesul misiunilor îndeplinite şi nu iau loc în tribunele oficiale la zile festive şi cu caracter naţional. Ei n-au viaţă personală, nu pot întemeia familii, nu se pot bucura de copii lor, de statutul de bunic. Cunosc câte ceva din munca acestor oameni, citind documente istorice, cărţi scrise de istorici cercetători militari şi am fost fascinat de fiecare dată de curajul lor, de tăria şi dârzenia cu care îşi închină viaţa unei profesii ce le cere sacrificiul suprem fără nici un fel de răsplată sau onoruri publice.
Acestei categorii i se mai adaugă una. O categorie formată din anumiţi politicieni, oameni de ştiinţă, jurnalişti care acceptă efectuarea unor servicii ce ajută instituţiile statului de specialitate să-şi împlinească misiunea de a apăra interesele naţionale şi de a acţiona la înfăptuirea lor.
Sunt servicii aparent nevinovate dar care au un rol important în a pregăti terenul adevăraţilor profesionişti. De Ziua Naţională a Ţării mele lor, acestor eroi deferiţi veşnicului anonimat, le adresez urarea „La mulţi ani vitejilor şi baftă în îndeplinirea misiunilor de luptă!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Schimb de amabilităţi între preot şi rabin
În câteva zile vom efectua un control la CEC. Am primit o sesizare in acest sens de la Finanţe
Comisia Europeană propune noi masuri împotriva spionajului economic
CE invocă şi cazul unei firme chinezeşti care a încercat să intre în România cu produse copiate din Austria
Statistică: Luna octombrie a adus 3.000 de noi şomeri faţă de septembrie
Cristian Popescu - Piedone, primarul sectorului 4, a rupt protocolul încheiat cu USL
Cei ce aruncă mucuri de ţigări sau coji de seminţe ori hrănesc animale sau păsări, amendaţi
Imn intonat zilnic în şcoli, sancţiuni pentru nereguli la arborarea drapelului
Moldova şi Georgia fac un pas înainte, Ucraina unul înapoi
Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE.
“Vedeta geopolitică”, Ucraina, rămâne mai departe cu RusiaPremierul Iurie Leancă: Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană
Am citit contractul Ioanei Băsescu. Cred că toate lucrurile sunt in spiritul şi litera legii
Gastronomie: Sucuk (Carnaţi turceşti)
Furaje incendiate de un fumător neglijent
Uvertura Mall: Noi articole la magazinul Sofia
Comunicat de presă Crucea Roşie Botoşani
Reunirea celor două state româneşti, singura opţiune după Vilnius
Zi istorică pentru cel de-al doilea stat românesc. Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE
Prognoza meteo pentru sfârşitul săptămânii
Barroso: UE nu accepta veto-ul Rusiei in relaţiile cu fostele republici sovietice
Soluţionarea conflictului din Transnistria a fost inclusă in acordul coaliţiei de guvernare din Germania
Victor Ponta sare în apărarea şefului Fiscului acuzat de omisiune în declaraţia de avere
Legat de creditul dat Ioanei Basescu, nu s-au încălcat nici legile , nici normele BNR şi nici normele interne ale băncii
Botoşani: Cum au fost umiliţi moldovenii în pragul Zilei Naţionale a României
Ioan Rotundu
Consulul Român de la Cernăuţi a refuzat viză românilor să vină în Ţară de Ziua Naţională
victime, un copil şi mama sa care voiau să participe la evenimentul de la Darabani
Cel mai mare club din Botoşani își începe activitatea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog