Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8557
De la 07 Ianuarie 2003
122868624
Editorial

De la extaz, la agonie

  • Ioan Rotundu
  • 5 October 2009, 23:00
Liberalii pregătesc Guvernului Boc II o nouă moţiune de cenzură. Lor li s-a alăturat şi UDMR-ul. Moţiunea de cenzură este mijlocul de luptă al opoziţiei, aşa că demersul politic al liberalilor este unul firesc, normal. Numai că, ieri, social-democraţii abia ieşiţi de la guvernare au lăsat să se înţeleagă că vor sprijini moţiunea liberalilor. Măi să fie! Şi împotriva cui ar vota ei această moţiune dacă nu chiar împotriva modului lor în care au guvernat alături de democrat-liberali? Este un fariseism politic des întâlnit la social-democraţii români.
Avem din nou un exemplu pur românesc de hoţ care strigă cu gura cea mai mare hoţul, Dacă social-democraţii vor vota moţiunea liberalilor, va fi a doua mare lor gafă politică după ieşirea de la guvernare. Prin votul lor vor da apă la moară democrat-liberalilor şi preşedintelui Băsescu să arate românilor ce fel de politicieni sunt în Parlamentul ţării.
Vor legitima încă odată solicitarea preşedintelui de a organiza un referendum pe tema reformei parlamentare, preşedintele putând prezenta românilor dovada clară a imoralităţii care domină în rândul aleşilor naţiunii. Altfel spus, social-democraţii vor alimenta tunul preşedintelui, cu care să tragă asupra lor în perioada campaniei prezidenţiale, aşchiind bucată cu bucată bruma de credibilitate publică de care se mai bucură liderul lor Mircea Geoană.
Şi, aici, fac o paranteză. Aşteptam o replică a preşedintelui Băsescu la atmosfera de grandoare şi risipă financiară în care social-democraţii l-au lansat, pentru a treia oară, pe Mircea Geoană în cursa pentru Cotroceni. Ei bine, replica a venit ieri, prin gura celor de la PDL. Preşedintele Băsescu a renunţat să-şi lanseze candidatura printr-un miting public care să impresioneze prin mulţimea adunată, deşi era pregătit un astfel de miting pentru ziua de 10 sau 17 octombrie, inclusiv PDL Botoşani având pregătită recuzita, el mulţumindu-se cu modestul anunţ făcut la întrunirea publică, de duminică, de la Sânnicolaul Mare. Şi din nou va avea motive să-l atace pe Geoană, reproşându-i că în plină criză economică el îşi doreşte mărire, sfidându-i pe săracii în numele cărora turuie ca o moară stricată prin opulenţă şi fast mitingiste.
În ce priveşte lansarea, tot ieri, a candidaturii independentului Sorin Oprescu, mesajul acestuia a fost unul de critică a clasei politice, el situându-se în afara sau deasupra acesteia, deşi vreme de 15 ani, cât l-a secondat pe Ion Iliescu, a făcut parte din interiorul ei, născându-se din aceeaşi plămădeală. N-a avut un discurs anti-Băsescu, semn că afirmaţia lui Cozmin Guşă cum că este un satelit al acestuia, pentru a-l bruia pe Geoană, nu-i lipsită de conţinut. Revenind la moţiunea de cenzură, introducerea acesteia se face într-un moment mort din punct de vedere politic. Guvernul Boc II este în perioadă de provizorat, în cadrul termenului constituţional de 45 de zile. Chiar dacă moţiunea va trece, nu se schimbă actuala situaţie. Doar că nu mai putem vorbi de un guvern aflat în situaţie de provizorat, ci de unul demis de Parlament.
Se ajunge tot la calculele preşedintelui Băsescu. Acelea că, de va cădea guvernul, el va propune un alt prim ministru în persoana lui Vasile Blaga sau îl va păstra pe Boc. Parlamentul va respinge guvernul nou format, iar preşedintele îl va trimite din nou spre investire. La a doua solicitare de investire, dacă Parlamentul respinge, atunci preşedintele îl va dizolva şi-i va trimite pe parlamentari acasă, să cheltuiască alte averi pentru un nou mandat. Aşa că, varianta cea mai ieftină şi convenabilă pentru parlamentari va fi să aprobe, la a doua strigare a preşedintelui Băsescu, guvernul dorit de acesta.
Însă eu cred că moţiunea de cenzură nu va trece şi Guvernul Boc II nu va fi demis. Există zvonuri credibile că preşedintele a reuşit să-şi formeze în Parlament o majoritate, fragilă ce-i drept, dar are o majoritate care îi dă speranţa ca în curând să-şi impună guvernul dorit. Trebuie să recunosc că de doi ani tot hămăi împotriva preşedintelui Băsescu, dar am lătrat în pustiu. Voinţa majorităţii pare să fie de partea acestuia.
În ce-i priveşte pe social-democraţi, au ieşit de la guvernare în stare de extaz, susţinând că se vor întoarce victorioşi în decembrie, când Geoană va deveni preşedintele României. Eu cred că extazul social-democraţilor se va dilua rapid, mai ales dacă vor vota moţiunea de cenzură, existând deja semne de începutul unei agonii politice ce poate dura vrei cinci ani de acum înainte. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


12 tone de furaje incendiate de un băieţel de 6 ani
2 hectare de mirişte incendiate
Furaje incendiate de un necunoscut
Documentele false, fabricate de filiera ruso-ucraineană
pentru compromiterea lui Vlad Filat
Suntem ochii, urechile şi gura comunităţii
Program TELE'M BOTOŞANI, marţi
„Atelierul meşterului olar” candidează la premiul cel mare
Firma ieşeană reface trotuarele stricate ale Bulevardului Eminescu
Botoşănenii construiesc pe capete
Găinari prinşi cât ai clipi
De beat ce era, a confundat şoseaua cu gardul unei case
O nouă şotie a secretarei Florica
Horoscop
Martor incomod
Scaunul lui Ţâbuleac scârţâie… a noi alegeri!
1,5 miliarde lei vechi, atât a costat moftul lui Munteanu
Mica publicitate
Eveniment editorial - Ioan Rotundu - Dângeanu
Farmaciştii încăpăţinaţi vor rămâne fără contract cu CAS
Şcoli amendate pentru că n-au bani
ca să asigure anumite condiţii pentru păstrarea produselor alimentare
Mult trâmbiţata grevă, o stare de lehamite
Nemulţumirea Elenei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog