Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6883
De la 07 Ianuarie 2003
122892532
Editorial

Fără principii, fără moravuri

  • Ioan Rotundu
  • 31 August 2014, 23:00
Prin adoptarea de către Guvernul Ponta a ordonanţei de urgenţă privind migrarea aleşilor locali către PSD, partidul care tinde să devină unic şi de masă, avem ocazia să-i cunoaştem pe toţi politicienii locali lipsiţi de principii şi moravuri.
Motivaţia că Liviu Dragnea cum că ordonanţa era necesară pentru a se sparge majorităţile din consiliile judeţene şi locale formate de liberali şi democrat-liberali care blochează iniţiativele primarilor PSD este de râsul curcilor. Până la desfacerea USL existau la judeţe şi comune majorităţi formate din consilierii USL care blocau iniţiativele primarilor din opoziţie. De ce atunci nu era necesară această ordonanţă şi necesitatea ei a apărut în preajma alegerilor prezidenţiale? Pentru simplul fapt că scopul este acela de a atrage în PSD primarii şi preşedinţii de consilii judeţene ai actualei Alianţe Creştin Liberale formată din PNL şi PDL. PSD are la nivel de ţară doar 1200 de primari iar ACL peste 11600. De aici frica lui Ponta că oamenii PSD-ului nu va putea controla activitatea din secţiile de votare iar el nu va ieşi preşedinte.
Să luăm act de declaraţia preşedintelui PSD Buzău, un anume Coşcodeală, care a declarat în ziua aprobării ordonanţei de către Guvernul Ponta că îi aşteaptă în PSD pe toţi primarii şi consilierii locali ai opoziţiei fără a le oferi ceva la schimb. Spunea Coşcodeală că este nevoie de un partid unic PSD şi un preşedinte Ponta ca România să fie condusă cu dreptate. Vai nouă de ce dreptate ne aşteaptă de va reuşi Ponta să devină preşedintele României!
Dar să revenim la aleşii locali botoşăîneni şi să încercăm să-i nominalizăm pe potenţialii migratori politici din opoziţie către PSD. Din rândul primarilor este de aşteptat să treacă la PSD Marcel Marcu de la Lunca, ales primar PDL, Relu Târzioru de la Săveni, ales primar liberal şi Constantin Oloeru de la Flămânzi, ales primar liberal. Poate că vor mai fi şi alţii pe care nu i-am descoperit încă.
Bătălie mare va fi pe consilierii locali, mai ales acolo unde primarul este PSD iar majoritatea în consiliul local este formată de PNL – PDL. Consilierii locali, în majoritate oameni simpli şi fără educaţie deosebită, vor fi tentaţi de promisiunile pe care le vor primi de la primarii PSD.
Dar bătălia cea mare se va da la Botoşani, unde primarul Oividiu Portariuc nu poate zburda prin banii din bugetul local pentru că se loveşte de refuzul coaliţiei majoritare formată din PNL – PDL şi vreo trei consilieri de la alte partide decât PSD. Portariuc a încercat în mai multe rânduri să-l cumpere pur şi simplu pe consilierul ţărănist Cornel Furtună, oferindu-i acestuia funcţia de inspector şcolar adj. sau cea de viceprimar. Un mic succes l-a şi înregistrat Portariuc reuşind să-l determine pe consilierul PP-DD Marius Cristescu să demisioneze iar locul său să fie luat de un consilier devotat PSD-ului. Mai urmăreşte Portariuc eliminarea din CLM a consilierului ecologist Gheorghe Iavorenciuc, poate cel mai incomod consilier pentru PSD. Numai că ordonanţa lui Ponta şi Dragnea îi va permite lui Iavorenciuc să treacă la PNL sau PDL iar Portariuc să rămână cu buzele umflate.
Cert este că în momentul de faţă ACL deţine în CLM 13 voturi iar PSD numai 10. În cele 45 de zile cât este valabilă ordonanţa migrării este posibil ca Portariuc să cumpere doi consilieri. De exemplu, Florin Ghiorghiţă, cel mai contestat consilier PDL de către Portariuc a devenit peste noapte foarte apreciat de primarul, PSD. Este cert că Florin Ghiorghiţă a primit o ofertă generoasă de la Portariuc să treacă la PSD. Rămâne de văzut dacă Ghiorghiţă va şterge cu buretele toate jignirile şi umilinţele ce i le-a adus Portariuc şi va accepta oferta PSD-ului.
La Dorohoi, primarul Dorin Alexandrescu n-are nevoie să cumpere consilieri PNL sau PDL pentru că prin eliminarea viceprimarului liberal Constantin Burscuc şi-a asigurat controlul votului consilierilor.
Cum spuneam, pot apărea surprize, consilierii locali fiind uşor de convertit la PSD. Ceva mai dificil va fi cu primarii. Dar să vedem ce câştig politic au cei care vor trece la PSD. Primarii nu vor beneficia de nici un ban în plus la buget pentru că banii sun la liberalul Florin Ţurcanu. Promisiunea că vor primi fonduri guvernamentale va fi pomenită până la alegerile prezidenţiale, după care se va aşterne tăcerea. Apoi, pentru primarii care vor trece la PSD există riscul ca la alegerile din 2016 să-şi piardă mandatul din cel puţin două motive. PSD-ul are proprii săi candidaţi şi nu va renunţa la ei în favoarea ultimilor veniţi care vor fi priviţi cu scârbă şi trataţi cu dispreţ. PSD-ul, ca partid unic de guvernare a dezamăgit alegătorii prin a nu-şi onora promisiunile din campanie iar după alegerile prezidenţiale va urma o ploaie întreagă de noi impozite şi taxe ce va stârni o mânie populară greu de stăpânit.
În 2016 alegătorii se vor răzbuna pe primarii PSD cum s-au răzbunat în 2012 pe cei ai PDL şi nu-i vor mai vota. Putem concluziona că acei politicieni locali lipsiţi de principii şi morală care vor trece la PSD atraşi de nişte promisiuni care nu vor fi onorate, în final vor avea numai de pierdut.
Mai atrag atenţia consilierilor locali că îi paşte un risc extrem de mare. Cei care vor trece la PSD, după 45 de zile ordonanţa îşi încetează aplicabilitatea iar ei intră sub incidenţa vechii legi. Ce garanţii vor avea ei că după ce ordonanţa îşi va înceta aplicabilitatea, ,conducerea PSD nu le va retrage sprijinul politic dându-i afară din consiliul local şi înlocuindu-i cu oamenii de pe lista PSD? Eu sunt aproape sigur că aşa se va întâmpla după alegerile prezidenţiale. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Sorin Gânga, proaspătul baron de Văculeşti
Ioan Rotundu
Prognoza meteo pentru luni si marti
Vladimir Putin vorbeste in premiera de crearea unui stat in estul Ucrainei
Bancul zilei de luni
Horoscopul zilei de luni
UE pregateste noi sanctiuni si a oferit Rusiei
Iavorenciuc, viitor viceprimar ACL
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog