Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
33917
De la 07 Ianuarie 2003
103254825
Editorial

Dictatura Justiţiei

  • Ioan Rotundu
  • 15 January 2015, 23:00
Îm ultima perioadă, şi mă refer aici la anul 2014 şi debutul anului 2015, am observat o tot mai intensă nemulţumire din partea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cum că presa, politicienii, se amestecă în actul de justiţie şi acuză magistraţii că n-ar da soluţii chiar drepte sau comit abuzuri. Am observat la CSM un anume judecător Marius Dumbravă care tot încearcă să fie în centrul atenţiei publice prin declaraţii cum că politicul atacă nejustificat justiţia, dă din coate în speranţa că poate-poate va prinde şi el un post de ministru pe la Justiţie sau chiar de preşedinte al CSM.
Desigur, într-un stat de drept este existenţial ca separaţia puterilor în stat să fie respectată iar Justiţia să se bucure de o independenţă totală. Când premierul Victor Ponta declară că un anume procuror sau judecător a anchetat sau a judecat subiectiv pe un ministru sau politician PSD, declaraţia premierului este fără echivoc un amestec în actual de justiţie şi o încălcare a separaţiilor puterilor în stat.
Când o astfel de declaraţie venea din partea preşedintelui Traian Băsescu, era clar că acesta şi-a folosit autoritatea funcţiei supreme în stat pentru a încerca o manipulare a actului de justiţie.
Când astfel de declaraţii sin din partea slugii lui Voiculescu, fosta deputat PC Maria Grapini, acum europarlamentar, amărâta asta în afară de prostia de care dă dovadă nu dispune de nici un altfel de decizie să-i împiedice pe magistraţi să-şi facă corect datoria. Cum nici cealaltă ruşine a Parlamentului României, scoasă la vedere de propaganda televiziunii Antena 3 la comanda lui Voiculescu, deputata Gabriela Anghel nu poate împiedica înfăptuirea actului de justiţie vorbind gura fără ea.
Dar când minţile luminate ale ştiinţelor juridice româneşti din CSM sau ÎCCJ se adună în şedinţă să dezbată declaraţiile Mariei Grapini şi Gabrielei Anghel, plângându-se la instituţiile europene că pe la cele din ţară n-au cum stoarce lacrimi, că în România nu se respectă separaţia puterilor în stat, orice om normal îşi pune o serie de întrebări printre care „De ce, ce urmăresc magistraţii?”
Răspunsul vine de la sine. Urmăresc să-şi consolideze poziţia în stat şi să nu mai dea socoteală nimănui pentru ce se petrece în sistemul lor. Vor ca CSM, ÎCCJ să fie privite de către omul de rând, presă şi clasa politică ca pe un fel de idoli la care ar trebui să se închine, nu să aducă observaţii critice.
Judecătorii se bucură de inamovibilitate şi niciunul dintre cei care au fost prinşi cu corupţia în geantă, WC-ul de acasă, lift sau pe unde nici nu-ţi trece prin cap n-a răspuns şi pentru soluţiile strâmbe pronunţate ci numai pentru luarea de mită. Aproape zilnic presa dezvăluie câte un nou procuror sau judecător descoperit ca fiind corupt. În astfel de cazuri reacţiile celor de la CSM, ÎCCJ şunt în spatele uşilor iar în spaţiul public preferă să transmită câte un comunicat sec.
Fără îndoială că respectarea separaţiei puterilor în stat este vitală pentru funcţionarea statului de drept ar fiecare instituţie astfel separată trebuie să aibă asupra activităţii sale o formă de control care să reprezinte voinţa poporului. În momentul de faţă deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, chiar dacă sunt şi vizibil părtinitoare cuiva, şi nu mai există nicio cale de control asupra lor. Înainte de modificarea Constituţiei în anul 2002, cu două treimi din voturile parlamentarilor o decizie a Curţii Constituţionale putea fi desfiinţată, acum aceste decizii sunt un fel de porunci ale lui Dumnezeu.
Activitatea judecătorilor şi a procurorilor este controlată numai de către CSM, adică se controlează ei între ei. Ceea ce nu este corect pentru că se formează spiritul de castă, se închide cercul puterii în interiorul lor iar dacă cetăţeanul de rând este nedreptăţit prin actul de justiţie doar la CEDO mai speră în dreptate. Iar de la CEDO ni s-au furnizat zeci de dovezi cum judecătorii din România au judecat părtinitor, fără ca vreo unul să răspundă pentru judecata strâmbă făcută dar poporul român a plătit la greu daune celor nedreptăţiţi.
Iată un motiv destul de temeinic şi puternic ca la viitoarea modificare a Constituţiei României să se prevadă şi pârghii de control ale societăţii civile, nu ale politicienilor, asupra modului în care-şi fac datoria cei din Justiţie. O formă de control a noastră asupra lor ar fi ca membrii CSM, Procurorul General al României, preşedintele ÎCCJ să fie aleşi prin votrul popular şi nu să se aleagă ei între ei iar introducerea completului de juraţi va da certitudinea că împărţirea dreptăţii s-a făcut cinstit.
Gălăgia promovată acum de CSM şi ÎCCJ are menirea de a-şi apăra interesele de grup ascunse sub masca separaţiei puterilor în stat. Iată de ce libertatea de expresie trebuie să existe necondiţionată de nimic iar criticile aduse celor din justiţie, venite din partea reprezentanţilor societăţii civile, a presei, a omului de rând să nu-i mai supere pe magistraţi ci să-i responsabilizeze. Iar plânsul pe la organismele europene să înceteze, că altfel cetăţenii ar trebui să-i trateze ca pe nişte copăii obraznici şi răsfăţaţi care se scâncesc pentru a mai obţine un profit. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Atitudine
Reţeta zilei: Crap lipovenesc cu ciuperci
Horoscopul zilei
Munca in exces poate duce la consumul exagerat de alcool
Un oras antic din Turcia a fost scos la vanzare
Parlamentul European, sesizat in cazul Mariei Grapini pentru ca astfel de declaratii sa nu aiba loc
Victor Ponta s-a intalnit cu vicepremierul bulgar Meglena Kuneva
Libertatea de expresie nu inseamna libertatea de a insulta - premierul Turciei
Sustinem ca viitorul parlament sa aiba 200 de deputati si 100 de senatori
Taieri de salarii si disponibilizari anuntate la Antena 3
Am dori ca inainte de promulgarea legii securitatii cibernetice sa avem un cuvant de spus
Telekomn se află în căutare de noi victime la Botoşani
Ioan Rotundu
Gabriel Chifu, cetăţean de onoare al municipiului Botoşani
Procurorii extind cercetarile in cazul senatorului Tudor Chiuariu
acuzat ca ar fi cerut o noua mita de 3 milioane de euro
Cine va fi tinta criticilor in raportul MCV
Romania - tabloul complet al saraciei
16% dintre romanii majori de pana in 24 de ani nici nu invata, nici nu muncesc
Botoşani: Poetul Mihai Eminescu, omagiat la Ipotești
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă