Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24103
De la 07 Ianuarie 2003
122909752
Editorial

Favoriţii la un mandat de deputat

  • Ioan Rotundu
  • 31 October 2012, 23:00
Dacă la Senat candidaţii sunt mai relaxaţi, bătălia fiind fără prea mare miză, la Camera Deputaţilor lucrurile stau cu totul altfel. Este şi normal să fie aşa, pentru că un mandat de deputat se poate obţine cu jumătate din voturile necesare unui mandat de senator. Apoi, colegiul fiind redus ca număr de unităţi administrative, un candidat ambiţios şi cu ceva bani poate cuprinde în campanie întreg colegiul chiar şi de două ori. Să mai luăm în considerare faptul că un candidat poate acoperi într-o zi mai multe evenimente, numai să nu se desfăşoare la aceeaşi oră.
Pe Colegiul Botoşani Vest candidează ing. Mihai Baltă din partea PSD şi Cristian Roman, fostul prefect, din partea ARD – Forţa Civică. Bătălia se va da între aceştia doi. Prima şansă o are Mihai Baltă, considerat un politician echilibrat şi care n-a fost implicat în niciun scandal public cât a fost prefect, preşedinte PSD sau deputat. Baltă este agreat de botoşăneni, mai ales de masa largă de bugetari şi pensionari, cei care de obicei merg şi la vot.
Cristi Roman este perceput ca prefectul zbir, care n-a prea avut dialog cu cei mulţi ci numai cu şefii de instituţie. Ca politician, n-a trecut niciodată prin filtrul electoratului, ocupând funcţii prin numire şi nu prin investire prin vot public. Mai are marea problemă că n-a găsit calea spre inima alegătorilor, adică nu se bucură de simpatia de care se bucură Mihai Baltă.
În municipiul Botoşani PDL-ul nu se bucură de simpatie, iar Roman, ca fost prefect PDL va suporta şi aceste neplăcute consecinţe. Iată de ce acord prima şansă ing. Mihai Baltă.
Interesantă luptă se va da în Colegiul Botoşani Est, unde candidează Tamara Ciofu din partea PSD şi Gheorghe Ciubotaru din partea PPDD. Ciofu este cunoscută puţin de botoşăneni, dar are deasupra capului sigla USL şi acest lucru o avantajează. În acest colegiu mai sunt şi patru comune din care Băluşeni, Gorbăneşti şi Răchiţi sunt conduse de primari USL iar a patra, comuna Ştăuceni, chiar dacă are primar PDL, acesta nu-i ostil Tamarei Ciofu.
Ciubotaru este bine cunoscut botoşănenilor dar trebuie să-i convingă că s-a maturizat politic, că nu mai este şmecheraşul din anul 2000 care a vrut să ajungă primar îmbiind alegătorii cu prăjituri sau în 2008 când s-a făcut străjer cu scut şi suliţă, fără a se putea apăra de contracandidatul Costică Macaleţi care i-a suflat mandatul. Aparent prima şansă ar avea-o Tamara Ciofu, dar mandatul din acest colegiu se va atribui în faza a doua sau chiar a treia de repartizare.
În Colegiul Dorohoi tronează Andrei Dolineaschi din partea PSD, restul candidaţilor fiind de umplutură democratică.
O luptă aprigă se va da în Colegiul Flămânzi. Actualul deputat PDL Neculai Rebenciuc, de loc din Flămânzi, are prima şansă. Dar şi liberalul Verginel Gireadă va lupta în disperare să obţină mandatul pentru a beneficia de imunitatea parlamentară de care are o acută nevoie. Rebenciuc se bucură de un sprijin limitat din partea primarilor, majoritatea fiind ai USL. Dar el poate beneficia de avantajul modului în care se repartizează mandatele. Gireadă va aduna o majoritate de voturi, dar s-ar putea să nu-i fie suficientă în concurenţa cu colegii săi de alianţă din celelalte colegii.
În Colegiul Săveni candidează Roxana Anuşcă, consoarta nelegitimă a preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani Florin Ţurcanu. Ţurcanu a fost deputat în acest colegiu şi a fost ales din prima. I se pot reproşa multe, dar ca organizator este abil. Deja primarii din acest colegiu sunt angajaţi în campanie pentru Roxana, indiferent de culoarea lor politică.
Liliana Mincă de la PPDD doar tulbură apele, acum cum le tulbura şi în copilărie când fugărea gâştele din apa Volovăţului ca să se scalde ea. Nu cred că va exista vreun primar care să-şi pericliteze viitorul financiar al primăriei ajutând-o. Candidata ARD, Mirela Saucă, este necunoscută întregului electorat din colegiu, deci nu intră în cărţi.
Şi prin Colegiul Darabani lucrurile par tranşate. Deputatul PDL Stelică Strugaru deja se consideră cu mandatul în buzunar. Strugaru este popular prin comportamentul său. Este genul lui Florin Ţurcanu. Vorbeşte pe limba ţăranului, înjură mai dihai ca vei, are relaţii printre primari. Popularitatea sa este net superioară candidatului USL Costel Şoptică.
Chiar dacă este din comuna Suharău, Şoptică este prea rigid în comportamentul cu oamenii din mediul rural, se poartă prea intelectual şi asta nu-i calea spre inima alegătorilor. Un dezavantaj pentru Şoptică este şi faptul că Dolineaschi, Baltă, Anuşcă poate chiar şi Ciofu vor aduna mai multe voturi decât el, având prima şansă. Strugaru are prima şansă dintre candidaţii ARD.
Sintetizând, USL porneşte în luptă cu o zestre de trei mandate, ARD cu două iar al şaselea mandat s-ar putea să rămână la USL sau să treacă la PPDD.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Aventura blondelor căsătorite
Bogdan Chireac a luat bani de la compania Ericsson şi i-a dat apoi politicienilor
Marile greşeli ale companiilor care au încheiat 2011 pe pierderi
ANI se adresează Consiliului Superior al Magistraturii în cazul Diaconu
Dezbatere Citu: Trebuie reduse impozitele
Lucian Croitoru: Şansele introducerii unui impozit progresiv sunt foarte mari
Preşedintele PE, Martin Schulz, s-a adresat Parlamentului
nu putem să le lăsăm urmaşilor noştri doar datorii în anumite situaţii nu exista alternativă la reformele structuralesuspendarea fondurilor europene arată că procesul de reformă nu a fost finalizat
„Meritul civic” şi atitudinea de „bou” a moldovenilor. Zbor frant
Am fost norocoşi că nu am vândut anul trecut 10% din Petrom
Zahăr şi ţigări pentru piaţa neagră confiscate de poliţiştii de frontieră
Vernisaj Constantin Tofan la Muzeul Judeţean
Decizia lui Flutur de a fi din nou primar în 2016 salutată de PPDD-iştii
Primarul Portariuc suspectat că dezinformează
Autorităţile de la Botoşani în alertă din cauza rabiei
Botoşani: Constantin Conţac şi fiul său Liviu au ajuns după gratii
Şi Conţacii plâng!
Ioan Rotundu
CCD Botoşani organizează Festivalul Naţional al Şanselor Tale
ITM cere atenţie mărită la firmele care recrutează forţa de muncă
„Bani de liceu” pentru 4.700 elevi
„Bani de liceu” pentru 4.700 elevi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog