Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9850
De la 07 Ianuarie 2003
122869917
Editorial

Mofturi locale împlinite pe bani publici

  • Ioan Rotundu
  • 16 December 2012, 23:00
Toate autorităţile locale se plâng că banii de la buget sunt puţini şi nu ajung să acopere necesităţile de primă urgenţă cu care se confruntă în administrarea publică a localităţilor şi judeţului. Aşa este, banii sunt puţini pentru că şi munca botoşănenilor este mai puţină decât în alte judeţe ale ţării.
Acordarea cu multă uşurinţă a ajutoarelor sociale, care au devenit zestrea de vot pentru aleşii în funcţie, au descurajat munca, ceea ce a dus la diminuarea semnificativă a PIB-ului bugetului şi de aici la venituri mici la bugetul financiar. Culmea, şi aceşti puţini bani care se adună cu greu la biget, sunt cheltuiţi anapoda, în loc să se asigure o priotizare a lor în raport de urgenţa şi nevoile existente.
În editorialul de faţă mi-am propus să aduc în atenţia publică efectuarea unor cheltuieli destinate împlinirii unor mofturi ale aleşilor noştri şi ale unor interese de partid, cheltuieli destul de păguboase pentru bunul mers al activităţii la nivel de localitate sau judeţ.
Trăim cu toţii drama înzăpezirii. Drumurile naţionale de pe raza judeţului nostru, cele judeţene şi comunale au fost deszăpezite cu greu sau deloc. Întreaga activitate socială şi economică a judeţului a fost şi încă este paralizată. Aprovizionarea cu alimentele de strictă necesitate prin localităţile din judeţ este blocată. Nicio autoritate de la judeţ, din momentul când s-a anunţat codurile galbele, n-a fost interesată ca la nivel de localităţi primarii să asigure stocurile minime de alimente prin agenţii economici locali.
Să mai adăugăm că şi învăţământul a fost paralizat zile la rând, deşi în urmă cu câteva zeci de ani aşa ceva nu era de admis iar dacă se întâmpla, vinovaţii zburau din post.
De toată această dezordine se face vinovat preşedintele Consiliului judeţean Botoşani Florin Ţurcanu, cel care ar fi trebuit să se asigure că zăpada care va veni peste iarnă nu ne va bloca activităţile. Declarativ, când încă nu căzuse primii fulgi, Ţurcanu se lăuda că totul este OK. Da, era OK, dar pentru el şi buzunarul său., Licitaţia organizată pentru deszăpeziri a fost dedicată Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri, ca banii alocaţi, mai mulţi cu 40% faţă de anul trecut, să fie sub controlul său. Ţurcanu ştia că DJDP nu are utilajele necesare pentru deszăpezire dau nu i-a păsat. Acum judeţul se află sub zăpadă.
Anul trecut, când deszăpezirea a fost câştigată de firma lui Cvonţac, n-au fost probleme. Anul acesta nu are probleme judeţul Suceava, pentru că firma lui Conţac, care a câştigat licitaţia, are toate utilajele necesare.
La Drumuri Naţionale, licitaţia i-a fost făcută cadou de mai marii USL regelui asfaltului Umbrărescu. Acesta a trimis la Botoşani câteva maşinuţe care s-au împotmolit în zăpadă. Prefectul Macaleţi s-a văitat ca o vădană dar n-a cerut plagiatorului premier Ponta rezilierea contractului cu Umbrărescu.
Consilierul judeţean USL Marian Sergiu vrea cursuri de perfecţionare pe domeniul administraţiei publice, dar pe banii judeţului. Cică este nevoie să fie perfecţionaţi. Eu spun că nu era nevoie ca el şi cei ca dânsul, să candideze consilieri judeţeni. Dacă au candidat şi se simt proşti în domeniul administraţiei, să pună mâna pe carte şi să înveţe. Dacă vor perfecţionare să-şi plătească costul. Nu e normal?
Revin la preşedintele Florin Ţurcanu, care şi-a mai manifestat un moft. El crea să sporească schema CJ cu o nouă direcţie. Vrea să înfiinţeze Direcţia de îndrumare şi supraveghere a activităţii societăţii Nova Apaserv. O direcţie înseamnă a fi condusă de un director, să aibă servicii şi birouri, mult personal. Din banii cui se vor plăti cei angajaţi? Din ai noştri.
De peste 20 de ani societatea de Apă funcţionează fără suprastructură şi funcţionează tot mai prost. A mai încărca schema cu încă o structură de control este o nebunie. Unul dintre vicepreşedintele CJ are în răspundere şi coordonare societatea. Le ce trebuie o direcţie? Dar moftul preşedintelui Ţurcanu are un rost. Clientela sa trebuie să primească posturi călduţe şi bănoase.
Mai vrea Ţurcanu să facă ordine şi cu bolnavii care bat la uşa spitalului. El vrea să se întocmească liste de aşteptare, de parcă boala stă şi ea la rând şi acţionează când gazda umană primeşte undă verde de la Ţurcanu că se poate trata. Moartea nu va ţine cont de lista de aşteptate a lui Ţurcanu. Ciudat, declaraţia sa n-a stârnit proteste publice, nici măcar din partea politicienilor din opoziţie. Semn că botoşănenii au ajuns atât de îndobitociţi că nici de viaţa lor nu le mai pasă.
La Primăria Botoşani avem alte mofturi împlinite pe bani publici. Primarul Ovidiu Portariuc a primit de la Flutur investiţia Cornişa la gata de derulare. Numai că Portariuc avea obligaţii către alţi constructori decât cei care îi agrease Flutur. A blocat totul şi a cerut, pe bani mulţi, un audit special. Auditul a stabilit că firma spaniolă Group Empresarial Mangeta este câştigătoarea legală, aşa cum a stabilit Flutur. Nici că se putea altfel. UE ne-a dat banii cu tot cu firma executantă, chiar dacă nu ne place. Din tot moftul lui Portariuc , Primăria a cheltuit cu auditul, de pomană şi fără rost, peste un miliard de lei vechi.
Să mai trecem, în contul lui Portariuc şi împlinirea moftul protopopului Leonte cu covoarele din primărie. Covoarele, comandate de Flutur, aveau imprimată stema cu pajura ce ţine crucea-n cioc. Protopopul Leonte s-a ofuscat, cică este un sacrilegiu să calci crucea-n picioare. E plină România de simboluri ce poartă crucea şi care sunt călcate cu piciorul. Portariuc i-a satisfăcut moftul lui Leonte şi a schimbat covoarele. Pe banii publici. Dar covoarele cu crucea ţesută aflate pe jos prin bisericile judeţului cine le schimbă şi pe banii cui?
Mai sunt şi alte mofturi în pregătire, care n-au fost încă dezvăluite public. Le las şi eu pentru la anul, că noul an semne proaste are. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Pedeapsă pentru soţ
România trebuie să îşi respecte promisiunile pentru a evita o nouă criză
Asociaţiile româneşti din SUA şi Canada să semneze petiţia pentru ridicarea vizelor
Ţiganii din România ar trebui să se organizeze politic precum negrii din SUA
Gastronomie: Cighiri din organe de porc
E drept? Nu-i drept!
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Pomana porcului
Hillary Clinton a suferit o comoţie cerebrală, după ce a leşinat
Paturi suplimentate în spitale pentru „situaţii deosebite”
IŞJ: Încă o zi cu şcoli închise în tot judeţul
Nămeţii şi viscolul au izolat judeţul Botoşani de restul ţării
Botoşani: Codul galben este valabil şi azi
Botoşani: Autorităţile neputincioase în faţa iernii
dramele dintre zăpezi
Traiul în gunoaie mai atractiv decât la Azilul de noapte
Ambasadorul Armeniei, însoţit de o puternică delegaţie, a vizitat oraşul Botoşani
Guvernul pregăteşte conducătorilor auto o nouă taxă de mediu
Botoşani: Localităţi lăsate de viscol în beznă
Concertul de sărbători susţinut de Clubul Copiilor Dorohoi şi Palatul copiilor Botoşani
Doi bărbaţi rămaşi înzăpeziţi la Dorobanţi, salvaţi cu ATV- ul pe şenile
Ministrul Duşa către prefectul Macaleţi: V-aţi trezit cam târziu!
Negocieri şi tensiuni pentru nominalizarea miniştrilor
Finanţele, Apărarea şi Fondurile Europene cele mai disputate portofolii problema UDMR divizează USL
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog