Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3275
De la 07 Ianuarie 2003
123147270
pnl
Editorial

De ce vine Geoană la Botoşani?

  • Ioan Rotundu
  • 28 August 2007, 23:00
De ce ar veni liderul PSD, Mircea Geoană, la Botoşani, acum, în prag de pregătire a moţiunii de cenzură prin care se urmăreşte demiterea Guvernului Tăriceanu? Iată o întrebare la care trebuie căutat un răspuns, dar şi pe seama căreia se pot face anumite speculaţii. Mai întâi să facem un scurt istoric. Mircea Geoană a fost ales preşedintele PSD în urma Congresului din 21-22 aprilie 2005. Cu câteva zile înainte de Congres, el a vizitat organizaţia PSD Botoşani şi a avut o discuţie de taină cu Constantin Conţac. Ori, se ştie, la acea vreme Conţac, şi el proaspăt ales preşedinte PSD, s-a declarat împotriva realegerii lui Iliescu ca preşedinte al partidului. Scopul vizitei lui Geoană la Botoşani era clar: voia să se asigure de sprijinul lui Conţac, PSD Botoşani, în urma alegerilor din 2004, fiind considerată cea mai puternică organizaţie din ţară.
În discuţia cu Geoană, Conţac a negociat dur şi a obţinut promisiunea acestuia că de-l va sprijini, va fi susţinut în Congres pentru funcţia de vicepreşedinte. „Sunt decis să contribui la modernizarea acestui partid şi să-i spălăm imaginea de greşelile politice pe care le-a comis de-a lungul timpului preşedintele Ion Iliescu. M-am hotărât să candidez la funcţia de vicepreşedinte” – anunţa Conţac, după dialogul cu Geoană.
În 21 aprilie, în urma alegerilor din Congres, Geoană a fost ales preşedintele PSD, învingându-l pe Ion Iliescu, dar Conţac n-a ieşit vicepreşedinte. A fost ales membru în Biroul Permanent, o funcţie îndeajuns de înaltă.
Imediat după congres, în 23 aprilie, Mircea Geoană venea la Botoşani şi susţinea prima sa conferinţă de presă în calitate de preşedinte PSD. “Vrem să refacem echilibrul şi cu zonele din Moldova, care nu au reuşit să aibă un vicepreşedinte la Bucureşti, pentru că eu cred foarte mult în echipă, în colegialitate şi eficacitate şi să corectăm un dezechilibru” , declara Mircea Geoană, ca un fel de consolare pentru Conţac, că nu l-a putut face vicepreşedinte. “Constantin Conţac, a avut curajul să spună lucrurilor pe nume în privinţa direcţiei spre care trebuie să meargă PSD-ul, iar curajul lui a fost un imbold pentru noi!” – a mai punctat Geoană în favoarea lui Conţac. După acest episod, în PSD au mai avut loc alte alegeri, iar Conţac a fost trimis, prin votul Congresului, în eşalonul III al PSD-ului, adică a fost ales membru în Consiliul PSD, organism format din câteva sute de membri.
Când între Conţac, ca preşedinte al CJ, şi prefectul Roman a izbucnit seria prelungiră de scandaluri, preşedintele Geoană n-a prea şarjat la nivel central în favoarea lui Conţac. Vreo câteva declaraţii palide, cum că liberalii fac presiuni în teritoriu să-i schimbe pe preşedinţii de consilii judeţene PSD. Acum Geoană vine la Botoşani. Vine la numai o zi după demiterea prefectului Roman. Să fie vreo concesie făcută de Tăriceanu lui Geoană pentru ca moţiunea de cenzură să urmeze soarta celor de până acum, adică să nu treacă prin Parlament? Este posibil.
Să vină Geoană la Conţac de Botoşani, precum împăratul Germaniei Henric al IV-lea în faţa Papei Grigore al VII-lea la Canossa, pentru a face penitenţă numai să-i mai obţină odată sprijinul politic? Iar este posibil. Iniţierea moţiunii de cenzură a împărţit PSD-ul în două tabere. Unii o susţin, printre care şi Conţac, alţii sunt împotrivă. Însă, şi unii şi alţii par să fie de acord în privinţa faptului că liderul lor Geoană, când s-a auto-propus viitor prim ministru, a făcu cea mai mare gafă politică din viaţa sa. Băsescu a şi taxat greşeala, anunţând că nu va accepta un prim ministru în persoana lui Geoană, dându-i încă odată dreptate lui Iliescu că n-a greşit cu rostirea cuvântului „Prostănac”.
În PSD, liderii marcanţi de la Bucureşti şi din ţară se burzuluiesc. Ei nu mai vor să suporte incompetenţa politică a lui Geoană şi vor să-l debarce. Geoană a simţit încotro bate vântul. Iată de ce are nevoie de Conţac de la Botoşani, care este preşedintele celei mai puternice organizaţii din ţară. Probabil va negocia cu Conţac renunţarea la a mai susţine moţiunea de cenzură, realizând şi Geoană că nu acesta-i momentul pentru un asemenea act politic. Poate că Tăriceanu i-a aruncat lui Geoană o nouă ofertă de colaborate, dar intrat în jocul moţiunii, Geoană nu ştie cum să mai iasă.
Cred că acestea pot fi motivele lui Geoană pentru care azi se află într-un nou dialog cu preşedintele Conţac, pe terenul acestuia. Va fi interesant de urmărit reacţia lui Conţac. Pentru că între cei doi sunt ceva divergenţe. Dacă s-ar fi înţeles, venirea lui Geoană la Botoşani n-ar mai fi avut loc. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Gheorghe Sorescu, noul prefect al Botoşanilor
Social democraţii recunosc importanţa socială a Termicii
Moţiunea PSD între transparenţă şi minciună
Vânzarea locuinţelor ANL nu aduce primăriei nici un bănuţ
Botoşanii sunt ocoliţi din nou de Guvern
Descentralizarea haotică va duce Botoşanii în colaps
Flutur va boteza o stradă cu numele de „Patriarh Teoctist”
Se vrea crearea unei zone rezidenţiale a municipiului
Urban Serv îşi pune în mişcare „furnicuţa”
Viziunea PSD în materie de ajutor umanitar
Cu Monica Bârlădeanu, despre căsătorie
Elevii români din Italia vor beneficia de cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească
Concluziile întâlnirii ministrului educaţiei cu liderii sindicatelor naţionale
Intersecţie culturală România – Republica Moldova
Scurtături rutiere fără indicatoare şi monumente istorice marcate greşit
Profesor pensionar ajuns bătaia de joc a companiei de telefonie Proton
Violenţa din şcoli se vrea stopată prin proiecte educative
Posturile la catedră sunt repartizate în şedinţă publică
Medicii de familie sancţionaţi pentru lipsa la muncă
Telefonul lui Oprişanu n-a sunat decât o singură dată
Lipsă în masă la teza cu subiect unic
Dosare penale pentru şoferi beţi
Intoxicaţie cu suc
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 29 august
Ce este important pentru o femeie…
Horoscop
Căutaţi acul în carul cu fân... la Tudora
Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor
Măsuri în vederea asigurării alegerilor pentru Parlamentul European
România va acorda Republicii Moldova un ajutor umanitar de urgenţă
Patru sute de mii de lei noi, pentru canonizarea mitropolitului Varlaam
Comunicat – şedinţă de Guvern
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog