Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Pamflet
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3465
De la 07 Ianuarie 2003
122889114
Editorial

De ieri mai avem un demnitar botoşănean, dar... ce folos!

  • Ioan Rotundu
  • 5 November 2007, 23:00
Ieri după amiază am primit pe adresa de mail a redacţiei un comunicat care ne anunţa că ex-prefectul Cristian Roman a fost numit în funcţia de secretar general adj. al ministrului Cristian David din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA). Ştiam de această numire încă de săptămâna trecută, mai exact de miercuri seară, când în cadrul unei întâlniri private ex-prefectul mi-a destăinuit că urmează să fie promovat, dar m-a rugat să nu fac publică promovarea sa până ce primul ministru Tăriceanu nu-i va semna actul de numire.
Aseară, punând comunicatul pe site-ul Jurnalului pentru a putea fi citit şi astăzi, gândul m-a dus la faptul că după 1990 judeţul nostru a avut mai mulţi demnitari, ceea ce este o cinste de rang naţional. M-am întrebat însă şi cu ce s-a ales judeţul de pe urma acestora, adică ce-au făcut aceşti demnitari pentru ca viaţa botoşăneanului de rând să devină mai dulce, mai uşoară, mai plină de speranţe. Cu ce-au contribuit aceşti demnitari la dezvoltarea economico-socială a judeţului? Iar răspunsul găsit n-a fost nicidecum unul măgulitor.
Primul botoşănean care a avut funcţii cu rang de ministru a fost Octav Cozmâncă. A făcut parte din puterea guvernamentală în mandatul 1992 – 1996 şi apoi 2000 – 2004, când PDSR-ul, respectiv PSD-ul a condus România. Ministru şi senator de Botoşani, de numele lui Cozmâncă nu se leagă nici un obiectiv sau vreo lucrare de seamă. Doar podul de peste Siret, construit în direcţia satului său Talpa, dar investiţia a fost realizată prin coordonarea Consiliului Judeţean Suceava. Tot de pe urma lui Cozmâncă a mai rămas, pentru dărăbăneni, promisiunea electorală că le va face râuri, pentru ca, apoi, să le poată construi poduri. Cozmândă este cu atât mai mult de condamnat, cu cât în perioada când era ministru (2000 – 2004) avea şi sprijin parlamentar, deputata PSD Viorica Afrăsânei fiind în acea perioadă lidera Grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor.
Numai aceşti doi, dacă-şi conjugau eforturile, puteam avea acum realizată magistrala de gaz Hârlău – Botoşani şi bătură în cuie autostrada Cluj – Suceava – Botoşani – Ştefăneşti, cu trecere în Republica Moldova, în aval de barajul Stânca – Costeşti de pe Prut, autostradă cu ramificaţie spre Odessa şi spre Moscova. Başca finalizată calea ferată Dângeni – Săveni- Darabani, cu ramificaţie la Rădăuţi Prut. Cei doi au avut alte preocupări, numai de rezolvarea acestor obiective n-au avut timp.
Şerban Mihăilescu nu-i botoşănean, dar ne-a fost deputat patru ani (1996 – 2000), după care a ajuns ministru. În afară că îşi începea ziua cu o cafea şi un wshiky, altceva n-a rămas de pe urma sa prin Botoşani.
Din 2004, numărul botoşănenilor ajunşi demnitari ministeriali a crescut. Suliţanul liberal Corneliu Popescu, din 2005, este preşedintele Companiei Naţionale de Administrare a Fondului Piscicol, cu rang de secretar de stat. N-a clarificat problema iazului Dracşani, deşi a promis. În schimb, ne-a făcut judeţul de râs, desfăcând nişte contracte de muncă ale unor şefi de la Bărila, cunoscuţi ca social-democraţi. Cei în cauză l-au dat pe Popescu în judecată, au câştigat şi au fost repuşi pe funcţii, primid şi despăgubiri. Altă ispravă n-avem a-i consemna.
Gheorghe Ciubotaru, tot suliţan şi tot liberal, este vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, având rang de subsecretar de stat Nu-l putem băga în seamă, că nu şi-alegat cu nimic numele de Botoşani. Nici Google nu ne oferă prea multe date despre persoana sa. Doar ce-a înregistrat scanând site-ul Jurnalului, dar acestea sunt informaţii din perioada cât activa în PNL Botoşani.
Trebuie să-l pomenim şi pe Răzvan Theodorescu, actual senator PSD de Botoşani, fost ministru al Culturii în perioada 2000 – 2004. De trei ani trece pe lângă zidurile în paragină a celor ce s-au avut a fi case de cultură în Dorohoi, Darabani şi Săveni. Nu s-a gândit niciodată să-şi folosească relaţiile din ministerul Culturii şi să obţină bani pentru finalizarea aceste obiective.
Iată că acum i-a venit rândul lui Cristian Roman să ocupe un post de demnitar. Şi încă unul îndeajuns de important, fiind considerat de nivel III, după ministrul Cristian David. Ca secretar general adj. Roman se va ocupa de probleme privind ordinea publică şi pază. Este un pachet de responsabilităţi extrem de important, el având în portofoliul său de răspunderi inclusiv Jandarmeria Română. De pe un asemenea post, ce poate face pentru Botoşani? Ce-au făcut şi cei de până acum. Nimic. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ospitalitatea moldovenească aflată încă la rang de cinste
Şase tone de buletine de vot aşteptate la Botoşani
Poliţia municipală nu prea are cu ce se lăuda
Câmpanu critică modul de lucru la noul sediu ITM
Egner vrea începerea discuţiilor pentru crearea zonei metropolitane
Primarul Flutur la lansarea POR
Fond de carte pentru românii din Laval
Prefectul Sorescu vrea ca primarii să cheltuiască banii primiţi
el spulberă speranţele trecerii banilor în fondul de rulment
Centrala eoliană din Bucecea nu mai funcţionează
Botoşănenii continuă să se lase înşelaţi la telefon
Sindicatele nu cedează la salariul minim pe economie
DMSSF are dificultăţi în colectarea datelor
Încep plăţile la ajutoarele pentru lemne
Rezultate bune la campania de colectare a DEEE-urilor
Comisarii de mediu au prevenit un dezastru ecologic
Horia Brenciu ne cântă de pe primul album!
Comemorarea a 15 ani de la moartea interpreţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici
Vacanţă pentru profesorii şcolilor cu predare în limba română
din regiunea transnistreană Bender şi Tiraspol
Program TELE’M Botoşani, marţi, 6 noiembrie
Ucisă cu bestialitate în Italia de un criminal în serie
după mai bine de două luni a fost identificat cadavrul unei dorohoience ucisă în Italiaînainte de Italia aceasta a mai lucrat la turciautorul omorului este un criminal în serie care a fost condamnat pe viaţă, dar eliberat după 15 anifamilia victimei nu are bani pentru repatrierea fetei
Primarul Matei crede că reabilitarea şcolilor va creşte promovabilitatea
Încăierare democrato-liberală la Flămânzi
preoţii se simt atraşi de culoarea portocalie
30 de miliarde euro în fonduri nerambursabile bat la porţile României
Mâncare de praz cu carne
Horoscop
Pariu ardelenesc
Daniel Dăianu: o economie competitivă, pentru salarii europene
Scump, domnule, scump apartamentul!
Comunicat de numire într-o funcţie importantă a ex-prefectului Roman
Lansarea EU – RO Caravanei în BOTOŞANI
campanie de informare si mobilizare a tinerilor pentru un vot responsabil
Românul şi organele
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog