Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Aniversări
Comentarii
Religie
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8317
De la 07 Ianuarie 2003
123131888
pnl
Editorial

Încăierarea jurstiţiarilor

  • Ioan Rotundu
  • 5 April 2007, 23:00
Miercuri seară, la oră de vârf pentru audio-vizual, preşedintele Băsescu a prezentat un discurs adresat cetăţenilor români. Nu un mesaj pentru sărbătoarea Paştilor, nu un mesaj de stare a naţiunii române după trei luni de când am devenit cetăţeni cu drepturi depline ai Europei, ci un mesaj cu vădit conţinut electoral, avându-l în centrul atenţiei chiar pe autor, adică pe preşedintele României. Băsescu a dorit să ne amintească că el continuă lupta împotriva corupţiei, a băieţilor deştepţi, a grupurilor de interese nelegitime, a noului guvern pe care-l consideră un fel de Consiliu de administraţie pentru protejarea afacerilor private, o luptă declarată tuturor celor care nu fac ce zice sau ce gândeşte el. Construit după criteriile oratoriei bolşevice, mesajul prezidenţial a accentuat faptul că poporul munceşte pentru îmbogăţirea unei mâni de privilegiaţi, că de bogăţiile făurite de mâinile sale beneficiază aceeaşi privilegiaţi, că se adânceşte gradul de sărăcie dintre cetăţeanul simplu şi clasa avută etc.
România are pretenţii legitime de a se considera o ţară europeană. Din păcate, preşedintele său s-a prezentat în public cu un discurs antieuropean. Mai spunea preşedintele Băsescu, în cuvântul său, că sunt două Românii: una a săracilor şi una a bogaţilor. Această împărţire îi aparţine, dar trebuie corectată clasificarea. Într-adevăr, avem două Românii: cea adevărată, europeană şi cea fals construită de preşedinte, care corespunde nevoilor sale de exprimare a tendinţelor dictatoriale. Cea adevărată se va dezvolta şi va convieţui alături de întreaga Europă, cea din imaginaţia preşedintelui va dispărea odată ce el nu va mai fi ce este.
Sincer, dacă tot n-a voit să ne transmită un mesaj de Paşti, ci să ne ţină un discurs electoral, preşedintele Băsescu, fiind săptămâna patimilor, putea să-şi ceară scuze faţă de naţiunea română pentru faptul că Stolojan, ca fost consilier al său, a intermediat pentru cei de la Alro Slatina cumpărarea de energie electrică la preţurile cele mai mici, diferenţa de preţ suportând-o noi, să-şi ceară scuze că este proprietarul vilei din Mihăileanu, procurată ilegal şi abuziv, că în calitate de primar al Bucureştilor a încheiat mai multe contracte păguboase pentru capitală, că fratele său face comerţ cu energie electrică ieftină şi că este unul din privilegiaţii clasei îmbogăţite prin furt şi înşelăciune, că fiica sa este răsfăţata creatorilor de modă pentru că o cheamă Elena Băsescu, că este răsfăţata PD-ului tot pentru că-i poartă numele, că nevasta sa face echitaţie, o distracţie de burgheză care nu mai ştie pe ce să-şi cheltuiască averea.
Dacă şi-ar fi cerut astfel de scuze, cu mutra sa de pocăit prins cu ocaua mică, avea mari şanse să-şi atragă simpatii şi nu repulsii. Discursul lui Băsescu a fost unul demagogic, de justiţiar. El a rostit vorbele pe care a crezut de cuviinţă că poporul aşteaptă să le audă.
Judecând pragmatic, discursul său a avut menirea de a-i uşura viitoarea campanie electorală prezidenţială, dacă se va ajunge să fie suspendat. A fost un discurs de sondare a pieţei electorale şi de a-şi măsura forţele cu potenţialii adversari. Iar de Băsescu va fi suspendat şi-şi va pierde funcţia la urnele referendumului, vom avea alegeri prezidenţiale. Ela va trebui să-şi măsoare forţele politice şi să se confrunte cu adversari ce poartă numele de Gigi Becali şi Vadim Tudor. Ori, şi Becali şi Vadim îl concurează pe Băsescu cam pe acelaşi segment electoral. Un segment dispus să creadă în vorbele rostite de politicieni ce promovează discursuri justiţiare, sperând că dreptatea se va pogorî din cer odată cu votul dat în favoarea acestora.
Dacă până acum discursul de justiţiar aparţinea lui Vadim, iată că Băsescu i l-a fraudat. Din urmă, cu crucea într-o mână şi cu banii în cealaltă, vine Becali. Tot cu un discurs justiţiar, dar axat pe dreptatea divină. Cum candidaţii pe seama segmentului electoral dispus să creadă în justiţiari s-au înmulţit, şi numărul voturilor ce revine fiecăruia dintre ei a scăzut alarmant de mult. Dar partea cea mai proastă a lucrurilor este că românii au început să se simtă plictisiţi de astfel de discursuri. Sute de mii, poate milioane de români cutreieră ţările Europei. Ei văd şi înţeleg cu ochii minţii, că românii prind repede esenţa lucrurilor şi sensul vieţii. Justiţiarii n-au decât să se încaiere între ei, alte gânduri politice îi mână în luptă acum pe români şi alta le este vrerea. Iar odată cu înmulţirea candidaţilor cu discurs de justiţiar scade şi numărul simpatizanţilor cu intenţii de vot. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Căjvăneanu iniţiază elevii în tainele protecţiei consumatorului
Cabliştii ne fură pe faţă, iar OJP nu poate face nimic
Munca la negru pedepsită de ITM
17 deţinuţi vor petrece sărbătorile în familie
Muncitor căzut de la opt metri înălţime
Bebeluşul de patru luni a murit asfixiat
Incendiu provocat din joacă
Bărbatul e tot bărbat
Comentariu la comentarii (LXX)
(Ioan Rotundu)
Marea Britanie III
Cauţi o casă? Poate o găseşti aici.
Felicitare Prefectura Botoşani
Elevii cu rezultate notabile pot ajunge pe litoral
Crucea Roşie a sprijinit nevoiaşi din şapte localităţi
Furtună vrea ca maxi-taxiurile să circule mai repede
Semnăturile pentru europarlamentare, bătute de campania lui Ghiorghiţă
Un consilier din Unţeni riscă să ajungă în instanţă
Medicul Marius Bogdan acuză autorităţile de sabotaj
Medicii de familie se mută la Fisc
Normele Uniunii Europene dau o palmă tradiţiei de Paşti
Horoscop
Felicitare CLM şi Primăria Botoşani
Felicitare Grup firme Xandor
Felicitare Direcţia Judeţeană de Tineret
Vinerea Mare
Legenda ouălor roşii
Drob de miel II
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog