Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Remember
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15186
De la 07 Ianuarie 2003
122875253
Editorial

Geoană, sau reforma clasei politice?

  • 1 December 2009, 23:00
Românii au ieşit masiv la vot în turul I al alegerilor mai mult pentru a vota afirmativ referendumul iniţiat de preşedintele Traian Băsescu. Sunt cu milioanele cei care s-au săturat de clasa noastră politică, imorală şi coruptă la toate nivelurile.
Logic ar fi fost să fie votat şi preşedintele Băsescu, pentru a putea duce la îndeplinire reforma clasei politice, aşa cum s-a manifestat voinţa majoritară într-un procent de aproape 80%. N-a fost aşa, semn că logica nu prea are trecere când vine vorba de schimbarea în profunzime a celui mai important segment social: clasa politică.
Care ar fi cauzele pentru care românii au votat astfel. În primul rând a fost un vor negativ dat preşedintelui Băsescu, o sancţiune aplicată acestuia pentru atmosfera de scandal întreţinută, pentru protejarea împotriva voinţei populare a celor două ministre incompetente, Ridze şi Udrea, pentru neonorarea promisiunilor electorale făcute în campania alegerilor parlamentare, pentru proasta gestionare a crizei economice şi pentru susţinerea Guvernului Boc, cel mai incompetent guvern postdecembrist.
Apoi, a fost votul cumpărat de către social-democraţi prin impresionantul mecanism propagandistic pus la punct. Dacă a cumpăra voturile cu bani şi alimente se numeşte fraudă electorală, atunci PSD-ul a comis cea mai mare fraudă electorală postdecembristă.
Votul negativ dat lui Băsescu şi frauda electorală a dus la un rezultat al votului total ilogic. Ce se va întâmpla? Dacă Băsescu rămâne preşedinte, reforma clasei politice va avea loc. Nu în totalitatea ei, dar ceva important se va schimba. Nu sunt adeptul unui parlament unicameral, iar argumentele sunt multe. Dar sunt pentru micşorarea numărului de parlamentari, pentru alegeri anticipate ca să putem să bloca accesul în Parlament a unora ca Florin Ţurcanu, Cătălin Buhăianu sau Costică Macaleţ. De asemenea, sunt pentru revizuirea Legii votului uninominal, ca să nu mai fie validaţi parlamentari candidaţii situaţi sub primul loc în Colegiu, aşa cum s-a întâmplat cu deputatul, fost PNL, Neculai Rebenciuc, care s-a situat pe locul III în Colegiul Flămânzi.
Sunt pentru varianta ca Parlamentul, cu două treimi din voturi, să poate anula orice Decizie a Curţii Constituţionale, care în mandatul preşedintelui Băsescu a demonstrat servilism faţă de acesta. Şi pentru Deciziile CSM trebuie găsită o cale ca Parlamentul să le poată anula, atunci când sunt vădit părtinitoare. Parlamentul trebuie să devină cu adevărat forul legislativ suprem, care să dea socoteală numai poporului şi nu vreo altei instituţii a statului.
Trebuie să rămânem republică parlamentară, preşedintele ţării urmând a juca rol de reprezentare a naţiunii române, aşa cum se întâmplă în Germania, Italia, Bulgaria, Cehia, Elveţia, Grecia, Irlanda, Slovacia, Ungaria etc. şi nu republică semiprezidenţială cum suntem în prezent şi care este cauza principală ce alimentează starea conflictuală a preşedintelui Băsescu.
Provenim dintr-un stat comunist şi nu avem exerciţiul democraţiei, cu o mentalitate tributară fostului sistem iar sporirea puterilor prezidenţiale ne-ar arunca din nou spre dictatură sau o formă autoritară de guvernare. Un Parlament potrivit ca număr de parlamentari şi cu o departajare clară a competenţelor celor două Camere va uşura adoptarea legilor. Un Parlament stufos ca număr, cum este cel prezenta, îngreunează adoptarea legilor şi le complică, în loc să fie simple, precise şi uşor de aplicat.
Dacă românii vor continuarea reformei clasei politice, vor trebui să-l mai rabde preşedinte pe Băsescu un mandat ca, în nebunia lui, să ducă la bun sfârşit ce românii au votat. Dacă vor vota cu Geoană, această reformă nu va mai avea lor. Nu că s-ar opune Geoană, ci pentru că cei care-l înconjoară nu vor să fie eliminaţi prin reformă şi-l vor bloca. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tot mai mulţi botoşăneni îşi caută de lucru în străinătate
Darul lui Dumnezeu către români
Carne de porc pregătită în stil elveţian
State de Romania se insoara
Bilderbergerii trădării naţionale (III)
sau tabloul celor care pun România pe tavă Rusiei odată cu ea şi Republica Moldova
Horoscop
Năravul secretarei Florica
666
Cătălina l-a pus pe Ţîbu la treabă
Program TELE'M miercuri, 2 decembrie
Întâlnire de taină la Bucureşti
Pământ scos din ghearele ADS
Şeful de la Paşapoarte este comisar-şef începând de ieri
S-a deschis patinoarul
Diabetul zaharat , în ochii consilierilor judeţeni
De la Timişoara, protestele anti PSD au cuprins ţara
Geoană şi ai lui au întinat Piaţa Operei din Timişoara şi cea a Universităţii din Bucureştipost decembriştii ies în stradă să-şi apere libertatea
Mircea Geoană, în 1994 a umplut de sânge un om care-şi apăra locuinţa
Liceele de elită vor să-şi selecteze singure elevii
Rodica Huţuleac continuă să-şi bată joc de asiguraţi
ea leagă drepturile asiguraţilor de birocraţia pe care trebuie s-o îndeplinească patronii
Pensionarii din Învăţământ au fost trimişi acasă. Au rămas câţiva protejaţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog