Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13041
De la 07 Ianuarie 2003
122873108
Editorial

Între turnători şi turnaţi stau arginţii lui Iuda

  • Ioan Rotundu
  • 13 September 2012, 23:00
Ministerul Finanţelor şi-a exprimat intenţia de a stimula financiar pe orice român dispus să toarne la Fisc pe oricare evazionist fiscal. Cică se va aplica modelul suedez. Pentru că în Suedia orice persoană care informează Fiscul despre vreun evazionist fiscal, acea persoană beneficiază de o serie de facilităţi la impozite şi taxe sau chiar stimulări financiare.
Poate că în Suedia aşa o fi, dar aici predomină mentalitatea scandinavă, o mentalitate izvorâtă din educaţie civică şi suedezii nu stau toată ziua cu ochii în curtea vecinului să vadă cu ce-l mai poate turna la Poliţie sau cu ochii la gaura cheii uşii apartamentului vecin pentru a vedea dacă proprietarul numără ceva bani nefiscalizaţi.
Pe la noi domină mentalitatea balcanică, o mentalitate a turnătoriei, a delaţiunii şi fără ca Fiscul să ofere stimulente financiare. Noi, românii, au descoperit căile şi mijloacele prin care poate fi omorâtă capra vecinului şi fără ca cineva să ne dea bani pentru astfel de ispravă.
Să recitim memoriile celor care au supravieţuit comunismului. Mai ales fazei de instalare a acestui regim în România. Lumea satelor a fost cea mai bulversată. Activişti de partid analfabeţi, ţărani săraci prin incapacitatea de a se gospodări, ranchiunoşii şi profitorii i-au reclamat ani la rând pe bogaţii satului. Iar Securitatea i-a cules în miez de noapte, fără prea multe verificări şi aruncat după gratii. Unii şi-au mai văzut familia, alţii au ajuns morţi anonimi în cimitirele penitenciarelor.
În momentul de faţă trăim o mare dramă naţională. Clasa politică ticăloşită, politicienii puşcăriabili au reuşit să ne dezbine, să ne împartă între a-i susţine pe socialiştii profitori, plagiatori, demagogi, cu baroni locali care fac legea satelor şi a judeţelor şi puţinii politicieni care mai speră că o politică de dreapta este calea de salvare a României de la dezastrul spre care se îndreaptă. Un dezastru politic şi economic în care statul de drept este înlăturat pentru a face loc baronetului. Iată că aceeaşi clasă ce reprezintă baronetul local, după ce ne-a dezbinat, vrea acum să ne încăierăm. Iar ca încăierarea să fie cât mai de amploare, se oferă şi bani celor care vor ţine aprinsă flacăra încăierării.
Suntem creştini ortodoxi iar morala creştină nu încurajează delaţiunea, turnătoria, pentru că o astfel de manifestare este considerată a fi păcat. Mai ales că păcatul va fi şi recompensat cu arginţii lui Iuda.
Ce vrea să facă actuala guvernare prin mijlocirea Fiscului n-au făcut nici fanarioţii, nici colectorii medievali de taxe şi biruri, nu există precedent în istoria noastră de două mii de ani.
N-au trecut decât vreo 25 de ani de la perioada când delatorii satelor turnau la miliţieni vecinul care a adus acasă având în coşul cu mâncare doi ştiuleţi culeşi pe drum, căzuţi din căruţele CAP-ului care cărau porumbul la arie. Cei mai înverşunaţi delatori de atunci erau şi cei care furau mai mult din lanul CAP. Ei furau cu căruţa, cu remorca, cu ştiinţa brigaderului, a preşedintelui sau chiar a miliţianului. Iar furtul său îl acoperea tunând la miliţian pe un prăpădit de vecin sau din capătul satului care, după o anchetă sumară era încarcerat. Miliţianul raporta îndeplinit numărul de dosare iar delatorii se aflau la adăpostul turnătoriei lor.
Iată că actuala guvernare USL, prin Fisc, vrea săeaducă în actualitate acea atmosferă de tristă amintire. Vom avea din nou delatori care îl vor acuza de evaziune fiscală pe amărâtul de patron de chioşc, de dugheană, de magazin pentru că nu i-a dat pe datorie sau că-i cere bani pentru ce-a luat pe caiet. Pensionarii de azi, foştii delatori ai comunismului de ieri, asistaţii sociali îşi vor relua activitatea de supraveghere a vecinului pentru a vedea ce mai are prin curte, prin apartament şi-l va „aranja” la Fisc, bucuros că i-a răpus capra. Proprietarii care vor ţine în gazdă elevi de liceu vor fi reclamaţi că nu plătesc impozit pe chiria încasată. Profesorii care primesc elevi la meditaţie vor fi şi ei daţi pe mâna Fscului.
Iar cei de la Fisc, precum bunicii lor din regimul comunist, după o sumară verificare îi vor executa scurt pe cei reclamaţi, spre beneficiul financiar al turnătorului.
Marii evazionişti fiscali îşi vor vedea în continuare de evaziunea lor. Ei sunt sub protecţia baronetului şi au imunitate faţă de Fisc. Guvernul USL va raporta cu emfază cum au luat ei măsuri de stârpire a evaziunii fiscale, iar prostimea se va bucura şi le va da votul, mulţumiţi că dacă n-au ei să nu aibă nici ceilalţi. Bugetarii şi pensionarii să fie mândri de cum au votat în duminica de 10 iunie iar cei care vor deveni victime ale Fiscului să facă bine şi să tacă. Doar sunt filozofi!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Namcul zilei: Reproşul soţiei
Poliţia a rămas fără baza de date, amprentele sunt verificate manual
Continuă pregătirile pentru Marşul Unirii de la Chişinău
Se schimba regulile privind "luarea in spaţiu"
gazdele care nu declară date reale pot face până la 2 ani de închisoare
Petrom, şase scumpiri în şase săptămâni
Herman Van Rompuy, detalii despre proiectul Europei federale
Ponta vrea o reformă administrativă, creând o nouă suprastructură
O nouă specie de maimuţă a fost descoperită în Congo
Guvernul USL va impozita piscinele şi va mări taxele pentru proprietăţi multiple
PSD si PNL s-au pitit în Delta Dunării
cazaţi în condiţii de lux, ei vor să-şi împartă candidaturile la parlamentare
Fiscul va recompensa financiar delatorii evazioniştilor
Modalităţi de plată a facturilor de servicii apă-canal
Moaştele Sf. M. Muceniţe ECATERINA din Sinai vor fi aduse la Călăraşi
Peste 200 de motociclişti au anunţat că vin Festivalul Auto Moto Fest, ediţia a II-a
Juristul lui Amişculesei, trimis în judecată pentru evaziune fiscală
paguba trece de o sută mii lei noi
Botoşani: O lucrare care înghite decenii
Barajul de peste 90 de milioane de lei de la Vârfu Câmpului
Ziua Pompierilor din România, sărbătorită şi la Botoşani
Concurs de artă păpuşărească la Teatrul „Vasilache”
Asociaţiile de pacienţi din judeţ au cerut MS amânarea introducerii coplăţii
Un alt director interimar la Protecţia Copilului
În acest week-end, şcolile vor avea vizitatori de la IŞJ
IŞJ îi îndeamnă pe directorii de şcoli la bună convieţuire cu primarii
L-au prostit şi pe ăsta?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog