Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
31255
De la 07 Ianuarie 2003
112821481
Editorial

Lipsa demnităţii atrage doar dispreţul

  • Ioan Rotundu
  • 4 August 2011, 23:00
PSD şi PDL îşi împart funcţiile de directori la şcoli. N-am ştiinţă după ce criterii, dar pot bănui. Acolo unde primarul este social-democrat, directorul va fi nominalizat în funcţie de către PSD. Spun nominalizat şi nu desemnat în urma unui examen profesional pentru că aceste examene n-au nici .un rost. Sunt pur şi simplu înscenări, sunt nişte formalităţi pentru îndeplinirea unor cerinţe ale legii. Lege rămasă în urma intereselor clasei politice. Iar politicienii sunt atât de grăbiţi în a politiza sectorul bugetar, că nu mai au timp să facă modificările cuvenite legilor care nu le sunt prietene.
Democrat-liberalii vor numi directorul acolo unde au primarul lor. Comunele cu primari liberali le vor împărţi după un algoritm inventat, gen împărţeala dintre Păcală şi Tândală, adică: unul mie, unul ţie şi unul lui Popa Ilie, care va fi tot al PDL.
Bătălia pentru funcţia de director în şcoli are motivaţia sa politică. În şcoli se organizează secţiile de votare, majoritatea profesorilor şi învăţătorilor sunt desemnaţi în biroul secţiilor de votare şi pot deveni extrem de utili pentru partidul care organizează alegerile. Să mai punem la socoteală că prin învăţătorii şi profesorii de şcoală, via elevi, se pot distribui părinţilor materiale publicitare, se pot transmite mesaje electorale, se pot pune la cale întruniri electorale chiar în sălile de clasă.
Exemple că lucrurile se petrec aşa avem din 1992 încoace. Mă voi limita numai la alegerile locale şi parlamentare de anul trecut.
Cel mai elocvent exemplu este cel al conducerii Grupului Şcolar Flămânzi. De la director şi până la profesorul de educaţie fizică, toată suflarea corpului profesoral a făcut campanie în favoarea liberalilor. Fără vreo jenă pentru statutul lor, fără vreo teamă că viitorul le-ar putea aduce necazuri dacă liberalii pierd alegerile, aşa cum s-a şi întâmplat. Acum acea conducere ţipă peste tot că i se pregăteşte schimbarea.
La Călăraşi, directorul de şcoală a mobilizat întreg colectivul de învăţători şi profesori şi i-a instruit cum să facă politică liberală şi cum să-i determine pe părinţii elevilor să voteze cu liberalii. Acum va trebui să dea şi el socoteală viitorului director care, probabil va fi numit de către PDL.
În Botoşani, la Şcoala nr. 17, după moartea neaşteptată a directorului Mintici, liberalii l-au numit interimar pe profesorul Vasile Asiminicesei. A ieşit cu scandal, profesorul fiind acuzat că şi-a turnat colegii la Securitatea comunistă. Cu toate acestea a fost pe-a generalului Rusu de la IŞJ. Acum Rusu nu mai este „general”, locul său fiind ocupat de Ada Macovei, portocalie la culoare. Normal, noul director desemnat , adus de la o altă şcoală din municipiul Botoşani, este tot portocaliu.
În timp ce partidele îşi împart directorii de şcoli, profesorii care vor participa la examenul de bac vor fi plătiţi în jumătate decât anul trecut. Deşi au ameninţat că nu vor participa la organizarea examenelor, cel puţin la Botoşani, astăzi, vor fi prezenţi. Tocmai pe lipsa lor de unitate a mizat şi guvernul Boc, dar şi pe lipsa personalităţii. În loc să refuze cu demnitate mărunţişul cu care Guvernul Boc a considerat să le răsplătească efortul, au acceptat această formă de umilinţă. Unii din sărăcie, alţii din lăcomie, cei mai mulţi din teama unor consecinţe ulterioare.
Nici măcar afirmaţia preşedintelui ţării c㠄scot de pe băncile şcolii nişte tâmpiţi” nu i-a mobilizat într-un protest colectiv şi energic. Doar nişte voci răzleţe, dar fără convingere, au căutat să sancţioneze afirmaţia şefului de stat.
Sincer să fiu, cu tot respectul pe care-l port celor ce mi-au pus prima dată creionul în mână, încep să-i dispreţuiesc. În loc să fie un exemplu pentru societate, prin demnitate şi curaj, să respingă imixtiunile politice în şcoli şi să apere valorile democraţiei prin asumarea oricărui risc, acceptă umilinţa şi distrugerea publică a personalităţii şi prestigiului lor. Cum să-i mai respecte elevii? Părerea mea!
JD 22.06.2009

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei
Caricatura zilei
Toader Tinu Borzeşti împletitor harapnice - video
Şarlatan sau ignorant?
Ioan Rotundu
Friptură fără miros de oaie
Locul unde sărăcia stă la braţ cu fudulia
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă