Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12397
De la 07 Ianuarie 2003
122872464
Editorial

E bine, e rău?

  • Ioan Rotundu
  • 30 August 2011, 23:00
Guvernul Boc este hotărât să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare invocând o economie de 30 milioane de euro. Eu zic că este bine.
Numai că opoziţia susţine că această intenţie ascunde de fapt interese electorale prin care PDL să poată frauda alegerile. Dacă-i aşa, atunci e rău. Însă opoziţia are structuri politice puternice în teritoriu şi pot monitoriza orice mişcare a PDL, ceea ce ar contracara orice încercare de fraudare din parte PDL, ceea ce ar fi bine.
Dar a se opune comasării alegerilor numai invocând drobul de sare al unei imaginare fraudări iar din buzunarul nostru să se cheltuiască 30 milioane de euro este foarte rău. Dacă aceşti bani s-ar cheltui din buzunarul opoziţiei şi nu din bugetul public, ar fi foarte bine ca alegerile de la anul să se desfăşoare separat.
Comasarea alegerilor ar stopa declinul economic care se manifestă de fiecare dată în anul electoral. Ceea ce iarăşi este bine. Dar dacă se mută alegerile locale în toamnă, adică la data de drept a alegerilor parlamentare, nu este bine. Nu este bine pentru că actualii primari şi consilieri ar mai domni vreo cinci luni de zile, timp în care vor seca visteriile locale, lăsând noilor primari doar conturi bancare goale şi nu va fi deloc bine.
Aducerea alegerilor parlamentare la cele locale ar fi formula ideală şi s-ar atinge scopul invocat de PDL, evitarea unei aşteptări prelungite şi care să ducă la stagnarea creşterii economice.
Dacă alegerile vor fi comasate şi organizate în iunie 2012, atunci toate partidele mai au în faţă zece luni de zile, timp suficient să-şi pregătească campaniile electorale. Şi nu văd nici un motiv din partea opoziţiei să nu vrea alegeri la anul în iunie.
Numai că lucrurile nu stau chiar aşa. Organizarea unor alegeri comasate ar pune în mare dificultate USL-ul. Vor apărea certuri şi dispute pe seama desemnării candidaţilor la primar şi a candidaţilor în colegii pentru Parlament.
USL-ul vrea mai întâi alegerile locale pentru a-şi putea, apoi, măsura forţele în interiorul coaliţie pentru alegerile parlamentare. Adică ce locuri se acordă PC, câte PNL şi câte PSD. Neavând un criteriu de evaluare, USL-ul ar avea mari probleme în împărţirea locurilor de candidaţi.
Iată de ce USL nu doreşte comasarea alegerilor şi vrea să se cheltuie în plus 30 milioane euro, că doar nu sunt banii lor. Eu zic că privite aşa lucrurile, este foarte rău.
Mai au cei din USL încă o sensibilă problemă. Dacă vor câştiga alegerile parlamentare, Ponta va fi prim-ministru şi va putea să-şi lase secretara să-i ţină locul, cum a făcut şi ca ministru.
Dar cum rămâne cu Crin Antonesci? El n-re nicio garanţie că românii îl vor alege preşedintele ţării, mai ales că până la alegerile prezidenţiale va mai curge un an, timp în care Antonescu, deja uzat, va rugini de tot şi românii nu-l vor vota. Liberalii ştiu şi ei acest lucru, de aceea n-au prea mare tragere de inimă să-l vadă pe Ponta prim-ministru, ceea ce este bine şi pentru ei şi pentru noi.
Eu cred că preşedintele Băsescu nu va ţine cont de protestele opoziţiei, va comasa alegerile, iar acestea vor fi programate spre toamnă ceea ce va fi foarte rău pentru USL, căci boala lungă este moarte sigură. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


S-au bronzat la Şcoala Politică de la Mamaia
Transportatorii din Botoşani pun în pericol călătorii
Probleme cu salariile profesorilor către finele anului
Medicina muncii la Botoşani – mijloc de îmbogăţire de-a moaca
Români în Cernăuţi
Nicu Tibrigan:
Standard & Poor's şi-a redus estimările privind creşterea economică din zona euro
Aisha, fiica liderului libian Muammar Gaddafi, a născut marţi o fetiţă în Algeria
Demisie la vârf în PC
OTV rămâne lider absolut cu cele mai multe greşeli de folosire a limbii române
Anunţ întreruperi apă pentru astăzi
Peste un milion de lei pentru botoșăneni
Şcoală de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă
Bancul zilei: Imaginaţie sexuală
Reţeta zilei: Muşchi împănat de vacă sau viţel
Horoscop
Caricatura zilei
Executivul a aprobat modificările Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală.
vezi principalele prevederi
Barosanul
Dată limită pentru înscrierea în Programul Rabla pentru tractoare
La Botoşani, profesorii pensionari revin la catedră
CJP Botoşani n-a găsit medic specialist în expertiza medicală
Noul ministru al Sănăîţii face grea viaţa bolnavilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog