Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3129
De la 07 Ianuarie 2003
122888778
Editorial

Ipocrizia prefectului Macaleţi

  • Ioan Rotundu
  • 14 February 2013, 23:00
Deputatul Cristian Roman a contestat în nume personal Hotărârea Consiliului Local Botoşani de majorare a impozitelor şi taxelor locale, considerând că hotărârea a fost adoptată cu încălcarea mai multor prevederi legale. Pe site-ul Jurnalului, în ediţia de marţi, 12 februarie, noi am publicat integral textul acţiunii de contestare, text depus la Primăria Botoşani şi Prefectură, aşa cum prevede Legea contenciosului administrativ.
Cu un minim de cunoştinţe juridice, orice cititor şi-a putut da seama că acţiunea lui Cristian Roman vizează anumite greşeli de ordin tehnic comise în pregătirea şi adoptarea hotărârii, greşeli pe care legea le sancţionează cu desfiinţarea hotărârii cu putere în plan juridic.
Cu toate că prefectul Costică Macaleţi a cunoscut motivele contestaţiei depusă, a declarat presei locale că demersul lui Cristian Roman este unul politic, de imagine a sa şi că el, prefectul, nu poate interveni într-un demers politic. Numai că declaraţia prefectului este una ipocrită şi lipsită de profesionalismul de care ar trebui să dea dovadă un înalt funcţionar al statului în respectarea legii.
În primul rând că acţiunea juridică a lui Roman n-a fost concepută în calitatea sa de deputat, ci de cetăţean locuitor al municipiului Botoşani supus consecinţelor hotărârii, adică plăţii unor impozite şi taxe locale majorate cu 16%. Deci, lipseşte total din acest demers aspectul politic şi de imagine.
Apoi, Costică Macaleţi, în calitate de prefect este garantul respectării legii la nivel de judeţ. Prin juriştii de specialitate, el trebuia să analizeze conţinutul contestaţiei şi să spună clar dacă motivele invocate de Roman sunt reale sau simple plăsmuiri ale sale. Cum contestaţia se bazează pe texte de lege imposibil de eludat, prefectul era obligat să-şi exercite prerogativele de garant al respectării legii şi să retrimită hotărârea în cauză CLM Botoşani pentru reexaminare în vederea respectării cadrului legal.
Iată câteva motive de contestare invocate de Cristian Roman şi la care prefectul Macaleţi a evitat să dea un răspuns public, dar de care instanţa de judecată va trebui să ţină cont:
A). Excepţia de nelegalitate a H.G. nr. 1309/2012, motivat de faptul că aceasta încalcă art. 292, alin. 2, din legea nr. 571/2003 – Codul Fiscal, care prevede că hotărârile Guvernului privind aprobarea nivelului taxelor şi impozitelor trebuie emise până la data de 30 aprilie.
H.G. 1309/2012 a stabilit ca taxele să fie stabilite de autorităţile locale până la data de 31.12.2012 (o H.G. nu poate excede unei legi).
În condiţiile în care hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 29.12.2012, autorităţile aveau la dispoziţie doar două zile pentru a întocmi proiectele de hotârâre şi a convoca şedinţele de consiliu local, cu atât mai mult cu cât zilele de 30 şi 31 decembrie au fost zile nelucrătoare.
Acest termen, extrem de scurt, face să fie încălcate prevederile art.6 din Legea nr. 52/2003, privind transparenţa în administraţia publică, precum şi Legea nr. 215/2011, privind administraţia publică, lege care nu nu prevede (nici măcar în cazul şedinţelor extraordinare) ca termenul de convocare a consilierilor să fie de două zile.
B). Excepţia de nelegalitate a OG nr. 1/2013 pentru motivul că încalcă prevederile art. 6 din Legea nr. 52/2003, stabilind un termen de 20 de zile pentru adoptarea hotărârilor.
C). Excepţia de nelegalitate a OG nr. 8/2013, pentru încălcarea prevederilor art. 6 din legea nr. 52/2003 şi pentru încălcarea principiilor reglementate de Codul Fiscal, care presupun stabilirea unor taxe şi impozite unitare la nivelul întregii ţări, fără a da posibilitatea, discreţionar, la stabilirea unor taxe diferite în funcţie de anumite criterii aleatorii (în speţă existenţa arieratelor) stabilite de Guvern.

Trebuie să avem în vedere că Roman a fost, la rândul său, prefect şi s-a aflat în situaţia de a respinge anumite hotărâri ale consiliilor locale sau de a le ataca în Contenciosul administrativ. Sub acest aspect are suficientă experienţă şi nu-i putrem pune la îndoială buna intenţie, transformând demersul său legitim într-unul de ordin politic numai pentru a-l minimaliza şi discredita.
În loc ca prefectul Macaleţi să dea dovadă de fermitate şi de demnitar independent politic, el s-a arătat supus voinţei celor din PSD, ştiind cu toţii că Primăria Botoşani se află sub controlul total al PSD, începând cu primarul Obvidiu Portariuc.
Să mai reiterăm faptul că greşelile de ordin tehnic comise în adoptarea hotărârii aparţin secretarului Primăriei Botoşani, juristul Ioan Apostol, cel care nu se află nla prima abatere de această natură. Sub mandatul primarului Florin Egner, secretarul Apostol a redactat şi contrasemnat o hotărâre locală de înstrăinare ilegală a unei suprafeţe de teren proprietate publică. A fost cercetat penal, condamnat în primă instanţă şi achjitat în recurs.
Iată un motiv serios pentru prefectul Macaleţi de a fi mult mai atent cu hotărârile CLM Botoşani contrasemnate de secretarul Apostol.
Pentru că prefectul şi CLM n-au reacţionat pozitiv la contestaţia lui Roman, paşii premergători depunerii acţiunii la instanţa de judecată fiind îndepliniţi, va urma procesul. Iar Crisatian Roman va cere instanţei de judecată să dispună suspendarea executării H.C.L. nr. 6/2013, motivat de faptul că aduce un prejudiciu patrimonial persoanelor care au achitat integral impozitele şi taxele locale până la data de 01.02.2013, urmând ca pe fond să ceară desfiinţarea acesteia.
Dar toată tevatura a fost creată de premierul Ponta, care a supus Guvernului adoptarea unei hotărâri cu încălcarea tuturor normelor legale. Interesul său era să se disculpe în faţa românilor că majorează taxele şi impozitele locale, aruncând totul pe seama primarilor, în ultimele zile ale anului 2012.

P.S. – Iată noi argumente invocate direct în acţiunea juridică:
- Posibilitatea majorării taxelor cu 16% o aveau autorităţile care au adoptat hotărâri în temeiul O.G. nr.1/2013;
- C.L. Botoşani, prin H.C.L. nr. 306/29.12.2012, a stabilit că taxele pentru anul 2013 vor fi la nivelul taxelor percepute în anul 2012;
- Nu a fost respectată H.G. 1309/2012, care impunea o eventuală majorare cu 16% până cel târziu la data de 31.12.2012;
- Nu avea temei legal de majorare fără să facă dovada că a adoptat o hotărâre de stabilire a taxelor în temeiul O.G. 1/2013.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Citiţi de sus în jos şi invers
Gastronomie: Ruladă de caşcaval cu umplutură de cârnăciori
România a crescut cu numai 0,2% anul trecut
e şi acesta un rezultat al lipsei reformelor, al scandalurilor politice şi al lipsei de proiecte economice
Uvertura Mall va gazdui primul magazin H&M din Botosani
Politica italiană, văzută de Elena, îngrijitoare la Roma
O noua acţiune a Politiei Sârbe împotriva Bisericii Ortodoxe Române din Timoc
îin scopul intimidării romanilor/vlahilor din localitate
Economiile Germaniei, Italiei, Portugaliei s-au contractat in ultimul trimestru din 2012
Încrederea în Biserica Ortodoxă Română este la cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani
Program pentru prevenirea consumului de droguri
Personal insuficient la Poliţia municipiului Botoşani
Şmecher ieşean anchetat pentru înşelăciune
Un poliţist comisar acuză… câinii maidanezi
Alţi doi patroni botoşăneni trimişi în judecată pentru evaziune fiscală
Şef nou la Cadastru
Botoşăneni sclavi la suceveni… în Anglia
Mihai Ţurcanu bravează faţă de francezi
Spitalul judeţean: Damian, concurentul fără adversari
A început evaluarea activităţii directorilor instituţiilor de cultură
Gripa a ajuns şi în Botoşani
Botoşani: Botoşănenii au descoperit rostul alocaţiilor europene
S-a obrăznicit comisarul Cătălin Radu?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog