Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Religie
Publicitate
Pamflet
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu

1 EURO = 4.6975 lei
1 USD = 4.1192 lei


Număr accesări
Astăzi:
10811
De la 07 Ianuarie 2003
66312503
Editorial

Falsa credinţă şi miza politică

  • Ioan Rotundu
  • 21 November 2007, 23:00
În ziua în care mitropolitul Moldovei şi Bucovinei Daniel Ciobotea a fost ales patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, preşedintele Băsescu l-a decorat cu cea mai înaltă distincţie a Statului Român. Este vorba de Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce. Pentru ce i-a acordat preşedintele proaspătului patriarh această înaltă distincţie nu ni s-a spus. Aşa că fiecare a putut să traducă gestul preşedintelui după cum l-a tăiat capul.
Cert este că, prin gestul de înaltă consideraţie faţă de patriarh, preşedintele Băsescu a realizat un câştig politic deloc de ignorat, dacă avem în vedere că religia ortodoxă este adoptată de către peste 80% dintre români. Mişcarea preşedintelui, vicleană dar şi inteligentă, n-a scăpat premierului Tăriceanu. Pentru a balansa câştigul de imagine al preşedintelui, premierul a promis patriarhului sprijin financiar pentru ridicarea Catedralei Neamului. Iar sprijinul a fost extrem de generos şi consistent totodată. O mie de miliarde lei vechi, un efort financiar extrem de costisitor pentru contribuabilul de rând.
De parcă n-ar fi fost îndeajuns, pe lângă aceşti bani, premierul a mai alocat BOR vreo două sute de miliarde de lei, cică pentru a putea fi finalizate anumite lucrări la bisericile noi în construcţie. Recent, adică alaltăieri, acelaşi premier a hotărât ca preoţii din parohiile sărace să primească bani de la bugetul de stat.
Financiar vorbind, ce-a făcut premierul pentru Biserică a depăşit cu mult impactul preşedintelui Băsescu cu tinicheaua sa emailată şi aurită acordată patriarhului. Numai că dărnicia premierului faţă de Biserică a afectat programele sociale. În timp ce copiii străzii au o viaţă promiscuă, în timp ce copii asistaţi social duc lipsă de fonduri, în timp ce copii a căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate tânjesc după dragostea părintească şi au reacţii violente, premierul a considerat finanţarea Bisericii ca o prioritate naţională.
Ca părinte spiritual al poporului român, capii BOR au primit cu multă recunoştinţă aceşti bani, fără a se gândi la oropsiţii sorţilor. Iar ca o culme a ironiei, şi pentru impact în rândul credincioşilor, Biserica schiţează gesturi de protecţie socială, organizând cantine sociale. Aceste gesturi de imagine ale Bisericii nu rezolvă problema socială a acestor copii.
Iată, aşadar, de câtă viclenie şi perversitate politică dau dovadă liderii noştri politici. În opinia mea, Biserica trebuie să-şi rezolve singură problemele financiare, iar statul să nu intervină cu alocare de fonduri. Puţini ştiu că BOR este o instituţie religioasă extrem de bogată şi că în conturile sale zac enorme sume de bani, în jurul a o sută milioane de euro. Nicăieri în Uniunea Europeană nu mai există vreun stat care să sprijine financiar instituţiile de credinţă. Este treaba instituţiilor sau cultelor religioase să-şi rezolve susţinerea financiară, este treaba credincioşilor să-şi sprijine liderii religioşi.
Consider sfidătoare la adresa cetăţeanului de rând atât politica preşedintelui cât şi a premierului de a exploata electoral sentimentul credinţei cetăţeanului. Este de datoria societăţii civile să ia atitudine faţă de o astfel de politică promovată pe banii contribuabililor. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (6)]


Botoşanii sunt implicaţi într-un nou Program de Vecinătate România - Moldova
Oamenii lui Chiru au scos Primăria Botoşani pe locul I
Ţărăniştii consideră activitatea CJAS ca fiind criminală
Lupu atenţionează asupra pericolului reprezentat de uninominal
Macaleţi l-acuză pe preşedintele Băsescu de încălcarea constituţiei
Social democratul Marcu aduce critici Guvernului
Au fost încântaţi de expoziţia figurilor de ceară
ATLE – România. Sondaj Naţional noiembrie 2 - 2007
Program TELE'M Botoşani, joi, 22 noiembrie
Pro Democraţia îşi trimite observatorii la europarlamentare
O nouă simulare fără elevi
Greva din învăţământ a încetat în lipsă de grevişti
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Consilierii judeţeni privesc cu prudenţă reabilitările din Spitalul Judeţean
Vizita de lucru a secretarului de stat Mihai Gheorghiu în Italia
Horoscop
Poliţistul şi nodul în papură
Business Magazin stă la masa negocierilor alături de Gică Popescu
Întâlnire între premier şi Prea Fericitul Părinte Daniel
Candidat PNL la europarlamentare
Vor să ducă tradiţia şi portul în PE
Prohabul de la pantalonii lui Liviu contra fermoarului de la fusta Rodicăi
Cârcotaşul
Cinci minute la serviciu, zece-n crâşmă la refugiu
Săptămâna mobilităţii globale
Ieri, în şedinţa CJ, Felicia Mihai a generat noi patimi politice
ea şi-a adus ca apărător un fost asistat social
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!