Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6496
De la 07 Ianuarie 2003
122892145
Editorial

De ce ei pot şi noi nu?

  • Ioan Rotundu
  • 21 February 2013, 23:00
Premierul bulgar Boiko Borisov a demisionat imediat ce bulgarii au ieşit în stradă, revoltaţi de facturile supraîncărcate primite la energie electrică. Premierul n-a mai aşteptat ca crevoltele să se domolească şi să caute a-şi justifica acceptul dat pentru societăţile de energie ca acestea să majoreze preţul la energia electrică. Borisov era conştient că nu poate minţi poporul iar a le spune adevărul ar fi fost un efort inutil pentru că şi poporul cunoaşte acest adevăr.
Forţată, ca şi România, de FMI să-şi privatizeze sistemul energetic, Bulgaria şi-a dat „pâinea industriei”, cum a numit Lenin energia electrică, pe mâna unei firme cehe. Iar firma nu face altceva decât să scoată un profit cât mai mare, speculând inconsecvenţa guvernului bulgar în politica economică.
Cu salarii mai mici ca ale românilor, imediat ce au primit facturile pe luna ianuarie, cu un total de plată dublu faţă de cel din decembrie, bulgarii au ieşit cu toşţii în stradă şi i-au fugărit pe politicieni cu ce-au avut la îndemână: bâte, sticle, pietre şi ce le-a ieşit în cale.
Faptul că poliţia s pus bâta pe revoltaţi, premierul a simţit că există pericolul unei noi revoluţii, de această dată violentă, aşa că a considerat că este mai bine pentru ţară să demisioneze şi să dezamorseze bomba socială pe care tot guvernul său a amorsat-o.
Desigur, demisia premierului Borisov nu va schimba totalul de plată al facturilor dar a creat posibilitatea democratică de alegere a unui nou guvern, care să aducă o prospeţime de gândire în stabilirea mecanismului economic care să îmbunătăţească viaţa socială a bulgarilor.
Spre deosebire de bulgari, despre care noi am învăţat la istorie că este un popor slav venit din imensitatea Rusiei şi aşezat la sud de Dunăre, nun popor liniştit şi dispus la convieţuire paşnică cu populaţiile întâlnite în migraţia lor, noi, românii, avem pretenţia că suntem mult mai verticali, trăsătură moştenită de la daci şi romani.
Dar în timp ce bulgarii au reacţionat prompt la rapacitatea societăţii furnizoare de energie electrică, noi acceptăm de ani de zile să fim jumuliţi de acelaşi sistem capitalist dornic de profit imediat şi cât mai mare. Deosebirea dintre noi şi bulgari constă în faptul că pe ei îi jumuleşte o societate cehă iar pe noi cele germane, austriece şi italiene. Vorba ceea: suntem mai bogaţi ca bulgarii iar prada ajunge la întreaga haită!
De când premierul Năstase a dat rezervele energetice pe mâna austriecilor de la OMV Petrom, plătim la benzină şi motorină preţuri majorate de la o lună la alta, că am ajuns fruntaşii Europei. Şi aceasta în pofida faptului că avem rezervele noastre şi nu trăim numai pe seama celor străine.
Preţul la gaze, la energie electrică este de asemeni majorat periodic, deşi avem energie nuclearo-electrică şi hidroelectrică ieftină iar gazele ies din pământul nostru şi nu al austriecilor. Numai că tot ce este ieftin se duce la „băieţii deştepţi”, majoritatea străini, iar noi plătim de ne rupem la buzunare.
Şi nouă E.ON Gaz, Electrica ne-au băgat în factură un cost estimativ numai de ei ştiut dar nu ne-am revoltat, Am tăcut şi am plătit. Plătim săptămânal preţ mai mare la benzină şi motorină şi nu avem nicio reacţie de protest. Ne-au majorat preţuil la energie, faţă de decembrie, cu 10% şi n-am zis nimic. Urmează alte majorări substanţiale şi nu ne-am alarmat.
Petron a realizat în 2012 un profit de aproape patru miliarde de lei, adică vreo 900 milioane de euro. Acest profit reprezintă banii noştri, luaţi cu japca şi cu buna ştiinţă a guvernelor Boc, Ungureanu şi acum Ponta.
Firesc ar fi fost ca la aflarea acestei veşti românii să se revolte că au fost jecmăniţi. Nici vorbă de aşa ceva! Sunt convins că 99% habar n-au ce profit a realizat Petrom şi ce înseamnă acesta pentru români.
Privind aspectul dintr-un alt punct de vedere, constatăm că Petrom a făcut un profit imens din aceeaşi activitate pe care statul român o administra în pierdere sau la limită de câştig. Să mai adăugăm că din toată afacerea Perrom, cel mai în câştig este tot statul, care a încasat la greu accize, taxe şi impozite de miliarde de euro.
Avem aici o înţelegere între societăţile străine şi guvernele noastre ca să fim jumuliţi. Această înţelegere ar trebui să ne revolte. Dar câţi dintre noi o simt, o înţeleg? Ne călăuzim după păgubosul proverb: capul plecat sabia nu-l taie. Este un proverb pe care l-am împrumutat, el neavându-şi izvorul în istoria noastră milenară. Un proverb păgubos nouă dar aducător de câştig străinilor. Iată că bulgarii nu-şi pleacă capul şi nu se tem de sabia ridicată asupra lor.
Ei pot să-şi apere interesele noi de ce nu?

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Bărbatul de sub nevastă
Gastronomie: Varză cu bacon şi mămăligă
Petrom, profituri record în 2012-3,94 miliarde de lei
Carnea de cal etichetată drept carne de vită ar putea proveni şi din Botoşani
Nicolae NEGRU:Cum descoperim mâna Moscovei sau revolta deputaţilor AIE
Compania OMV Petrom ar fi dispusă să demoleze rafinăria Arpechim
Toţi directorii de şcoli sunt chemaţi la şedinţă cu şefii de la IŞJ
Mihaela Huncă, în delegaţie la Bruxelles
Botoşani: Ambiţiile şi orgoliile duc la prăbuşirea Spitalului judeţean
Cei de la AJOFM vor să-i înveţe pe ţigani să muncească
Discriminare salarială în sectorul privat
Şef de sector administraţie pieţe şi cimitire
Inginer concediat cu un an înainte de pensie
Rotaru se şi vede şeful Gărzii de Mediu
Cercetarea cazului cu taximetristul înjunghiat se face de procuror
Portariuc chiar crede că Armata îi va da terenul Lebăda
Hoţ prin în flagrant… la declanşarea alarmei
Suma din factură nu se potriveşte cu cea declarată de Modern Calorf
Arestat pentru omor calificat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog