Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14679
De la 07 Ianuarie 2003
122874746
Editorial

Impozitul pe cruce

  • Ioan Rotundu
  • 6 November 2013, 23:00
Guvernul Ponta ar fi impozitat averile Bisericii constând în bunuri imobiliare şi activităţi lucrative dar n-a avut curajul s-o facă. Două ar fi cauzele pentru care n-a făcut-o: prima pentru că preoţii au jucat un rol important în susţinerea USL în alegerile locale şi parlamentare de anul trecut şi a doua că preoţii ar fi pornit o campanie de denigrare a Guvernului Ponta, lucru de care, cel puţin PSD-ul, nu avea nevoie în aceste momente.
Ieri, Moise Guran a ţinut o emisiunea pe Europa FM şi a pus în dezbatere publică problema impozitării averilor bisericeşti. Cu excepţia preoţilor şi a pastorilor care au sărit să-şi apere interesele, toţi cei care au luat cuvântul au fost pentru introducerea sistemului de impozitare.
Am ascultat respectiva emisiune şi am sesizat mai multe aspecte care merită aduse în discuţie. Guran a încercat şi o diversiune, solicitând celor intraţi în direct dacă sunt de acord cu un impozit pe cruce. Majoritatea au acceptat şi un astfel de impozit, numai să fie însoţit şi de impozitarea averilor preoţilor, mai exact a bisericilor.
Problema impozitului pe cruce a fost o pistă falsă de discuţii. Din nefericire, cei care au luat parte la dezbatere nu s-au prins de capcană. Nimeni nu l-a întrebat pe Guran cine va plăti acest impozit.
Impozitele şi taxele se plătesc de către cei vii, fie că sunt proprietarii bunurilor dobândite în timpul vieţii, fie că acele bunuri au fost moştenite. Dar crucea este pusă la mormântul unui decedat, iar mortul nu poate fi impozitat. Crucea face parte din ritualul creştin al înmormântării, ori nu ritualul s-a propus a fi impozitat ci bunurile şi activităţile lucrative, ceea ce este cu totul altceva.
Moştenitorii decedatului nu pot fi obligaţi să plătească impozit pe crucea acestuia pentru că în Codul civil nu este statuată o astfel de obligaţie şi nici nu poate fi legiferată pentru că este vorba de un ritual şi nu de un bun patrimonial aflat în posesia unui viu.
Nu crucea trebuie impozitată. Nici clădirea bisericii n-ar trebui impozitată pentru că este locul unde se desfăşoară un act religios acceptat şi recunoscut de lege. Dar casa parohială unde se lăfăie preotul, terenurile de zeci de hectare aflate în administrarea casei parohiale, veniturile de pe aceste terenuri, brutăriile patronate de biserică, atelierele de confecţionare a odoarelor bisericeşti destinate comercializării şi nu uzului intern bisericesc, veniturile pe seama hotelurilor mănăstireşti etc. trebuie impozitate aşa cum ne sunt impozitate şi nouă.
Iar preoţii să aleagă între a fi salariaţi de la buget sau în a-şi asigura salariul din serviciul religios prestat. Dacă aleg salarizarea de la buget, atunci toate încasările de pe urma serviciilor religioase să fie contabilizate şi impozitate aşa cum sunt şi veniturile persoanelor fizice autorizate să presteze diferite servicii.
În privinţa activităţilor sociale, a actelor de caritate pe care Biserica le tot flutură că le efectuează, să fie sub controlul autorităţii statului iar dacă aceste cheltuieli sunt din veniturile Bisericii şi nu din donaţii publice, să fie deduse din impozit.
Iar ca să nu mai fie nevoie de o nouă secularizare a averilor bisericeşti şi mănăstireşti, prin lege să fie stabilit cât teren are voie să deţină o entitate bisericească recunoscută ca persoană juridică de sine stătătoare şi ce servicii sau activităţi lucrative poate presta. Să nu se ajungă ca în situaţia de faţă când Biserica concurează turismul, ultimii fiind impozitaţi la sânge iar primii fără vreun control fiscal. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Pretenţiile Scufiţei Roşii
Gastronomie: Gogoşari în sos de muştar
România a solicitat BIRD un credit de 4 miliarde de euro
Băsescu zice că s-au i9nventat taxe pentru a se hrăni aparatul bugetar, omul gras
Ministrul Niţă al Energiei consideră fireşti noile taxe
Ponta l-acuză pe Băsescu de trădare în favoarea Bruxellesului
Ministrul energiei este contrazis de OMV în privinţa exportului de gaze
Impozitarea construcţiilor speciale este cea mai viabilă soluţie
presa s-a cam inflamat în privinţa inflaţiei
Doi bărbaţi căzuţi într-o fântânî, salvaţi de pompieri
Noi trăsnăi ale primarului Gâgă
Ioan Rotundu
În timp ce afară ploua, maşina Urban Serv stropea
Botoşani: Monstruozitatea de sub zidul Casei sindicatelor aparţine lui Răzvan Baltă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog