Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
3290
De la 07 Ianuarie 2003
69312722
Editorial

Morbidul din presa botoşăneană

  • Ioan Rotundu
  • 6 June 2007, 23:00
Ieri, comentatorul „UE” n-a mai putut răbda ruşinea aruncată asupra presei locale de nişte confraţi ai mei întru condei şi a consemnat: „Domnule Rotundu, chiar dacă intervenţia mea poate să vă pară neavenită, aş vrea să sancţionez atitudinea colegilor dvs. din presa scrisă, mai precis a celor de la Jurnalul dimineaţă Bt. Articolul lor începe cu o poza a marelui om Manole în sicriu. De ce domnilor? Nu merita acest om să rămână în minţile oamenilor cu imaginea vie? Nu merita acest simbol al Botoşaniului maxim de respect şi intimitate alături de a sa familie? Vă rog să luaţi masuri măcar printr-un simplu articol cu rol de atenţionare a acestor aşa zişi ziarişti. Mulţumesc!”
Nu pot decât să regret cele întâmplate şi să-mi cer scuze faţă de cititorii botoşăneni pentru o astfel de grosolană greşeală jurnalistică. Numai că, procedeul folosit ieri de către acea redacţie locală nu este decât consecinţa deprofesionalizării, de la o vreme încoace, a mediei naţionale. Goana după câştig a editorilor îi împinge pe unii jurnalişti să accepte procedee de exprimare înjositoare, neetice, nedeontologice. Iar cei care acceptă să facă pe plac patronilor sunt cozile de topor existente în mai toate profesiile, acei oameni fără mamă şi fără tată, care pentru un leu în plus sunt în stare să terfelească numele oricui, chiar şi a părinţilor săi.
Luni seară, la Sinteza zilei de pe Antena 3, Mihai Gâdea l-a avut ca invitat pe Cristian Tudor Popescu, preşedintele Clubului Român de Presă şi directorul cotidianului Gândul. Tema discuţiei a fost exprimările morbide care au pătruns în mass media naţională, ce nu mai respectă valori, nu au nimic din principiile morale ce guvernează societatea. În acea dezbatere s-au făcut frecvente referiri la OTV dar şi la presa scrisă, care intră brutal în viaţa privată a oamenilor, a familiei lor, scociorăşte după senzaţional şi publică supoziţii în locul informaţiilor verificate.
Parcurgem o perioadă de degradare a valorilor umane, iar presa, care pretinde că este câinele de pază al societăţii, participă din plin în sens peiorativ. Nu sunt adeptul îngrădirii dreptului la exprimare şi al cetăţeanului de a avea acces la informaţiile de interes public, prin norme juridice cu caracter de reglementare. Astfel de restricţii ne-ar arunca în extrema cealaltă, a cenzurii, din a cărei cauză vreme de 50 de ani n-am ştiut ce se petrece în ţară şi în lume. Dar nici nu pot fi de acord cu mijloacele josnice de exprimare, suburbane chiar, folosite de unii confraţi.
Vă sugerez un experiment. Cumpăraţi într-o dimineaţă ziarele locale şi citiţi-le urmărind ce învăţăminte vă oferă, cât sunt de elaborate şi îmbrăcate în informaţii ce ţin de cultura generală, care este gradul lor de participare la educarea civică. Ascultaţi apoi ştirile locale oferite de radiouri iar seara urmăriţi jurnalele de ştiri ale celor două televiziuni locale SOMAX şi TLM. Veţi putea constata că puţine sunt acele articole care vă oferă astfel de satisfacţii. Majoritatea sunt concepute într-un stil întortocheat, cu informaţii fragmentate, expuse incoerent iar informaţiile de cultură generală lipsesc cu desăvârşire. Cu aceşti jurnalişti defilează şi se laudă unii editori de presă că au devenit formatori de opinie.
Adevăraţii jurnalişti, la nivel de Botoşani, sunt puţini. Eu cred că jurnalist adevărat este acea persoană care-i citită numai când i se vede semnătura şi respectată în societate când i se rosteşte numele. În rest, bracuri jurnalistice destinate anonimatului, nişte umplutori de ziare cu texte ce nu le bagă nimeni în seamă. Ce se poate face?
Să nu mai daţi bani pe ziare proaste, să nu vă mai pierdeţi vremea citind articole prost scrise, să nu mai ascultaţi buletine de ştiri radio prost concepute, să nu mai priviţi la jurnale de televiziune şi emisiuni de dezbatere publică realizate neprofesional. Impunându-vă aceste pretenţii, la care aveţi tot dreptul, veţi elimina de pe piaţa mass mediei locale tot ceea ce este kitsch informativ. Dacă veţi proceda aşa, sunt convins că editorii de presă vă vor respecta cu multă curtoazie iar redacţiile se vor epura de la sine de nulităţile jurnalistice. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (9)]


APDRP a modificat procedura pentru achiziţii prin SAPARD
De la 1 iulie vom deveni cobaii ministrului Nicolaescu
Medicii de familie au fost luaţi la rost
S-a văicărit că n-ajung biletele de vacanţă, iar acum zice altceva
Primăria Darabani se scaldă printre gunoaie
Aruncat după gratii, pentru furt din locuinţe
Ajuns în spital din neglijenţa unui şofer
Beat, beat dar a reuşit să fugă de poliţişti
Câmpanu a prezentat un proiect de lege drept fapt împlinit
Comariţa sparge oalele, iar primăria este pusă să le plătească
Comentariu la comentarii (CXV)
(Ioan Rotundu)
Primari inexpugnabili în doctrina politică
(Ioan Rotundu)
Ansambluri corale invitate la Festivalul din Laval
Canadienii au premiat elevii Liceului de Artă
Pricopi susţine că a asanat piaţa de hoţi şi valutişti
Ghiorghiţă a constat ceea ce botoşănenii reclamă de mult timp
Fanfara din Vorona, ambasadoarea tradiţiilor locale peste hotare
Citate din literatura spaniolă
Horoscop
Problema lui Vasile
Preţ bun şi cu banii jos pentru... pădure
Botoşanii au, de ieri, frate mai mare în Canada
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă