Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22436
De la 07 Ianuarie 2003
120878049
Editorial

La Botoşani, PLUS stă pierdut în ceaţă

  • Ioan Rotundu
  • 28 January 2019, 20:35
Sâmbătă am urmărit cu atenţie, atât cât s-a putu vedea pe Facebook, lucrările Congresului Partidului Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii (PLUS), considerat a fi partidul fondat de fostul premier Dacian Cioloş în condiţii de discreţie totală pentru a nu fi blocat de către liderii PSD aşa cum s-a întâmplat cu transformarea în partid a Mişcării România Împreună, demers blocat la Tribunalul Bucureşti.
Imediat ce am aflat că acest partid PLUS a fost legalizat la Tribunalul Bucureşti ,m-am interesat cine de la Botoşani se ocupă de organizarea filialei judeţene. Un demers extrem de dificil pentru că primeam informaţii care la o simplă verificare nu se confirmau. De exemplu, prima informaţia îmi spunea că, la Botoşani, de partidul lui Cioloş, se ocupă liberalul Gheorghe Manole, fost director la Direcţia Agricolă şi APIA Botoşani. Ulterior am descoperit că Manole a fost pe fir o perioadă scurtă de timp dar că nu el este omul lui Cioloş la Botoşani.
A doua variantă era că viitorii membri ai partidului lui Cioloş se adună periodic la Hotelul Rareş din Botoşani, patronul Gheorghe Câmpanu fiind şi el susţinător al partidului. L-am contactat pe Câmpanu care mi-a explicat că el s-a înscris în Mişcarea România Împreună fondată de Cioloş dar nu este şi membru de partid, dar se consideră a fi de dreapta.
În ziua Congresului l-am sunat din nou pe Câmpanu pentru a verifica dacă este în sală. Da, era acolo. Pentru că tocmai la tribuna Congresului avusese loc un incident creat de o jurnalistă bătrâioară ce-a scris pe vremuri la Adevărul lui Tinu, reprezentantă a Sectorului 2 din Bucureşti, i-am cerut relaţii suplimentare. De la Câmpanu am aflat că jurnalista s-a urcat la tribuna Congresului fără a se înscrie la cuvânt şi a început să critice statutul partidului, document care nu fusese încă supus dezbaterilor. Mai mult, jurnalista a început ă lungă şi plictisitoare poveste despre isprăvile ei în zilele evenimentelor din decembrie 1989, ceea ce a enervat sala care a aplaudat-o până a plecat de la tribună.
Se pare că jurnalista era trimisa PSD-ului pentru a crea o diversiune mediatică. Nu i-a reuşit nici când a i-a chemat pe cei de la Antena 3 să li se plângă că în partidul lui Cioloş nu există democraţie.
Întors de la Congres, Gheorghe Câmpanu s-a arătat entuziasmat de ce-a văzut acolo. L-a impresionat tinereţea celor din sală, calitatea discursurilor şi modestia cu care au cuvântat. Cel mai mult l-a impresionat actriţa Oana Pelea, fiica celebrului actor Amza Pelea, care a avut un discurs extrem de realist, ancorat în problemele de astăzi ale României. De la Botoşani au fost prezenţi în sală 7 persoane care nu s-au cunoscut între ele decât în sala Congresului. Un administrator de grădiniţă, un aviator pensionar, vreo doi tineri şi jurnalistul dorohoian Liviu Sorin Iolu (foto).
Despre acest jurnalist ştiam că a fost consilier de stat în Guvernul Cioloş şi purtător de cuvânt dar nu-l ştiam şi de politician. De la Câmpanu am aflat că Iolu se ocupă la Botoşani de organizarea partidului şi că la Congres a fost votat pe locul 8 pe lista alegerilor europarlamentare.
Nu-l cunosc personal pe Iolu, nu ne-am întâlnit faţă în faţă. Din CV-iul său rezultă că a primit mai multe premii pentru activitatea jurnalistică iar la cei 38 de ani ai săi a urcat repede şi ierarhia administraţiei publice centrale iar acum aspiră şi la o funcţie politică de prim rang.
Problema partidului PLUS însă este una de imagine. Deocamdată, cel puţin la Botoşani, nu se cunoaşte mai nimic despre cine reprezintă partidul şi care va fi programul său pentru o eventuală guvernare. O fi un partid de elitişti dar voturile vin de la o masă electorală eterogenă care trebuie să fie informată convingător că PLUS nu va călca pe urmele PSD, PONL şi a celorlalte partide care au folosit populismul drept program de guvernare.
Intenţia partidului de a-şi face imagine pe Internet, fără un dialog direct, faţă în faţă, cu electoratul, nu va asigura o reuşită garantată în alegeri. Peste 60% dintre români n-au mers la vot pentru că n-au avut cu cine vota. Dacă PLUS vrea să-i aducă la vot, trebuie să ţină cont că aceştia sunt în majoritate covârşitoare angajaţi în privat şi n-au timp de pierdut pe Internet. La ei informaţiile pot ajunge prin televiziunile naţionale şi locale, prin posturile radio, prin întruniri publice organizate de liderii locali.
Sunt multe necunoscute despre acest proaspăt partid PLUS, multă ceaţă în jurul lui, iar dacă liderii naţionali şi locali nu vor deveni transparenţi şi prietenoşi cu electoratul neînrolat în PSD, nu va câştiga încrederea românilor pentru a ajunge la guvernare. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan mamaische
Horoscopul săptămânii 28. 01 – 3.02.2019
Bancul săptămânii: Nedumerire la spovedanie
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 18.01.2019
LLumea lu' Rotundu: Haiducul Coroi - legendă şi adevăr II
Gastronomia botoşăneană în impas (II)
Ioan Rotundu
Gică Iliescu, baronul primar de Gorbăneşti care minte pe bani frumoşi
Ioan Rotundu
Uraganul fiscal stă să se năpustească asupra românilor
Ioan Rotundu
Noile valori morale ale patriarhului “Dănuţ”
Ioan Rotundu
Decizie a Curții Supreme în cazul dosarelor ajunse la completurile de 5.
Cine sunt magistrații care îl judecă pe Dragnea
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 1.02.2019
Lumea lu Rotundu Războiul cumnatelor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă