Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20970
De la 07 Ianuarie 2003
122881037
Editorial

Fără cârpaci, domnule Ţurcanu?

  • Ioan Rotundu
  • 5 March 2013, 23:00
Cu aprobarea lui Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, conducerea societăţii Nova Apaserv a luat decizia radicală de a deconecta de la reţeaua de apă scări întregi de bloc pe motiv că sunt locatari datori cu sume mari de bani.
Problema este că aceşti datornici nu sunt de ieri sau de azi ci de ani de zile, unii chiar şi de cinci ani. În tot acest interval de timp, când de la lună la lună şi de la an la an datoriile creşteau cei din conducerea societăţii Nova Apaserv nu s-au arătat deloc îngrijoraţi de situaţie. Corect are fi fost să acţioneze pentru recuperarea datoriilor când sumele erau mici şi posibil de recuperat într-un interval scurt de timp.
Şi societatea Termica s-a confruntat într-o perioadă cu astfel de datorii din partea unor răi platnici. Dar au acţionat prin asociaţiile de locatari, prin recurgerea la serviciile executorilor judecătoreşti iar datornicii au realizat că nu-i de glumă şi trebuie să plătească.
Nu la fel au procedat şi cei de la societatea Nova Apaserv iar delăsarea lor are la bază o motivaţie de ordin politic. Cât timp preşedintele CJ a fost pedelistul Mihai Ţâbuleac, acesta a lăsat soarta societăţii la mâna fostului vicepreşedinte PSD Mihai Aroşoaie. Acesta n-a forţat nota asupra datornicilor să nu piardă voturile botoşănenilor la Primăria Botoşani şi la candidatura lui Ţurcanu la preşedinţia CJ.
Acum, că Ţurcanu s-a văzut cu sacii în căruţă, adică a beneficiat de voturile fraierilor, a trecut la acţiuni în forţă. Problema este că pe lângă cei datori suferă şi bunii platnici. Dar mai poate să apară o problemă de sănătate. Lipsa apei curente la scări întregi de bloc poate genera focare de epidemie. Suntem în prag de primăvară, timp prielnic pentru dezvoltarea de epidemii.
Sub acest aspect cei de la DSP ar fi trebuit să aibă un cuvânt de spus. Subordonaţi politic USL, specialiştii epidemiologi se fac că nu ştiu nimic. Totul este bine cât timp nu se întâmplă nimic. Însă dacă va apărea o astfel de nenorocire cui va reveni răspunderea şi cine va suporta eventualele cheltuieli pe care Sănătatea va fi nevoită să le angajeze?
Mai declara preşedintele Ţurcanu că dacă botoşănenii datornici dau semne că-şi achită datoriile va relua furnizarea apei. Nimic nu este clar. Ce înseamn㠄dacă dau semne”? Probabil că o eşalonare a datoriilor pe baza unui grafic urmăribil este soluţia potrivită. Oprirea furnizării apei curente nu înseamnă că asigură recuperarea datoriilor.
Datoriile vor fi recuperate tot pe cale silită, folosindu-se profesionişti în domeniu. Găselniţa preşedintelui Ţurcanu de a angaja sezonieri nu va da roade pentru că nici un datornic nu se va speria dacă-i vine la uşă un tânăr lipsit de experienţă în a aborda astfel de subiecte. Nici stimulentul de 3% din încasările până la 100 milioane nu-i mobilizator.
Ca să încasezi 100 milioane lei va trebui să umbli de mai multe ori la aceiaşi uşă. Pentru 3 milioane nu se merită efortul.
La început să vor îngrămădi ceva tineri pentru că nu cunosc ce greutăţi ridică o astfel de muncă şi cât de dificil este să-l faci pe românul sărac să renunţe la banii de pâine şi mâncare ca să plătească datoria la apă. M-aş bucura să dea roade o astfel de iniţiativă dar nu cred.
Până la urmă tot la executorii judecătoreşti se va ajunge, chiar dacă va costa mai mult. Sau angajarea unei societăţi specializată în recuperarea de debite. Cât s-a recuperat din vechile datorii de la societatea Apa Grup? Mai nimic.
Nici soluţia de a forma echipe de câte doi angajaţi ai societăţii care să-i prindă pe cei branşaţi ilegal la conducta de apă nu mi se pare soluţia eficientă. Nu pui hoţul să-i prindă pe hoţi pentru că se vor asocia şi vor fura împreună. O astfel de verificare trebuie făcută cu specialişti din afara societăţii.
Dacă preşedintele Ţurcanu este hotărât să facă ordine în interiorul societăţii Nova Apaserv, atunci să se folosească de profesionişti şli nu de cârpaci. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Despre însurătoare
Gastronomie: Supă cremă de dovlecei
Botoşani: Nume grele în spatele afacerii Linia 10
Funcţionarii CE au frică de greci
Ministrul PSD Constantin Nita s-a răfuit dur cu liberalul Klaus Iohannis
Emirul Qatarului s-a prins în plasa darului grecesc
Concursuri cu şefie dedicată
IŞJ: După trecerea Abramburicăi, la Botoşani s-a instalat haosul
Din puţul gândirii preşedintelui Ţurcanu
Cristian Roman s-a luat de ministrul Sănătăţii
Generala Huncă se duce la Bucureşti să bată la uşi închise
Lista elevilor botoşăneni calificaţi la fazele naţionale ale olimpiadelor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog