Democrat-liberalii vor numi directorul acolo unde au primarul lor. Comunele cu primari liberali le vor împărţi după un algoritm inventat, gen împărţeala dintre Păcală şi Tândală, adică: unul mie, unul ţie şi unul lui Popa Ilie, care va fi tot al PDL.
Bătălia pentru funcţia de director în şcoli are motivaţia sa politică. În şcoli se organizează secţiile de votare, majoritatea profesorilor şi învăţătorilor sunt desemnaţi în biroul secţiilor de votare şi pot deveni extrem de utili pentru partidul care organizează alegerile. Să mai punem la socoteală că prin învăţătorii şi profesorii de şcoală, via elevi, se pot distribui părinţilor materiale publicitare, se pot transmite mesaje electorale, se pot pune la cale întruniri electorale chiar în sălile de clasă.
Exemple că lucrurile se petrec aşa avem din 1992 încoace. Mă voi limita numai la alegerile locale şi parlamentare de anul trecut.
Cel mai elocvent exemplu este cel al conducerii Grupului Şcolar Flămânzi. De la director şi până la profesorul de educaţie fizică, toată suflarea corpului profesoral a făcut campanie în favoarea liberalilor. Fără vreo jenă pentru statutul lor, fără vreo teamă că viitorul le-ar putea aduce necazuri dacă liberalii pierd alegerile, aşa cum s-a şi întâmplat. Acum acea conducere ţipă peste tot că i se pregăteşte schimbarea.
La Călăraşi, directorul de şcoală a mobilizat întreg colectivul de învăţători şi profesori şi i-a instruit cum să facă politică liberală şi cum să-i determine pe părinţii elevilor să voteze cu liberalii. Acum va trebui să dea şi el socoteală viitorului director care, probabil va fi numit de către PDL.
În Botoşani, la Şcoala nr. 17, după moartea neaşteptată a directorului Mintici, liberalii l-au numit interimar pe profesorul Vasile Asiminicesei. A ieşit cu scandal, profesorul fiind acuzat că şi-a turnat colegii la Securitatea comunistă. Cu toate acestea a fost pe-a generalului Rusu de la IŞJ. Acum Rusu nu mai este general, locul său fiind ocupat de Ada Macovei, portocalie la culoare. Normal, noul director desemnat , adus de la o altă şcoală din municipiul Botoşani, este tot portocaliu.
În timp ce partidele îşi împart directorii de şcoli, profesorii care vor participa la examenul de bac vor fi plătiţi în jumătate decât anul trecut. Deşi au ameninţat că nu vor participa la organizarea examenelor, cel puţin la Botoşani, astăzi, vor fi prezenţi. Tocmai pe lipsa lor de unitate a mizat şi guvernul Boc, dar şi pe lipsa personalităţii. În loc să refuze cu demnitate mărunţişul cu care Guvernul Boc a considerat să le răsplătească efortul, au acceptat această formă de umilinţă. Unii din sărăcie, alţii din lăcomie, cei mai mulţi din teama unor consecinţe ulterioare.
Nici măcar afirmaţia preşedintelui ţării că scot de pe băncile şcolii nişte tâmpiţi nu i-a mobilizat într-un protest colectiv şi energic. Doar nişte voci răzleţe, dar fără convingere, au căutat să sancţioneze afirmaţia şefului de stat.
Sincer să fiu, cu tot respectul pe care-l port celor ce mi-au pus prima dată creionul în mână, încep să-i dispreţuiesc. În loc să fie un exemplu pentru societate, prin demnitate şi curaj, să respingă imixtiunile politice în şcoli şi să apere valorile democraţiei prin asumarea oricărui risc, acceptă umilinţa şi distrugerea publică a personalităţii şi prestigiului lor. Cum să-i mai respecte elevii? Părerea mea!
JD 22.06.2009