Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25858
De la 07 Ianuarie 2003
122911507
Editorial

De ce poate fi periculos comisarul Roşu?

  • 17 July 2014, 23:00
Mă bucur că materialul nostru, intitulat „Ieri, oficial, Holcă a fost şutuit la cerere iar Roşu promovat” a fost bine primit de către cititori. La fel şi editorialul „Daţi nume, domnule fost comisar şef!” Este încă o dovadă că societatea civilă botoşăneană, nu numai că nu mai este indiferentă la ce se întâmplă în sfera instituţiilor puterii statului, dar a început să ia atitudine faţă de unele măsuri politice ce-i sunt defavorabile. Prin ieşirea forţată la pensie a comisarului şef Costică Holcă, funcţia supremă în Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani a devenit vacantă.
Numirea la interimat a comisarului şef adjunct Dan Roşu nu înseamnă neapărat că acesta va fi titularizat pe post. Mai ales că persoana sa, ca poliţist, nu are o popularitate favorabilă. Cert este că lupta pentru ocuparea scaunului de pe care a fost ridicat Holcă, nu tocmai elegant, s-a reluat.
Să vedem cam cine sunt concurenţii. Am putea spune că sunt cam aceiaşi, cunoscuţi deja prin opţiunea lor de a ajunge şefi. Nou sunt jocurile politice apărute. Mai ales că din combinaţiile existente în culisele politicului, în prim plan apare din nou numele senatorului liberal Mihai Ţâbuleac, ca şi exponent al unor interese. Trei nume sunt pomenite în aceste zile, ca posibile variante de şef. Din interiorul Alianţei DA s-a auzit rostit numele comisarului Cornel Vânătoru. Semn că el se bucură de o anumită cunoaştere şi apreciere a activităţii sale în mediul politic local. Surse, firesc anonime, ne-a suflat că Vânătoru, deşi i s-a propus şefia, a refuzat-o.
Omul s-a dovedit a fi sincer. El a refuzat funcţia pe motiv că este o responsabilitate greu de onorat cu imparţialitate şi fără a asculta de anumite ordine politice. În schimb, nu s-ar da înlături de la o funcţie de adjunct. Cel mai dornic de a se vedea în scaunul de comisar şef al IJP Botoşani este actualul adjunct, numit la interimat, Dan Roşu. Despre acest ofiţer, al cărui tată a fost miliţian şef pe la Rădăuţi Prut, Vlădeni etc., nu sunt rostite vorbe măgulitoare.
Toată lumea îl consideră a fi nedrept, răzbunător, servil faţă de putere şi zbir cu cel neputincios în a se apăra de acuzaţiile nedrepte ce i se aduc. Numele său a fost vehiculat în urmă cu câţiva ani ca fiind îngerul păzitor al celor implicaţi în evaziunea cu alcool la societatea Bovaly, alături de cel al comisarului Petru Muraraşu. Acelaşi nume de Roşu a mai fost legat şi de modul dubios de privatizare a societăţii Vinalcool SA, în urma căruia Mihai Ţâbuleac a devenit acţionar majoritar.
Chiar şi averea sa, vizibil disproporţionată cu veniturile legale, este pusă pe seama unor legături cu anumite structuri mafiote locale. Vila sa s-a ridicat tot din pământul lui Cuciureanu. Toate acestea sunt afirmaţii care circulă prin Botoşani, dar care n-au fost instrumentate până în prezent de vreo organizaţie civilă, spre a le valorifica. Cert este că nu poate ieşi fum, dacă n-ai aprins mai întâi focul. Dan Roşu se pare că are promisiunea senatorului Ţâbuleac că va ocupa locul lui Holcă.
Se zice că şi prefectul Roman l-ar fi asigurat de sprijinul său. Nici nu s-ar putea fi altfel, de vreme ce prefectul joacă după muzica lui Ţâbuleac, neavând posibilitatea de a juca după ritmul altei orchestre. În ceafa lui Roşu suflă comisarul şef Vasile Răileanu. Aflat de mai mulţi ani în structura Parchetului Naţional Anticorupţie, comisarul Răileanu a fost implicat în anchete naţionale cu rezonanţă. El a fost participant la realizarea flagrantului cu Andreea Ciucă, preşedinta – judecătoare de la Târgu Mureş, în geanta căreia s-a găsit suma de 210 mii de euro. Că, ulterior, faptele s-au derulat altfel, nu mai aparţine de responsabilitatea sa. Răileanu, fiu al unui cetăţean modest din Cişmea, are renumele de poliţist gen Eliot Ness.
Cât a lucrat la Botoşani, numele său n-a fost niciodată alăturat celor corupte. Mutat la PNA, şi-a păstrat reputaţia profesională. Să mai adăugăm că are o experienţă profesională deosebită. Numele său este rostit cu teamă de mulţi poliţişti. Înscăunarea sa la şefia IJP Botoşani ar aduce multe „pensionări gen Holcă” sau demisii. Multe din dosarele ce stau prin fişetele celor de la economic şi cercetări penale ar fi readuse la viaţă. Iată suficiente motive pentru unii politicieni şi oameni de afaceri să acţioneze pentru a-i bloca ascensiunea.
Cu toate acestea, avem informaţii cum că Răileanu s-ar bucura de un anumit sprijin de la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor dar şi a unei formaţiuni politice locale. Să te fereşti de omul „roşu” şi de cel spân, l-a sfătuit tatăl pe Arap Alb când acesta şi-a luat lumea-n cap. Arap Alb a uitat repede de sfatul părintesc, şi-a căzut în capcana spânului. Să ne ajute Dumnezeu să nu cădem în capcana oamenilor „roşii”, chiar dacă unul se află sub zodia culorii albăstrii iar celălalt portocalii. Dealtfel aceasta este şi dorinţa comunităţii botoşănene. Poate că măcar de această dată se va ţine cont de ea!
(JD 2 iulie 2005)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Târgul de animale Popăuţi văzut de Lumea lu’ Rotundu
Portariuc nu la cravata mea violet s-a ars
Bancul zilei: Viaţă de caloriferist
Horoscopul zilei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog