Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Important
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
1095
De la 07 Ianuarie 2003
79836508
Editorial

Dorinţa şarlatanului Iliescu

  • Ioan Rotundu
  • 24 August 2011, 23:00
O parte dintre politicieni, mai exact cei aflaţi în arcul guvernamental, vor unificarea alegerilor locale cu cele parlamentare, reducerea numărului de parlamentari şi modificarea legii votului uninominal astfel ca să fie declarat ales cel cu mai multe voturi primite de la electorat. Intenţia nu este una rea. În primul rând că în anul alegerilor românii vor munci şi nu vor mai sta cu mâna înti9nsă pe la politicieni să primească sacoşa cu niscaiva produse alimentare. Guvernanţii nu vor mai risipi banii de la buget pentru două rânduri de alegeri, fiecare rând cu câte două sau trei tururi.
Numai că opoziţşia nu prea ar dori o astfel de modificare a legistaţiei alegerilor loocale şi parlamentare. Iar preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a dat tonul. El vrea întoarcerea la lista de partid, adică să votăm din nou nume de viitori parlamentari care nu ne spun nimic, dar care sunt oamenii de încredere al partidului.
Iliescu a re o motivaţie: să se prevină accederea în parlament al celor bogaţi şi să se contracareze corupţia în alegeri. Cum s-ar spune, iliescu a vorbit de funie în casa spânzuratului. Doar PSD, fopst PDSR, este paretidul care a promovat corupţia politică în alegerile locale şi parlamentare, după care celelalte partide au învăţat repede lecţia. Cu comasare sau fără, votul este al românilor. Indiferent cum, partidele tot îl vor cumpăra, falsifica, măslui. De unde lupta pentru strângerea de bani pentru campanie iar o singură campanie le-electorală ar uşura povara financiară.
Votul pe liste adună banii la partid iar pe liste sunt puşi pe posturi eligibile cei credincioşi partidului şi nu alegătorilor. Pe listele de partid cei aleşi sunt legaţi de sprijinul financiar primit în campanie şi vor vota numai cum le va cere partidul.
Legea votului uninominal a fost alterată cu prevederi care să asigure intrarea în Parlament şi a celor care nu vor fi preferaţi de electorat. Aşa se explică intrarea în Parlament a celor clasaţi pe locul ultim ca nunmăr de voturi acordat de electorat.
Este şi cazul de la Botoşani, din Colegiul Flămânzi, unde liberalul Nicolae Rebenciuc, clasat upe ultimul loc cu un număr ruşinos de voturi a intrat ]n Parlament în dauna social-democratului prof. Mircea Dănuţă clasat pe primul loc.
Aşa au dorit politicienii, aşa au conceput legea, aşa au dorit şi cei din PSD. Acum vor revenirea la votul pe liste pentru că n-au cum să-şi facă jocurile de interese ale partidului şi să intre în Parlament doar oamenii pe care-i va desemna partidul.
Stau şi mă întreb de ce nu vor cei din PSD şi PNL ca alegerile să fie câştigate în colegii de către cei care au primit mai multe voturi de la electorat? Pentru că n-ar mai putea promova în Parlament clientela de partid, pentru că nu tot electoratul poate fi corupt cu o puingă cu ulei, zahăr sau mai ştiu eu ce, pentru că românii vor vota doar canmdidaţi credibili ;io nu făcături politice.
Partidele mai ştiu bcă la anul, românii vor lua mita electorală, dar vor vota după cem le cere interesul. N-eam fript de tâtea ori, că e vremea să ne fi venit mintea la cap. Ne dau cadouri, le vom lua. Ei zic chiar să le mai cerem, dar de votat să votăm în interesul nostru şi nu al lor.
Cum să mai intre în parlament Macaleţi, prin vot uninominal, dacă vreme de patru ani n-a făcut nimic pentru judeţ? Cum să mai fie ales senator Gheorghe Marcu dacă vreme de patru ani a fost preocupat de numirea de vicepreşedinţi la CJ şi primării comunale şi nu de problemele celor care l-au ales?
Iată de ce şarlatanul Iliescu, cu Năstase din umbră, vrea votul pe liste de partid. Numai aşa îşi pot recompensa credincioşii şi pe cei care vor susţine cu bani campania PSD de la anul.
Mă aşteptam ca bătrânul Iliescu să declare că a cam sosit timpul ca în România alegerile să fie restituite românilor şi să nu mai fie confiscate de partidele politice prin măsluire şi cumpărare de voturi, să se aplice voinţa poporului care a votat la referendum reducerea numărului de parlamentari, să se aplice votul uninominal în forma lui simplificată (ales cel cu numărul mai mare de voturi) şi nu complicată cu artificii legislative care să promoveze parlamentari persoane ce n-au fost dorite de alegători.
Nimic din toate acestea la bătrânul Iliescu. El vrea alegeri ca în vremurile de glorie comunistă, adică controlate de un partid unic, cu candidaţi unici şi care au garanţia că odată puşi pe liste vor fi şi votaţi. Iliescu vrea să ne întoarcem la alegerile de tip stalinist, aşa cum a fost el obişnuit în tinereţe, ca student la Moscova.
Iliescu să vrea, dar eu vreau să pot să-mi aleg parlamentarul pe care-l consider capabil să mă reprezinte şi nu să votez o listă de partid cu mortăciuni politice care să ridice mâna în parlament la comanda liderului de grup. Şi ca mine cred că vor toţi românii.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Măsluire ratată a cauzelor unui incendiu de pădure
Ioan Rotundu
Locuri de muncă prin Uniunea Europeană pentru botoşăneni
14.500 lei ajutoare sociale plătite necuvenit şi de recuperat
Criterii noi pentru gradaţiile de merit în învăţământ
Disponibilizare colectivă la societatea Dorotex
ÎConducător auto fără permis și beat în ultimul hal
Vicele Alexa solicitat să păzească rufele de găinaţul ciorilor
Tot mai mulţi botoşăneni îşi mută casa peste hotare
Reţeta zilei: Pui cu capire
Caricatura zilei
Horoscop
Bancul zilei: Răzbunarea bătrânului camionagiu
Topul salariilor la preşedinţii Consiliilor judeţene
UDMR susţine comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale -
Elena Udrea se leapădă de culoarea portocalie
Iliescu vrea din nou votul pe liste
Are BNR nevoie de mai mult aur?
La 20 de ani de la nastere R. Moldova este in pragul CONTRAREVOLUTIEI
De la Chişinău. Încă o palmă, pe obrazul României
Protest al tinerilor basarabeni pentru introducerea Limbi Române în Constituţia R.Moldova
Din culisele mediatizatului furt de la Memorialul Ipoteşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă