Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22977
De la 07 Ianuarie 2003
122883044
Editorial

Lege şi democraţie pentru partid

  • Ioan Rotundu
  • 12 March 2007, 23:00
Aşa cum am anticipat în editorialul de ieri, prezenţa preşedintelui Băsescu la şedinţa de Guvern putea avea două consecinţe: începutul decăderii politice a premierului Tăriceanu sau începutul sfârşitului politic al preşedintelui Băsescu. Se pare că cel care a punctat şi s-a înscris pe linia succesului a fost premierul Tăriceanu, care l-a tradus pe preşedinte, în sensul că i-a oferit posibilitatea de a conduce o pseudoşedinţă de guvern. După ce preşedintele a considerat că şi-a îndeplinit misiunea, a părăsit clădirea Guvernului. Cred că mare i-a fost surpriza când l-a putut vedea la televizor pe premier anunţând că adevărata şedinţă de Guvern abia urmează. Şi a urmat, Tăriceanu obţinând majoritate de vot pentru ca alegerile europarlamentare să fie amânate. Nu discutăm interesele politice ale liberalilor, care au determinat luarea unei astfel de decizii. Discutăm despre responsabilitatea în funcţii a celor pe care noi i-am ales prin vot direct, sau prin interpuşi.
Să observăm că de o bucată de vreme anumiţi miniştri, şi chiar politicieni, declară tot mai insistent că dacă o anumită problemă nu se rezolvă după vrerea lor sau dorinţa partidului din care fac parte ori îl reprezintă, atunci ei nu vor respecta acea hotărâre sau lege, adoptate cu voinţa majorităţii. Astfel de nerespectări ale legii, cu enunţuri publice, vin sub forma unor semnale şi decizii chiar din curtea instituţiei Prezidenţiale. Avem în faţă dovada unor grave iresponsabilităţi, ce pot crea o întreagă anarhie şi nespunere faţă de lege.
În nici o democraţie nu se poate concepe ca un ministru, cazul Monicăi Macovei, căruia Parlamentul ţării i-a retras încrederea, pe drept sau din anumite interese, să declare că nu demisionează, iar premierul să n-o demită. La fel de gravă este şi susţinerea politică a Partidului Democrat, care a şi încurajat-o să nu demisioneze. Prin susţinerea manifestată, Partidul Democrat n-a mai respectat voinţa votului majorităţii. Într-o ţară civilizată, membrii unui astfel de partid ar fi fost bătuţi cu pietre.
Ieri, deşi în Guvern s-a votat cu majoritate Ordonanţa de amânare a alegerilor europarlamentare, ministrul Justiţiei Monica Macovei şi democratul Vasile Blaga de la Interne au refuzat să contrasemneze actul normativ adoptat. Cică nu le dă voie partidul. Dar, ca membri ai Guvernului, ei se supun Legii responsabilităţilor ministeriale şi nu Statutului partidului de care aparţin. Fapta celor doi miniştri, de nesupunere faţă de lege, este iarăşi extrem de gravă. Nu este de conceput ca miniştrii aflaţi în subordinea unui premier să refuze să execute ordinele acestuia, atâta vreme cât acestea sunt în cadrul legii. Partidul Democrat a declarat public că susţine refuzul celor doi miniştri de a contrasemna legea în cauză. Este clar că democraţii sunt democraţi atât timp cât legile adoptate le sunt pe plac sau le satisfac interesele. Când nu le convin, fac din democraţie preş la uşa de intrare în clădirea partidului. Cu neruşinare, preşedintele Emil Boc declară public că este profesor de drept constituţional. Cu atât mai grav pentru el. N-are nici o scuză pentru cum au procedat miniştrii săi, inclusiv el ca preşedinte.
Împotriva prevederilor Constituţiei, preşedintele Băsescu refuză numirea ministrului desemnat pentru Externe. Tot împotriva legii, preşedintele Băsescu îl tolerează, ca interimar pe fostul ministru. În tot acest timp ambasadele şi consulatele româneşti îşi fac de cap prin ţările lumii. În Republica Moldova, de exemplu, diplomaţii români şi-au dat mâna cu bişniţarii moldoveni şi vând vizele de intrare în România pe sute de euro sau dolari. O mare ruşine pentru ţară. Cine să ia măsuri, dacă ministerul de Externe a ajuns ca o stână fără de câini? Trecem printr-o perioadă extrem de critică şi periculoasă în acelaşi timp. Criza politică generată de conflictul dintre preşedinte şi premier a degenerat în spulberarea brumei de democraţii în care ne punem speranţele, iar cei puternici nu mai au respect faţă de lege. Legea se mai aplică, uneori abuziv, doar celor mici şi neputincioşi. Adică nouă!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Şcoală în Zona Industrială
Buhăianu i-acuză pe directorii deconcentratelor de îmbogăţire
Buhăianu zice că lucrează la o lege care va stopa violenţa în şcoli
Medical Mission revine şi în acest an la Botoşani
Primii bani ai MEdC vor ajunge la Botoşani
O delegaţie suedeză va fi prezentă la Botoşani
PSD Botoşani susţine amânarea alegerilor pentru Parlamentul Europei
Săracii îşi pun mare nădejde în Cantina de Ajutor Social
Buget insuficient pentru Maternitatea Botoşani
Botoşănenii sunt tot mai atraşi de munca în străinătate
Alocaţiile copiilor care au renunţat la şcoală se acordă
Morminte devastate de hoţi
Maşină distrusă de un nemulţumit
Aventura de-o noapte a unui beţivan
Beat şi fără permis la volan
Zi de sărbătoare pentru Garda de Mediu
Comentariu la comentarii (LII)
(Ioan Rotundu)
Ciuperca: o reţetă ultrascurtă
Scurte, dar vioaie
Horoscop
Lumea arabă IV
Godacii de la Interne
(Cârcotaşul)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog