Măcelarii s-au disculpat, spunând că preţul lor este normal şi că nu câştigă mai mult când kg de carne de porc era 4 lei. DSV-ul a interzis ca în hală să se mai vândă carne de porc preluată de la ţărani, decât numai dacă porcul este sacrificat într-un abator autorizat. Câteva luni judeţul n-a avut un astfel de abator. În momentul de faţă, singurul abator autorizat conform normelor europene aparţine lui Aurel Fediuc, patronul Complexului de alimentaţie publică Lebăda. Numai că prin abatorul lui Fediuc trec puţini porci. De ce? Pentru că s-a înfiripat o mafie a cărnii, bine pusă la punct, care dictează preţul din hală.
Patronii boxelor de carne din hală se aprovizionează cu carne de la o fermă din Bacău. În cea fermă, porcii sunt crescuţi cu E-uri. De aceea carnea n-are nici un gust, doar de iască, iar de pui să faci friptură la ceaun, lasă apă în loc de grăsime. Carnea în carcasă, adusă de acolo, are preţul stabilit de Asociaţia Prelucrătorilor de Carne. De iei carnea de la ferma din Bacău, de o ei de la importatori, preţul în carcasă este cam acelaşi. Vânzătorii de carne, care se aprovizionează de la ferma din Bacău, nu se aprovizionează direct de la crescător, ci printr-o societate de desfacere. La preţul creswcătorului se adaugă comisionul societăţii de desfacere, operaţiune absolut artificială, dar extrem de profitabilă. Nu faci decât să refacturezi carnea de la producător la măcelar, şi-ţi tragi un adaos de 15 20%.
Aşa se întâmplă şi cu carnea importată din ţările europene. Pe lângă faptul că porcii sunt crescuţi cu E-uri (hrană sintetică), livrarea nu se face direct către măcelar, ci tot printr-o societate intermediară. M-am interesat de măcelari cine controlează vânzarea cărnii pe traseul producător/importator hală şi mi s-a spus, cu jumătate de gură, că fără cei de la DSV nu se mişcă nimic.
Aşadar, ţăranii stau cu porcii în coteţ, că n-au cui să-i livreze. Singurul abator autorizat să sacrifice porci, cel al patronului Aurel Fediuc, are o participare modestă în aprovizionarea carmangerilor din hală. Când îi întrebi de ce, toţi muţesc, dau din umeri şi spun că ei sunt mici.
Prefectul Roman şi-a făcut o practică de a forma comisii de control şi a le trimite să verifice orice activităţi care i s-au părut suspecte. La un moment dat, unul dintre cei intraţi în colimatorul său era şi directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Botoşani, Vladimir Rizac. De o bucată de vreme s-a instalat o linişte ce pare a fi suspectă, iar despre schimbarea lui Rizac nu se mai pomeneşte nimic. Să-i fi pus cineva botniţă politică prefectului, de-a lăsat-o mai moale? Nu cred. Şi, pentru că nu cred, îi solicit domnului prefect să formeze o comisie care să dea la lumină mafia cărnii, iar ţăranii să-şi poată valorifica animalele în plan judeţean şi să nu mai aducem şi să mâncăm carne în două cu chimicale. Este o cerinţă ce stă în putinţa prefectului s-o rezolve.