Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9179
De la 07 Ianuarie 2003
122894828
Editorial

Din prim-procuror, inculpat, apoi avocat… ratat

  • Ioan Rotundu
  • 13 September 2018, 23:00
Încet, dar sigur, adevărata pregătire profesională a Ralucăi Stâncescu a ieşit la iveală. Este vorba de o pregătire profesională precară, la nivelul minim, submediocru, dar îngrijorător este faptul că avem dovada cum s-au făcut şi se mai fac promovările în Justiţie. Avem dovada cât de adânc stă înfiptă corupţia în justiţia românească. A fost o vreme când românii aveau speranţa că prin modul în care DNA-ul condus de Codruţa Koveşi îşi face datoria, corupţia din justiţie va fi asanată.
Să ne amintim, căci cu amintirile vom trăi de acum înainte o vreme, cum judecătorii şi procurorii corupţi erau arestaţi de DNA, trimişi în judecată şi condamnaţi. Era acea perioadă când între DNA şi SRI exista o colaborare în interesul legii. Înspăimântaţi de modul în care sunt descoperiţi asupra actelor de corupţie puse la cale, penalii din Parlamentul României au modificat legile şi au blocat orice colaborare dintre SRI şi DNA, au făcut legi prin care acordurile încheiate între Parchetul General şi serviciile secrete să fie anulate pentru a nu mai exista probe cu care procurorii să poată dovedi actele de corupţie comise de cei aflaţi în cele mai înalte sfere ale puterii.
Prin blocarea acestui sistem judiciar care funcţiona eficient în lupta împotriva corupţiei, infractori de top au scăpat de a răspunde pentru faptele lor, unul dintre ei fiind chiar preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El nu a fost achitat la instanţa de fond că nu ar fi vinovat, ci pentru că au fost înlăturate ca probă înregistrările convorbirilor din care reieşea aranjamentul său cu prinţul Paul care a primit zeci de hectare de pădure în mod ilegal.
Imediat ce protocoale dintre DNA şi SRI au fost denunţate iar SRI-ului i s-a luat dreptul de a mai face înregistrări audio, primele semnale că unii judecătorii, controlaţi politic au revenit la practica soluţiilor ordonate de alţii au apărut şi se înmulţesc cu repeziciune. Dovadă achitările pe bandă rulantă în unele dosare de înaltă corupţie.
În lupta împotriva corupţiei, în vremurile când DNA-ul putea să-şi exercite competenţele fără oprelişti din partea penalilor din Parlament, a fost prinsă şi Raluca Stâncescu, pe atunci prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani. Numai că la ea, chiar dacă 18 convorbiri telefonice au fost înlăturate din dosar ca probe ilegale aduse de procurorii DNA Suceava în dovedirea faptelor sale de corupţie, au rămas cu putere probatorie documente şi mărturii care i-au convins pe judecători că este vinovată.
Trimisă în judecată pentru cinci fapte de corupţie, Raluca Stâncescu a încercat în aceste zile să devină avocat. Nu ar fi devenit primul inculpat avocat, fostul procuror şef al DIICOT, Alina Bica, până a fugi din ţară, practicase avocatura deşi era trimisă în judecată pentru grave fapte de corupţie. În justiţia română legile sunt făcute de parlamentari în interesul infractorilor şi în dauna cetăţeanului cinstit.
Nu calitatea de inculpat i-a barat Ralucăi Stâncescu drumul spre avocatură ci slaba sa pregătire profesională. La examenul dat a reuşit să adune doar 54 de puncte din 100 posibile, pentru intrarea în barou având nevoie de minim 70 de puncte. La Dreptul civil şi de procedură civilă s-a dovedit a fi o catastrofă, La Civil a luat 7 puncte şi la Procedură 8.
Pe înţelesul cititorului care nu este familiarizat cu punctajul, îl informez că Stâncescu a luat la Dreptul civil nota 0,7, la cel de Procedură civilă nota 0,8 iar nota generală 5,4. Această femeie a fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni şi apoi la Tribunalul Botoşani.
A făcut anchete penale, a întocmit rechizitorii de trimitere în judecată, a privat oameni de libertate etc. Ce garanţii există în momentul de faţă că la slaba ei pregătire profesională cei condamnaţi pe baza anchetelor sale au fost şi vinovaţi? Mai ales că Stâncescu făcea presiuni asupra judecătorilor să-i condamne pe cei trimişi de ea în judecată, Sunt numeroase probe în acest sens, cazul fostului agent de poliţie Dan Haureş fiind doar un exemplu.
Este normal să ne întrebăm cum a fost posibil ca jurişti atât de slab pregătiţi profesional să promoveze în funcţii atât de importante? A fost şi mai este posibil pentru că examenele sunt formalităţi pentru cei trimişi cu recomandare de la partid. Ştiu un magistrat botoşănean, cu înaltă funcţie de răspundere, care a ajuns în magistratură pe banii tatălui, fost bun prieten al meu. Îmi spunea acesta că „Ionuţ, am dus la Bucureşti un diplomat de bani ca s-o văd judecătoare.”
De când ministrul Justiţiei a ajuns carieristul demagog Tudorel Toader, căruia penalii din Parlament i-au dat puteri sporite asupra procurorilor şi judecătorilor, legile se fac în favoarea infractorilor şi împotriva cetăţeanului cinstit. Să ne amintim că nu-i anul de când Toader voia să-i fericească pe infractorii de după gratii cu mii de euro, drept despăgubire că au fost condamnaţi şi încarceraţi.
De fapt., cum am mai scris, acesta-i adevăratul „stat paralel”, cel situat de partea corupţiei şi a infractorilor Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 10 – 16.septembrie 2018
Lumea lu' Rotundu: Centenarul Unirii - Ungureni II
Bancul săptămânii: Un calmant original
Călăraşi: Cum Biserica confiscă în favoarea sa meritele altora
Ioan Rotundu
Moldoveanca este blondă la păr, nu şi la caracter
Ioan Rotundu
Călăraşi: Cum Biserica confiscă în favoarea sa meritele altora (II)
Ioan Rotundu
Când va veni și momentul „T0“ pentru școala românească?
Turcan, după plângerea Jandarmeriei la DIICOT:
În România, crima organizată dă o lovitură de stat
Sodoma şi Gomora în varianta românească a PSD-ului
Ioan Rotundu
Război deschis în PSD.
„Greii” partidului vor să-i forțeze mâna lui Dragnea să convoace ședința Comitetului Executiv
„fiul unui evreu din România, venit să găsească azil în Franța”,
despre avansul populismului: Pentru prima dată, îmi e frică
Minciunile lui Daea, cel deştept ca oaia, ies obraznic la suprafaţă
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 14.09.2018
Lumea lu' Rotundu:Centemarul Unirii - Păltiniş
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog