Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Aniversări
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
16573
De la 07 Ianuarie 2003
78485773
Editorial

L-au potcovit!

  • Ioan Rotundu
  • 3 May 2007, 23:00
Ieri s-a aflat şi verdictul de la Curtea Constituţională, în ce priveşte validarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din punctul de vedere al prezenţei la vot. Aşadar, indiferent câţi români se vor prezenta la vot, dacă jumătate plus unul dintre ei vor pune ştampila pe „DA”, soarta lui Băsescu va fi pecetluită poate pentru tot restul vieţii sale. Să aprofundăm un pic contextul în care Curtea Constituţională a luat această decizie. Mai întâi, imediat ce preşedintele Băsescu a fost suspendat, preşedintele PSD, Mircea Geoană a prezentat public nişte bileţele provenite din interiorul SRI, prin care se afirma că preşedintele Băsescu i-a şantajat pe judecătorii Curţii Constituţionale cu trecutul lor pătat de poliţia politică ce-au practicat-o. Prin dezvăluirea sa, Geoană voia să demonstreze că decizia luată de către Curtea Constituţională, cum că preşedintele Băsescu n-a încălcat Constituţia României, s-a făcut sub presiunea exercitată de la Cotroceni. Tot sub presiunea Cotrocenilor şi a PD-ului, aceeaşi Curte a admis contestaţia PD şi a respins modificările aduse de Parlament la Legea referendumului. Cel puţin aşa a lăsat Geoană să se înţeleagă.
Cât adevăr cuprind aceste dezvăluiri, vom afla după ce ancheta, declanşată tot de Parlament, se va finaliza. Cert este că, aceeaşi judecători ai Curţii Constituţionale, fie din răzbunare pentru Băsescu, fie din lichelism şi pentru a se pune bine cu noua putere politică care se conturează la un orizont, încă tulbure, a dat un verdict zdrobitor pentru preşedintele suspendat. Pentru Băsescu este semnalul că cei pe care i-a luat la bordul vaporului său au simţit că nava se scufundă, şi o părăsesc în grabă. Căpitanul este în derută, este depăşit de situaţie, nu mai poate stăpâni cârma, el însuşi fiind încurcat în parâmele ce le-a voit capcană altora.
În opinia mea, modul în care Curtea Constituţională s-a pronunţat nu este unul corect faţă de situaţia creată. Putea să dea acelaşi verdict, dar cu aplicare de la următorul referendum şi cu interdicţie explicită pentru cel din 19 mai. Nici validarea votului cu jumătate plus unul din cei prezenţi la vot nu mi se pare corectă. Dar nici să-l schimbi pe preşedinte cu jumătate plus unul din voturile românilor înscrişi pe listele de vot n-ar fi fost corect. Cred că adevărul este pe undeva pe la jumătate.
Poate că demiterea preşedintelui ar fi trebuit validată numai dacă la vot s-a prezentat acelaşi număr de cetăţeni care l-au ales, iar jumătate plus unul dintre ei ar fi spus „DA”. Explicit, dacă preşedintele Băsescu a fost votat de către cinci milioane de români, apoi la referendumul din 19 mai, ca acesta să fie valid, ar fi urmat să se prezinte tot atâţia. Iar de jumătate plus unul ar fi votat ca Băsescu să fie demis, atunci demis să fi rămas. Este o părere proprie.
Cu decizia Curţii Constituţionale de ieri, preşedintelui Băsescu îi rămân puţine şanse de a nu fi demis în urma votului din 19 mai. Cumva îşi merită destinul. S-a cocoţat în funcţie prin fraudă, va fi demis prin aceleaşi mijloace murdare de care s-a folosit. Are un caracter de om dificil, de gâlceavă continuă, duplicitar. Astfel de „calităţi” te ajută până la un anumit nivel, după care se întorc asupra ta. Băsescu a ajuns prea sus, a ocupat o poziţie incompatibilă cu caracterul său. De aici i se trag toate.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Mai trăiţi? Atunci citiţi!
Horoscop
Anunţuri de mică publicitate
COMUNICAT DE PRESA
Spectacol inedit
Citate şi cugetări din Portugalia
Excursie în Egipt
Ai grijă ce fel de mezeluri mănânci
Comentariu la comentarii (LXXXVII)
(Ioan Rotundu)
Liderul Constantinescu s-a transformat în agenţie de turism
Ministerul Educaţiei sprijină financiar Master Class-ul
Gradaţiile de merit vor fi în procent de 25%
Mai puţine acţiuni de control efectuate de OJPC
Ucis de un arbore
Morţi fără identitate
Serviciul Investigaţii Criminale a dat o nouă raită printre infractori
Minorii din penitenciar antrenaţi în acţiuni cu minorii din centrul de plasament
Finanţele strâng banii cu amândouă mâinile, dar îi dau cu ţârâita
Prima noapte albă la Botoşani
P.O.S.I.B.I.L. la Botoşani
ISU trage linie după patru luni
Primării împinse de la spate să facă strategii
Avertismentul lui Ciuştea trebuie luat în seamă
Harap Alb în straie moderne
Semnale de alarmă asupra valorilor din Botoşani
Se vrea sensibilizarea seminariştilor asupra patrimoniului
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă