Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
10367
De la 07 Ianuarie 2003
76789783
Editorial

Grupurile de presiune din PSD

  • Ioan Rotundu
  • 26 January 2009, 23:00
Dacă prin PNL apele par a se fi liniştit, prin PSD-ul ele se tulbură tot mai mult. Despre existenţa în interiorul PSD a unor grupuri de presiune, care vor să-l îndepărteze pe Conţac de la preşedinţie, am mai scris. Numai că după alegerile parlamentare, aceste grupuri şi-au radicalizat dorinţa de a prelua puterea în partid.
Un astfel de grup este reprezentat de către actualul senator Gheorghe Marcu. În jurul lui Marcu, ce a prins curaj mai mare după ce s-a văzut cu mandatul de senator în buzunar, s-au adunat Viorica Afrăsânei, Costică Macaleţi, Doina Dreţcanu şi deputatul dorohoian Andrei Dolineaschi. Mai sunt şi alţii, dar care deocamdată joacă rolul de chibiţi ai lui Marcu, neavând curajul să iasă la vedere. Marcu şi Dolineaschi sunt cumetri, Afrăsânei şi Macaleţi sunt amici politici din vremurile de dinainte ca în PSD să-şi facă intrarea Conţac, iar ambele cupluri politice sunt în afinitate prin dorinţa de a-l îndepărta pe Conţac din fruntea partidului.
Îndepărtarea lui Conţac este dorită din mai multe motive. În primul rând că având experienţa vieţii, Conţac a ştiut să primească informaţii compromiţătoare la adresa multor personaje de vază din partid, fără să se folosească public de ele. Dimpotrivă, le-a ascuns cât a putut mai bine de ochii altora şi, în special, al presei. Numai că prin acest fel de a se comporta, Conţac a creat o stare de inconfort celor vizaţi, care nu se pot desfăşura după cum le sunt dorinţele, pentru că se tem ca nu cumva Conţac să le divulge public secretele, care sunt fapte compromiţătoare, deloc onorabile cu poziţia lor actuală.
De exemplu, câţi ştiu cu adevărat de ce în consumata campanie electorală parlamentară Costică Macaleţi nu şi-a promovat o campanie susţinută. Se spune că cineva ar deţine un filmuleţ compromiţător din perioada când era prefect, sugerându-i să stea cumincior, dacă nu vrea să vizioneze filmul pe Internet. Norocul lui Macaleţi a fost decesul bucureşteanului pedelist Ionescu şi că Dumnezeu l-a fericit cu un alt contracandidat neiubit de botoşăneni, liberalul Gheorghe Ciubotaru. Practic, Macaleţi a câştigat mandatul de deputat pentru că n-a avut o concurenţă adevărată.
Nici Gheorghe Marcu n-a promovat o campanie cheltuitoare. Mandatul i-a fost adus de cumătrul său, Dolineaschi, care a câştigat detaşat în Colegiul Dorohoi, adunând voturi pentru PSD, implicit şi pentru Marcu. Se spune că acest grup Marcu s-ar bucura de sprijinul bucureşteanului Mihai Darie. Acesta are un dinte împotriva lui Conţac, pentru că i-a blocat candidatura la parlamentare într-un colegiu de la Botoşani.
De partea lui Conţac sunt doi activişti puternici, care controlează judeţul prin prezenţa lor aproape zilnică. Mircea Dănuţă, care deţine în partid funcţia de secretar şi Mihai Jitaraşu, ambii şi consilieri judeţeni, sunt cei care ţin legătura dintre primarii social-democraţi, viceprimarii, consilierii locali şi preşedintele Conţac. Cât timp cei doi îl vor străjui pe Conţac, gruparea Marcu nu va putea trece de la vorbe la fapte, lipsindu-le partea esenţială: votul delegaţilor din judeţ. Să mai adăugăm faptul că cei din gruparea Marcu vorbesc, dar nu cheltuiesc şi bani pentru a suporta financiar o eventuală răzmeriţă împotriva lui Conţac. În schimb, Conţac şi Dănuţă, ori de câte ori situaţia o cere, bagă mâna în buzunar şi scot banul, fie pentru a ajuta un primar, un preot, un om ajuns la necaz. Marcu îşi mănâncă de sub unghii! Nici iubit nu este.
Mult mai periculoasă pentru Conţac este o altă grupare ce pare să se fi format în interiorul partidului. Este vorba de Manuela Zarug, consilieră judeţeană, director general la Serconf. Zarug este o politiciană în plină ascensiune şi, în plus, bogată. Dacă Zarug se înţelege cu Marcu, într-o viitoare formulă de preluare a puterii în PSD, atunci preşedintele Conţac ar putea avea o mare problemă. Secretul supravieţuirii sale de până acum trebuie căutat la Bucureşti. Preşedintele Conţac încă se bucură de sprijin puternic în conducerea centrală a PSD, având oricând uşa deschisă la Mircea Geoană.
Nici Gheorghe Marcu, nici Manuela Zarug n-au, cel puţin deocamdată, legături puternice cu Bucureştiul, ca să-l poată pune în inferioritate pe Conţac. Dar asta nu înseamnă că nu şi le pot face. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comemorarea academicianului Anghel Rugină
"Când şi cum se poate încheia un război...."
Comentariul comentariilor XVI
(Ioan Rotundu)
Obama a intrat în conflict cu Vaticanul
Chitoarcă a cerut la Iaşi cetăţenie pentru toţi românii din afara României
Oficialităţile din Harghita continuă să-şi bată joc de România
Comunicat de presă
Horoscop
Revolta amantului
Festivalul concurs „Artele copilăriei”
Ediţia a I – a 26 – 31 ianuarie 2009
Ce se întâmplă când se afişează întreţinerea?
1,3 miliarde lei aruncare într-un WC pe care s-a pus lacăt
Vicele Ghiorghiţă se simte împlinit şi fericit
are şi de ce, a mutat maşinile din stradă pe trotuar
Prefectul Sorescu nu s-a considerat a fi un preşedinte de CAP
Restricţii privind parcarea lângă zebre
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan a îndemnat la credinţă
Sorescu şi-a făcut bagajul, nu fără a-l avertiza pe noul prefect
Ca treburile să meargă şi mai prost, înfiinţăm o linie telefonică directă
Oferta locurilor de muncă se revigorează
Noi promisiuni pentru bugetari, sau un mod de-ai păcăli
Angajaţii din medicina şcoală iar au fost uitaţi… la salarii
Guvernul Boc se gândeşte la amânarea majorării pensiilor
Guvernul Boc caută nod în papură pentru a amâna majorarea pensiilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă